BET
16904.86
0.13%
BET-TR
35075.53
0.13%
BET-FI
59872.22
-1.02%
BETPlus
2497.96
0.12%
BET-NG
1208.14
0.14%
BET-XT
1439.91
0%
BET-XT-TR
2954.07
0%
BET-BK
3108.48
-0.04%
ROTX
37118.49
0.15%


TeraPlast continuă planul de dezvoltare și cumpără 70% din acțiunile companiei Somplast din Nasaud

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

TeraPlast SA, compania-mama a Grupului TeraPlast, a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al companiei Somplast SA din Nasaud. Aceasta achizitie este parte din strategia de dezvoltare a Grupului alaturi de investitiile de peste 32 milioane de euro care se afla in curs de implementare.

Inca de cand am vandut Divizia Steel am anuntat ca, pentru a creste valoarea firmei, avem ca obiectiv sa crestem atat organic, cat si prin fuziuni si achizitii. Am decis achizitia Somplast deoarece este deja prezenta pe piata de folii pe care urmeaza sa intram in 2021 odata cu investitia facuta de TeraPlast Folii Biodegradabile SRL. I

ntegrarea Somplast, dupa obtinerea avizelor de la Consiliul Concurentei, va crea o serie de sinergii la nivel de aprovizionare cu materii prime si eficientizare a utilizarii capacitatilor de productie. Nu in ultimul rand, Somplast este un simbol al industriei judetului Bistrita-Nasaud. Ar fi fost pacat ca aceasta baza industriala sa se degradeze si sa dispara. Dupa ce am anuntat doua tranzactii de vanzare a unor business-uri ale Grupului ne bucuram sa anuntam si o prima achizitie.” a declarat Alexandru Stanean, CEO TeraPlast.

Aceasta achizitie este finantata din vanzarea terenului pe care functiona depozitul TeraPlast din Brasov. Acesta a fost vandut recent cu 1,3 milioane de euro, iar activitatea depozitului va fi relocata incepand din ianuarie 2021 intr-un spatiu din cadrul parcului industrial Electroprecizia in Sacele.

Dincolo de valoarea business-ului, Somplast detine in Nasaud 20.000 de metri patrati de hale, din care in prezent sunt utilizate doar 25%. Pe langa produsele pe care le fabrica, compania este si reciclator autorizat de produse din polietilena.

TeraPlast urmeaza sa preia controlul asupra Somplast dupa primirea avizului de la Consiliul Concurentei. De asemenea, compania studiaza perspectivele si altor tranzactii in Romania si in strainatate.

Grupul TeraPlast are aprobate pentru cofinantare cu ajutor de stat proiecte de investitii in valoare de 31 de milioane de euro. Pentru acestea TeraPlast va primi in total 14,7 milioane de euro ajutor de stat. Acestea vizeaza extinderea capacitatii de productie a liniei de business Instalatii si fabricarea de ambalaje biodegradabile. In urma proiectelor, vor fi create peste 200 de noi locuri de munca.

CITESTE SI:  Simtel Team a semnat un contract de peste 19 mil euro pentru proiectarea și execuția unei centrale electrice fotovoltaice

Mai mult, TeraPlast a primit acordul de finantare pentru proiectul „Infiintare unitate noua de productie pentru TeraPlast SA” in valoare totala de 10 milioane de euro, iar ajutorul de stat reprezinta 4,9 milioane de euro.

Proiectul presupune construirea unei noi fabrici in Parcul Industrial TeraPlast din Saratel, jud. Bistrita-Nasaud si achizitionarea de utilaje de ultima generatie. In noua fabrica vor fi produse sisteme din polietilena pentru apa, irigatii si gaze naturale. Proiectul va fi finalizat in februarie 2022 si va crea 80 de noi locuri de munca.

Caminele si tevile din polietilena fabricate in urma investitiei vor dubla capacitatea de productie a liniei de business Instalatii a TeraPlast SA, pe aceste grupe de produse. Caminele TeraPlast sunt utilizate in retelele de canalizare din domeniul industrial, rezidential si chiar agricol. Tevile din polietilena se adreseaza retelelor de transport si distributie apa potabila, apa de uz general, gaze naturale, telecomunicatii, canalizari sub presiune si irigatii.

Ajutorul de stat poate fi vazut ca un imprumut fara dobanda pe care compania se angajeaza sa il returneze in decurs de 5 ani sub forma de contributii salariale, impozit pe profit si impozite locale.

Astfel, in urma celor 3 proiecte de investitii pentru care a primit acordurile de finantare, Grupul TeraPlast va contribui la bugetul de stat cu 14,6 milioane de euro. Aceasta suma reprezinta contravaloarea ajutorului de stat acordat, suplimentara contributiilor structurii actuale a diviziei de mase plastice.

Pentru 2020, Grupul TeraPlast estimeaza o cifra de afaceri consolidata de 225 milioane de euro, cu 12% mai mult decat in 2019.

Divizia de mase plastice a Grupului va inregistra un profit net de 4 ori mai mare decat in 2019, ajungand la 9 milioane de euro in 2020.