BET
16347.25
0.62%
BET-TR
33918.6
0.62%
BET-FI
59593.1
0.62%
BETPlus
2418.01
0.6%
BET-NG
1175.05
0.81%
BET-XT
1399.18
0.63%
BET-XT-TR
2870.54
0.63%
BET-BK
3017.97
0.39%
ROTX
35850.36
0.64%


Financial Quiz – Noțiuni de tranzacționare la bursă – I

Short selling: Reprezintă o strategie de tranzactionare care presupune vanzarea unei actiuni sau a unui titlu de valoare care nu este in proprietatea unui investitor.

Correct! Wrong!

Vânzarea în lipsă este motivată de convingerea că prețul acelei actiuni va scădea, permițându-i invesitorului s-o cumpere înapoi la un preț mai mic pentru a obține un profit. Vânzarea în lipsă sau "Short selling" poate fi determinată de dorinta de a specula o evolutie a unui activ sau din dorința de a acoperi riscul de scădere a unei poziții îndelungate intr-o actiune. Pentru  putea fi executata, vanzarea in lipsa presupune imprumutul unui titlu de valoare si vanzarea acestuia, urmand ca ulterior sa fie rascumparat la pretul pietei si restituit.

O pozitie Long este o strategie de investitii care presupune achizitionarea unui titlu de valoare cum ar fi o actiune, o marfa sau chiar o moneda, având asteptări că valoarea activului să crească in viitor.

Correct! Wrong!

Cu o investiție de tip long, un investitor achiziționează un activ și îl deține in așteptarea creșterii prețului, in mod normal, el avand intentia să vândă activul în viitorul apropiat. O componentă de baza a investiției pe poziții long este proprietatea asupra respectivului titlu de valoare. Acest lucru contrastează cu investiția pe poziții short, în care un investitor nu deține o  acțiune, dar o împrumută in așteptarea vânzării.

Tranzacționarea algoritmică (engleza Algo Trading) sau black box trading, este un sistem de tranzacționare care utilizează modele matematice avansate și formule complexe pentru a lua decizii și a face tranzacții de mare viteză pe piețele financiare.

Correct! Wrong!

Mai exact, algo trading utilizează platforme electronice pentru a stabili strategii de tranzacționare si a executa ordine cu ajutorul algoritmilor matematici intr-un proces automatizat care nu necesită intervenția umană. Unele strategii de investiții si tranzacționare, cum ar fi arbitrajul, market makingul sau speculațiile, pot fi îmbunătățite prin tranzacționarea algoritmică. Utilizarea acestui tip de tranzacționare este cel mai frecvent utilizată de către investitorii instituționali datorită volumului mare de acțiuni pe care le cumpără în fiecare zi.

Bull Market reprezintă situația sau momentul în care piața de capital este caracterizată fie prin scăderea propriu-zisă a prețului actiunilor, fie datorită faptului ca așteptările investitorilor sunt negative si preturile vor scădea in viitor.

Correct! Wrong!

Termenul "bull market" este cel mai adesea folosit pentru a face referire la piața de capital, dar poate fi aplicat oricărui produs care se tranzacționează, cum ar fi obligațiunile, valutele, mărfurile, etc și reprezintă o piata in CRESTERE, fiind caracterizata de optimism si de încredere, investitorii fiind mai degraba tentati sa considere că rezultate  pozitive vor continua să apara in viitor. Opusul unei piețe in crestere este evident o piață in scădere generalizată, sau Bear Market.

S & P 500 este unul dintre cei mai cunoscuti indici bursieri realizat de catre compania Standard & Poor's pe piata de  capital din Statele Unite ale Americii. 

Correct! Wrong!

S & P 500 măsoară valoarea actiunilor celor mai mari 500 de corporații, în funcție de capitalizarea bursieră, listate la Bursa de Valori din New York - NYSE sau Nasdaq. Indicele este folostit de profesioniștii din domeniul financiar si reflecta foarte atent evolutia pietei de capital si a economiei americane in general. S & P 500 este considerat ca fiind cel mai precis indicator al performanței acțiunilor americane emise de companii foarte mari, care au o capitalizare de piata de peste 10 miliarde dolari.

Un activ suport, sau "underlying" in lb engleza, este un instrument financiar care ajută investitorii să ia decizii corecte atunci cand este volatilitate pe piață.

Correct! Wrong!

Un activ suport, sau "underlying" in lb engleza, este un instrument financiar care poate fi o actiune, un cos de actiuni, o marfa, valuta sau chiar un index care sta la baza unui instrument derivat. Prețul activului suport este principalul factor care determină prețul instrumentului derivat, o modificare a acestuia avand ca rezultat o schimbare simultană a prețului activului derivat. Două dintre cele mai intalnite tipuri de instrumente financiare derivate sunt optiunile de tip Call sau Put.

Un investitor de portofoliu este pasionat de analiza tehnică atunci cand ia decizii și își construieste un portofoliu diversificat de actiuni, fiind mereu in cautarea castigurilor pe termen scurt.

Correct! Wrong!

Acest tip de investitor isi construieste un portofoliu diversificat de actiuni si este mereu in cautarea castigurilor pe termen LUNG si a veniturilor din dividende, stabilindu-si decizia de investitii pe baza analizei fundamentale. In cazul sau, analiza tehnică joaca un rol mai redus, accentul fiind pus pe intelegerea obiectivelor companiilor in care investeste si pe compararea acestora cu activitatea altor companii din domeniu sau cu evolutia pietei.

Warrant-urile sunt instrumente financiare derivate care oferă posibilitatea de a cumpara sau de a vinde alte instrumente financiare ca si activ suport, la un anumit pret, denumit pret de exercitare.

Correct! Wrong!

Warrant-urile sunt instrumente financiare derivate care conferă dreptul dar nu și obligatia, de a cumpara sau de a vinde alte instrumente financiare cum ar fi o acțiune, un cos de acțiuni sau o marfa, ca si activ suport. Waranturile sunt de doua feluri: call sau put. Un warrant call va da dreptul de a cumpara activul suport la o data viitoare la un pret tintă prestabilit (strike price) iar un warrant put va da dreptul de a vinde activul suport la o data viitoare la pretul stabilit. Un warrant call urmareste cresterea pretului activului suport, devenind profitabil daca se va valorifica la un pret mai mare decat pretul tinta (strike price).

Un trader este o persoană specializată care intermediază contracte de asigurare, având un portofoliu de clienți de pe urma cărora încasează comisioane de primă.

Correct! Wrong!

Un trader este o persoană care tranzacționează (vinde sau cumpără) active pe orice piață financiară, fie pentru sine, fie pentru o altă persoană sau o instituție. Provenind din verbul to trade (a face comert), traderul cumpara sau vinde titluri de valoare (actiuni, obligatiuni), valute, marfuri, metale pretioase sau alte asemenea active. Principala diferență dintre un trader și un investitor este durata pentru care deține activul. Investitorii tind să aibă un orizont de timp mai lung, pe cand traderii tind să dețină active pentru perioade mai scurte de timp pentru a valorifica miscarile pe termen scurt ale pietei, fiind renumerat in functie de succesul plasamentelor efectuate. 

Beta, cunoscut sub numele de coeficient beta (β), este o măsură a volatilității unui activ financiar sau al unui portofoliu, în comparație cu piața în ansamblu.

Correct! Wrong!

Beta este utilizat în modelul CAPM (Capital Asset Pricing Model), care calculează randamentul așteptat al unui activ pe baza riscurilor sale și potentialul de castig al pietei. Coeficientul Beta se calculează utilizând analiza regresiei liniare și reprezintă tendința randamentului unui activ de a raspunde la mișcările pietei. Un beta de 1 indică faptul că prețul unui activ se modifica in acelasi ritm cu piața. Beta mai mic decât 1, indica faptul că acțiunea este teoretic mai puțin volatilă, avand avantajul că atunci cand piața va scadea, acțiunea va scadea și mai putin iar un beta mare mare decât 1 indică o volatilitate mai mare decât piața, care poate aduce un randament superior, dar in egală măsură și o pierdere mai mare.

EPS sau Earnings per share reprezintă profitul pe actiune pe care o companie il raportează la sfarsitul unui exercitiu financiar.

Correct! Wrong!

EPS se calculează ca raport intre profitul net total si numarul mediu de acțiuni aflate in circulatie in acel moment. Intr-o altă situatie, in cazul existentei actiunilor preferentiale, se scad mai intai dividendele aferente acestor actiuni din profitul net, urmand ca rezultatul să se imparta la numarul mediu de actiuni (Profit net - Dividende actiuni preferentiale)/Nr mediu de actiuni).

Noțiuni de tranzacționare - Partea I
Mai incearcă încă o dată! Citeste Termenul zilei, vei regasi acolo explicatiile aferente intrebarilor din quiz!
Bravo! Continua sa inveti zilnic lucruri noi din articolele regasite pe Financial Market!

Share your Results: