
5 greșeli clasice ale investitorilor începători. Tu le faci?
„A greși e omenesc, dar a persista în greșeală e diabolic„, spune un vechi proverb. Dupa cum în viața de zi cu zi se pot intâmpla, si in cazul investitorilor la început de drum există câteva greșeli comune pe care ar trebui să le cunoască înainte de a încerca să investească cu succes pe piata de capital, la fel cum o fac deja celebrii Warren Buffett sau George Soros.
Care sunt cele mai comune cinci greșeli ale începătorilor?
1. Te arunci cu capul inainte
Elementele de bază ale investiției sunt destul de simple în teorie – cumpără ieftin și vinde scump. În practică, totuși, trebuie să știi ce înseamnă „ieftin” și „scump”. Pentru un vânzator care consideră că vinde scump, intotdeauna se găseste un cumpărător care apreciază că va cumpara ieftin! Insăși natura relatiei de reciprocitate dintre cei doi este cauza distorsiunii valorii. Cu alte cuvinte, aceeași tranzacție privită din ambele părți se bazează pe concluzii diferite.
Tocmai de aceea e important să ai câteva cunostinte de bază atunci cand te-ai decis să investesti: vezi ce inseamnă valoarea contabilă a unui bun, ce este randamentul dividendului, ce inseamnă castigul pe actiune sau raportul pret câștig/actiune. Nu numai ca vei fi mai „luminat” dar vei avea un limbaj comun cu cei care se află deja in acest joc.
Mai mult de atât, inainte să investesti banii proprii este bine să incepi cu un cont demonstrativ de tranzactionare. Cei mai multi dintre brokerii serioși au această optiune. Vei vedea ca piața este putin mai complicată decât ți-ai imaginat, dar invatând si experimentand te va ajuta să treci la nivelul urmator.
2. Investești toți banii într-o singură direcție
Să-ți plasezi toti banii intr-o singură investiție, nu e o idee tocmai bună. Chir daca vorbim despre investitii „sigure” precum titlurile de stat, obligațiunile sau altele vei avea parte de un risc mai mic, dar vei pierde oportunitatea unui câstig mai mare în altă parte. Chiar si pe piata de capital, o companie solidă la prima vedere, poate intampina probleme in viitor.
De aceea, diversificarea portofoliului este „biblia” investitorului, oricat de experimentat ar fi. Riscul de a pierde o parte din bani este mult mai ridicat atunci cand alegi sa investesti intr-o singura companie sau un singur sector de activitate. „Nu tine toate ouale intr-un singur cos” este o expresie de care sigur ai auzit, asa ca ar trebui s-o pui in practica, in special daca esti la inceput la drum.
3. Te imprumuți să investești
„Leverage, liquor and ladies” este probabil cea mai cunoscută afirmație a lui Warren Buffet atunci cand vorbește despre investiții si nu recomandă folosirea vreuneia în dintre ele. Dacă ultimele două sunt ușor de ințeles, nu același lucru se poate spune despre „leverage„. Cu sens de parghie sau efect de levier, leverage-ul inseamnă să investesti banii pe care nu-i ai sau bani imprumutați. In ciuda faptului că un alt proverb spune că „afacerile bune se fac cu banii altora„, adoptarea unor masuri de precauție este mai mult decât binevenită.
Să luam un exemplu: presupunem că ai 100 de lei și mai imprumuți 50 (cu o anumită dobandă) ca să cumperi un bun de 150 de lei. Dacă valoarea acestuia crește cu 10% vei avea un castig de 15%. La fel si in cazul in care valoarea creste cu 50%. Dar ce s-ar intampla dacă valoarea ar scadea cu 50%? Nu numai ca s-ar pierde si o parte din banii personali, dar s-ar evapora toti banii imprumutati, pe care va trebui să-i returnezi cu dobândă.
De aceea, controlul capitalului de risc (imprumutat) vine de obicei cu cresterea experienței si este recomandat, in doze mici, doar celor dispusi să-și asume riscuri suplimentare.
4. Investești banii pe care nu-ți permiți să-i pierzi
Matematic vorbind, a investi o sumă mai mare dintr-o dată, mai ales atunci cand evoluția pieței este favorabilă (in creștere), poate aduce profituri mai mari intr-un termen mai scurt, dar asta nu inseamnă ca este si recomandat. Procesul investițional este o activitate pe termen lung, mai ales pentru investițiile la bursă, dar nu numai.
De aceea, este necesară construirea unui fond de rezerva, fie pentru situații neprevazute, fie pentru alte oportunități ce pot aparea. Investitia de tip „buy & hold” (cumpară si pastrează), facută regulat cu sume mici (între 5-7% din venitul lunar net) poate fi un pariu câștigator doar pe termen lung. Chiar dacă intr-un moment nefavorabil valoarea investită scade cu cateva procente, poate fi considerat o oportunitate de a cumpăra mai ieftin același activ care in mod normal ar fi fost mai scump.
A investi banii care reprezintă fondul de rezervă este o greșeală des intalnită, acestia fiind de fapt banii pe care nu-ți permiti să-i pierzi.
5. Acorzi prea multă atenție știrilor
Indiferent dacă încerci să ghicesti care va fi următorul „Apple” sau să investești rapid o mare parte din bani in niște acțiuni „fierbinți” pe baza unui zvon sau a unei știri de presă, este o mișcare gresită pentru investitorii la inceput de drum. Amintiți-vă ca nu sunteți singuri in piață și competiția nu doarme niciodată.
Zvonurile creează de cele mai multe ori efectul de turmă și o cerere in creștere determină pretul unei actiuni să se aprecieze direct proporțional. Și, contrar teoriei – cumpără ieftin și vinde scump, vei fi pus in fața unei situații mai degrabă inversate.
De aceea, decât să alergi după zvonuri, primele investiții ideale sunt în companiile pe care le înțelegi și cu care ai o oarecare experiență personală (companiile din domeniul energiei și al utilităților, telecomunicațiilor, medical si altele). Sau altfel spus, companiile care îți influențează viața intr-un fel, plecând de la premisa că dacă alimentezi cu carburant mașina personală, poate ar fi un motiv bun să cumperi acțiunile acelei companii sau chiar de la compania care îți furnizează electricitatea sau serviciile medicale.
In concluzie
Nu uita că in aceeași piață cu tine activează și alți investitori, unii, cum ar fi administratorii de fonduri sau alti investitori instituționali care au la dispoziție resurse și cunoșținte mult mai avansate și capacitatea să „miște” piața intr-o directie sau alta fară vreun fundament economic.
De aceea, este recomandat să incepi să investești sume mici, bani pe care iți permiți să-i pierzi, altfel, jocul poate fi chiar „dureros”. Pe masură ce vei cunoaste modul în care funcționează piețele de capital sau cum se evaluează o acțiune, poți incepe cu investiții de valori mai mari.
Diferența dintre un investitor și un speculator este apetitul la risc și orizontul de investiții: ani in cazul primului, zile sau luni in cazul celui de-al doilea.
[ajax_load_more]