BET
16910.13
0.16%
BET-TR
35086.46
0.16%
BET-FI
59912.06
-0.95%
BETPlus
2498.54
0.14%
BET-NG
1208.52
0.17%
BET-XT
1440.43
0.03%
BET-XT-TR
2955.13
0.03%
BET-BK
3109.9
0%
ROTX
37120.09
0.16%


A apărut prima carte de Educaţie Financiară scrisă sub forma de basm, destinată copiilor

Autor: Financial Market
Timp de citit: 5 minute

În categoria proiectelor de Educatie financiară frumoase, care se dedică creşterii şi educării copiilor, se remarcă apariţia cărţii „Mărunțilă și Bancnoțilă” de Roxana Bucur. Am stat de vorbă cu Roxana pentru a afla mai multe despre cum a apărut ideea de a crea aceasă carte, cui îi este destinată cu precădere, pe cine şi cum ar trebui să ajute ea.

Şi ca să nu lăsăm lucrurile mai importante pentru final, menţionăm de pe acum că, la doar câteva luni de la lansare, cartea a participat la Gala Edufin organizată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, fiind înscrisă în competiţia pentru Premiul „Cea mai buna emisiune/publicaţie/blog de educaţie financiară„. Deşi Roxana si cartea „Mărunțilă și Bancnoțilă” nu au câştigat premiul pus în joc, simpla nominalizare dă dovada calităţii şi totodată recunoaşterii utilităţii acestui proiect în domeniul educaţiei financiare.

FM: Roxana, ce te-a inspirat sa scrii aceasta carte?

Roxana: Această carte a luat ființă din dorința de a împărtăși expriențele mele cu banii si a principiilor financiare pe care educatorii financiari le oferă adulților (printre care și eu), însă copiilor – generația de mâine.  Comportamentele cu privire la bani sunt însușite încă din copilărie prin obișnuințe. Educația financiară nu trebuie realizată de la vârsta la care oamenii primesc bani de la angajator, ci dimpotrivă – ea trebuie începută chiar din momentul copilăriei când copiii primesc primii bani de la membrii adulţi ai familiei.

Cartea prezintă de fapt povestea mea. Unul dintre cele două personaje principale sunt eu, cu mentalitatea, obișnuințele de la acea vârstă. Dacă veți citi cartea veți identifica ușor care dintre cele două personaje sunt eu, mai ales dacă vă gândiți la faptul că acum activez în domeniul planificării și consultanței financiare 🙂
Momentul în care am luat decizia asupra scrierii acestei cărti a fost reprezentat de frustrarea datorată incapacității oamenilor care deși câștigă mult, nu reușesc să pună nimic deoparte pentru că sunt pe 0 (zero), în cel mai fericit caz sau pe minus și astfel sunt în postura de a munci doar pentru a își plăti cheltuielie și nu pentru a își realiza obiectivele.

FM: De ce o carte de educaţie financiară sub forma unei poveşti/basm? Când ne gândim la educaţie financiară, ne imaginăm o carte foarte concretă, care transmite nişte idei punctuale, recomandări directe – să faci aşa, să nu faci aşa.. tu de ce ai ales să scrii tocmai un basm?

Roxana: În primul rând am ales o carte de educație financiară pentru copii, întrucât copiii învață prin intermediul ludicului și al imitației. Jocul și povestea sunt activitățile cele mai plăcute copilului. Din perspectiva psihologică copilul se identifică cu unul dintre personaje (cel care i-a plăcut cel mai mult) și îi imită comportamentul, își însușește și își dezvoltă obișnuințe, calități ale personajului.
Copiii vin pe această lume și descoperă ”regulile de funcționare ale ei”. Un regulament nu este plăcut a fi respectat dacă el este impus. Nici măcar adulților nu le place să le spui ce au de făcut. Este necesar să identifice consecințele diferitelor acțiuni întreprinse, iar astfel, și părinții – adulții conștientiează alegerea drumului în realizarea obiectivelor financiare, a deciziilor luate în domeniul finanțelor personale.

FM: Care sunt cititorii target ai cărţii tale (vârsta)? Care crezi că este vârsta optimă de la care ar trebui să îi învăţăm pe copii educaţie financiară?

Roxana: Povestea ”Mărunțilă și Bancnoțilă” se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între și 9/10 ani, recomandată fiind ca lectura în cazul copiilor mici de 3-6 ani, să fie realizată de părinți, astfel consolidându-se relația afectivă cu părintele și colorarea ilustrațiilor, pentru asimilarea informațiilor din cadrul poveștii, iar în ceea ce îi privește pe copiii mai mari (7-9/10 ani) este recomandat să citească singuri povesta pentru a își dezvolta și abilitatea de a citi.

Educația financiară este necesar să se realizeze de la vârste cât mai fragede. Informațiile, conceptele financiare, principiile trebuie să fie prezentate pe înțelesul copiilor cu ajutorul elementelor din jurul copiiilor. Educatia financiara în niciun caz nu trebuie evitată, pentru că deprinderea de a pune bani deoparte, de a economisi și investi, mai târziu, la vârsta adultă, se formează acum, în copilărie prin căile neuronale. Şi odată folosite ele se sedimentează, iar dacă nu sunt folosite odată cu înaintarea în viață, flexibilitatea de a crea noi legături dispare.

CITESTE SI:  Analiză Storia – Care sunt prețurile apartamentelor în principalele orașe din țară

FM: Cum iti vei promova cartea in perioada urmatoare? Unde ne asteptam să o regăsim?

Roxana: Cartea va fi promovată în online, o dată pe eMAG și prin căi virtuale: magazine online, mămici cu librării și blog-uri de parenting care au fost deschise colaborării (mami-citește.ro, gândește-pozitiv.ro), fiind parte a sporirii vizibilității în online. De asemenea pe blog-uri de educatie financiară scrise de colegi de breaslă cu care împărtășesc această pasiune și dorința de a educa financiar oamenii din România, indiferent de vârstă (Ghid de educație financiară, Știința banilor, Milionaru Mioritic, Răzvan Vlad.com, ABCdar Financiar), iar în offline mă voi ocupa de comercializarea în școli și grădinițe, atât de stat, cât și private – acolo unde voi fi primită.

FM: Te-ai gandit si la realizarea unor parteneriate cu scoli/gradinite care sa sustina educatia financiara pentru copii? Te gândesti sa te implici pe viitor in astfel de initiative sau te opresti aici?

Roxana: Da, cum am spus, voi lua legătura și cu școli, pentru că acolo se afla beneficiarii educației fnanciare de vârstă fragedă. În viitor, am planul facut. Există deja alte două manuscrise, cărți pentru copii; una strict pentru copiii de grădiniță și o alta pentru copiii de gimnaziu. Urmează să dezvolt și materiale pentru educația financiară destinate adulților, pe lângă blog-ul existent – ceea ce fac deja, respectiv planificare și consultanță financiară (prin întâlniri unu la unu, seminarii).

FM: Până acum, persoanele care au citit cartea ta sau care au auzit de ea, care au rasfoit-o, ce parere au despre ea, ce opinii/reactii ai primit?

Roxana: O mamă care a primit cartea și care a “testat-o” pe fetița ei a realizat și o recenzie pentru promovarea cărții, ea regăsindu-se pe blogul mami-citeste.ro.

Cartea mai are, de asemenea, două referințe de la doi oameni cu experiența profesională și de viață: „Educația financiară este esențială pentru copii. Prin povești putem să le transmitem principii sănătoase despre prosperitate și bani. Povestea lui „Mărunțilă și Bancnoțilă” este perfectă în acest sens” a spus Lorand Soares Szasz.

„Compoziția cartii „Maruntila si Bancnotila” se adresează copiilor din învățământul preșcolar și elevilor din învățământul primar. Este accesibilă acestora pentru că este prezentată sub formă de poveste, are o dimensiune potrivită, conține elemente care pot contribui la educația lor și folosește un limbaj accesibil copiilor din cele două cicluri de învățământ.” (Conf. Univ. Dr Vasile Molan).

Cei mai multi parinti au laudat ideea de carte de educatie financiara pentru copii sub forma de poveste care înglobează şi o carte de colorat separată, realizată cu aceleasi personaje care pot prinde viaţa cu ajutorul culorilor alese de copiii care citesc si cartea. Totodata ilustratiile sugestive au fost apreciate pentru calitatea lor, atat de parinti cat si de copiii cu care am intrat in contact. Întreg setul a fost realizat cu imagini de o rezolutie buna si o calitate ridicata a materialului/hârtiei.

FM: Pe cand urmatoarea carte? La ce te gandesti in urmatoarea etapa? Care ar fi urmatorul nivel de educatie financiara de care ar putea beneficia copii din Romania?

Roxana: Următoarea carte la finalul anului, cel mai probabil (spune ea zâmbind ☺). Mă gândesc ca o etapă următoare să fie material pentru adulți, cărți pentru adulți de educație financiară: una pentru copii, una pentru adulți și tot așa… În România mă bucur să constat că există oameni care se ocupă de creșterea nivelului de educație financiară. Consider că este nevoie de o dezvoltare a acestei laturi: finanțele personale și, personal, voi continua să dezvolt proiecte care să ducă la următorul nivel educația financiară în România.

Ne-a plăcut şi ne-a inspirat sinceritatea Roxanei, apreciem şi îi mulţumim pentru deschiderea arătată de a ne povesti „povestea cărţii”, şi bineînteles – aşteptăm cu interes şi următorul ei proiect!

 

Aşa cum se descrie ea însăşi: Roxana Bucur este consultant financiar în cadrul unei companii internaționale de planificare și consultanță financiară. Viziunea ei este să ajute oamenii să își stăpânească banii, să nu mai fie “sclavii” băncilor și ai ratelor printr-o planificare eficientă a veniturilor și cheltuielilor, dar și prin investiții inteligente, să ajungă la independență financiară. 

Pe Roxana o puteţi găsi (şi puteţi citi blogul ei) aici: www.psihologiabanilor.ro