BET
16883.12
0%
BET-TR
35030.42
0%
BET-FI
60026.1
-0.77%
BETPlus
2494.55
-0.02%
BET-NG
1207.23
0.06%
BET-XT
1438.53
-0.1%
BET-XT-TR
2951.24
-0.1%
BET-BK
3103.24
-0.21%
ROTX
37049.33
-0.03%


A venit sezonul vacanțelor: la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm o asigurare de călătorie?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 5 minute

Asigurarea de călătorie este acea asigurare care oferă protecție pentru orice fel de deplasare în străinătate, în scop turistic, pentru a studia, a munci, a participa la diferite competiții sportive sau la orice altă activitate. Mai mult de atât, o asigurare de călătorie bine aleasă îți oferă liniștea de care are ai nevoie atunci când călătorești.

Această asigurare face parte din categoria asigurărilor facultative și este un produs financiar la care apelăm din dorința de a ne proteja în timpul unei călătorii în străinătate, conform Ghidului Asigurărilor de Călătorie realizat de catre Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Știați că prima agenție de asigurări de călătorie a apărut în anul 1864?

Orice deplasare presupune și anumite riscuri, iar acestea pot fi acoperite prin asigurarea de călătorie. Atunci când
cumpărăm un astfel de produs financiar, o facem pentru că asigurarea de călătorie poate reduce considerabil
cheltuielile generate de producerea unor riscuri precum: accidente, îmbolnăvire, pierderea zborului, anularea călătoriei, pierderea bagajului (dacă nu există despăgubiri acordate de compania de transport) sau a actelor (acte
de identitate, carduri bancare etc.), furt, evacuarea de urgență, repatrierea ș.a.

Chiar dacă vorbim despre același eveniment, pentru fiecare dintre noi pierderile pot diferi sau le putem suporta diferit, de exemplu în funcție de cheltuielile generate de excursie, gradul în care se returnează parte din prețul biletului, starea de sănătate, valoarea bagajului, momentul în care călătorim, compania cu care călătorim sau agenția de turism, ce alte cheltuieli mai avem sau ce alte asigurări mai avem, care sunt alternativele de tratament de care dispunem.[emaillocker]

Click pe imagine pentru a descărca ghidul.

Alegerea unei asigurări de călătorie este o decizie ce necesită o analiză atentă a propriilor nevoi, mai mult decât doar o analiză a bugetului disponibil. O asigurare este un produs financiar util dacă folosește în mod real beneficiarului, ceea ce înseamnă că atunci când riscul se produce, asigurarea vine în ajutorul asiguratului și îi acoperă parte a cheltuielilor neprevăzute generate de eveniment.

În momentul organizării unei călătorii, nimeni nu își dorește ca ceva să meargă rău, dar există evenimente pe care nu le putem programa sau prevedea. Riscul este, prin definiție, imprevizibil, chiar și în cazul celor mai minuțioase planificări.

De ce am nevoie de o asigurare de calatorie?

Pe piața asigurărilor există o varietate de oferte care cuprind acoperiri diferite în funcție de tipul de poliță și de societatea de asigurări. Diferența principală între asigurările de călătorie oferite de diferitele societăți de asigurare constă în serviciile incluse și suma asigurată.

Altfel spus, fiecare asigurător iși elaborează propria politică privind polițele și evenimentele asigurate. De exemplu, schiul este considerat de unii asigurători ca fiind un sport extrem și de aceea riscurile sale nu sunt asigurate în toate poliţele, pentru aceste activități existând asigurări medicale speciale.

Astfel, printre serviciile medicale de care puteți să beneficiați, în functie de polița de asigurare aleasă, menționăm următoarele:
• asistență medicală;
• consultații și tratamente medicale;
• servicii de ambulanță;
• intervenții chirurgicale în caz de urgență;
• spitalizarea în unități spitalicești recunoscute și recomandate de compania de asigurari;
• plata cheltuielilor efectuate pentru produse farmaceutice;
• tratamentul dentar, în cazul durerilor acute, până in limitele de despăgubire înscrise în polița de asigurare;
• repatriere sanitară, atunci când vă aflați pe teritoriul unei țări unde serviciile medicale sunt foarte slabe și nu puteți fi tratat în țara respectivă datorită acestor neajunsuri;
• repatriere în caz de deces (de exemplu, în acest caz asigurătorul poate oferi asistență și pentru realizarea formalităților de repatriere).

Este important să citiți cu atenție clauzele contractului de asigurare pentru a cumpăra acea asigurare care se potrivește cel mai bine nevoilor dumneavoastră, deoarece nu toate asigurările pot include în obiectul asigurării cele enumerate mai sus.

De asemenea, prin clauze suplimentare, specifice fiecărui asigurător, pot fi acoperite cheltuieli generate de convorbirile telefonice realizate în cazul producerii evenimentului asigurat, vizita unor rude în cazul spitalizării ș.a.

În cazul deplasărilor în străinătate, la producerea unui eveniment nefericit (accident sau îmbolnăvire), nu puteți beneficia de serviciile medicale gratuite oferite de statul pe teritoriul căruia vă aflați.

CITESTE SI:  Analiză Storia – Care sunt prețurile apartamentelor în principalele orașe din țară

Excepție face cazul în care vă aflați pe teritoriul Uniunii Europene și aveți un card european de asigurări de sănătate. În restul situațiilor, dacă aveți o urgență medicală, trebuie să apelați serviciul de urgență din țara respectivă, să explicați problema medicală (de cele mai multe ori, în limba locală) și, ulterior tratamentului sau intervenției medicale, să plătiți pe loc toate procedurile și intervențiile medicale, precum și eventualele tratamente și produse farmaceutice necesare.

Pentru a depăși mult mai ușor această situație, care implică bariere lingvistice, logistice (necunoașterea procedurilor locale de apelare la serviciile medicale), posibile sume de bani suplimentare față de bugetul disponibil, o soluție o reprezintă asigurarea de călătorie, care transferă riscul financiar la societatea de asigurare, dar vă conferă și accesul la asistență de-a lungul acestui proces.

La ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm o asigurare medicală de calatorie

Excluderile unei asigurări de călătorie sunt acele cheltuieli care nu vor fi decontate sau plătite de asigurător și sunt
specificate în orice contract de asigurare.

Pentru fiecare poliţă de asigurare sunt valabile excluderile menționate în cadrul condiţiilor generale de asigurare, cumulate dacă există și cu cele menționate de condițiile sau clauzele specifice sau suplimentare. Asigurarea medicală de călătorie nu oferă despăgubire pentru toate afectiunile medicale, mai ales dacă acestea existau înainte de cumpărarea poliței.

Printre excluderile polițelor de calătorie pot fi enumerate următoarele:
• afecțiunile cronice, boli preexistente călătoriei;
• medicamentele prescrise pentru probleme medicale precum diabet, colesterol, dizabilități mentale etc.;
• afecțiunile care nu au caracter de urgență;
• tratamentele care pot fi amânate până la întoarcerea în țară;
• bolile si accidentele provocate intenționat de asigurat;
• boli sau accidente ca urmare a comiterii unei infracţiuni;
• intervenții chirurgicale cu caracter estetic;
• controale medicale;
• diferite vaccinuri;
• nașterea în străinătate;
• accidentele provocate în urma consumului de acool, droguri sau abuz de medicamente;
• tratamentele psihiatrice și de graviditate;
• sporturile extreme sau alte activități care au un grad mare de risc (există asigurări speciale pentru acestea);
• dezastre naturale previzibile (furtuni tropicale, uragane sau alte evenimente care au fost anterior anunțate de
instituții și centre specializate);
• boli venerice;
• achiziţionarea/repararea de echipamente medicale;
• evenimentele produse de acte de război, terorism, revolte, greve, vandalism.

Fiecare societate de asigurare are propriile clauze contractuale care prevăd Excluderile, drept urmare recomandăm analizarea cu atenție a ofertei societăților de asigurare și compararea lor, pentru a alege acea asigurare care răspunde cel mai bine nevoilor dumneavoastră.

Unele asigurări oferite de societățile de asigurare pot include clauze de decontare directă cu unitățile medicale la care apelați în țara în care călătoriți, altele însă nu cuprind astfel de clauze. Decontarea directă înseamnă că în cazul producerii unui eveniment asigurat care vă afectează sănătatea și apelați la servicii medicale locale, dumneavoastră nu veți plăti cheltuieli legate de tratamentul sau intervenția medicală.

Evident, aceasta se aplică în limita sumei prevăzute de asigurare, orice alte sume care depășesc acest plafon sunt suportate de asigurat.

În cazul în care contractul de asigurare nu prevede decontarea directă, atunci dumneavoastră veți plăti serviciile medicale la fața locului și veți deconta cheltuielile la întoarcerea în țară. Desigur, pentru această situație este
necesar să aveți disponibilitățile financiare necesare.

Concluzie

Nu uitați că, indiferent de destinația unde călătoriţi, asigurarea de călătorie vă oferă protecţie împotriva  evenimentelor neașteptate care vă pot afecta neplăcut această călătorie. Dar atunci când alegeți o asigurare este importantă să analizați mai multe oferte de asigurare (acestea pot diferi între ele) și să o alegeți pe aceea care răspunde cel mai bine nevoilor dumneavoastră.

De asemenea, este important de reținut faptul că asigurarea de călătorie acoperă doar problemele apărute în timpul călătoriei sau în legătură cu aceasta.

Vacanță plăcută!

Articol elaborat pe baza Ghidului Asigurărilor de Călătorie realizat de catre Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Foto credit: Dreamstime[/emaillocker]


 

[ajax_load_more]