BET
16129.36
0.75%
BET-TR
33466.26
0.75%
BET-FI
57271.06
-0.41%
BETPlus
2391.87
0.69%
BET-NG
1154.26
1.21%
BET-XT
1376.68
0.66%
BET-XT-TR
2824.4
0.65%
BET-BK
2982.99
0.15%
ROTX
35437.71
0.27%ASF a dezbatut astazi definitivarea Normei RCA

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

ASF a dezbatut astazi definitivarea Normei RCA, in cea de-a doua sesiune a dezbaterilor publice pentru aplicarea noului cadru al pieţei asigurărilor dat de Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto.

Noua lege prevede ca cei care au comportament adecvat în trafic vor primi un bonus la RCA de 50%, iar persoanele care au un comportament inadecvat vor plăti cu până la 180% mai mult, a declarat vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Cornel Coca Constantinescu.

Importanţa stabilirii unor noi reguli de funcţionare a pieţei RCA este dată de caracterul obligatoriu al asigurării de răspundere civilă auto, care induce o responsabilitate strictă şi nenegociabilă în relaţia cu consumatorul pentru toţi cei care au un rol determinant în acest sistem – asigurători, brokeri sau service-uri auto.

„Nu sunt modificări semnificative faţă de proiectul publicat pe site. Numai în ceea ce priveşte bonus malus am discutat cu toţi cei implicaţi şi am convenit ca cel care este asigurat şi are un comportament adecvat în trafic trebuie să fie bonusat, trebuie să primească un discount semnificativ.

Am crescut acest bonus de la 32% la 50%. Astăzi, cei care au un comportament adecvat în trafic primesc un discount de 50% la clasa de bonus 8. În ceea ce priveşte categoria persoanelor care sunt malusate, care au un comportament inadecvat în trafic, care fac accidente, care ne împing către zona de creştere a tarifelor şi de rezolvare a acestor probleme pe care le constatăm că există, vor fi malusaţi până la 180%.

CITESTE SI:  Studiu Deloitte: Motoarele pe combustie internă revin pe creștere în preferințele consumatorilor, prețul fiind primul criteriu în alegerea mașinii

Era 200%, dar 180% a rezultat în urma dezbaterilor cu asociaţii de protecţia a consumatorului, transportatori, service-uri”, a spus Constantinescu, într-una din pauzele dezbaterii din Parlament pe proiectul de normă RCA.

Potrivit acestuia, clienţii cu risc ridicat vor fi orientaţi către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) în momentul în care primesc 3 oferte peste tariful de referinţă plus factorul n.

El a mai arătat cu ASF va face tot ce se poate pentru ca asiguratul să aibă un plus de respect.

„Decontarea directă, tariful de referinţă, factorul n, clientul cu risc ridicat, toate aceste chestiuni înseamnă un plus de perfecţie şi de stabilitate a acestei pieţe în care singurul obligat să încheie această asigurare este asiguratul”, a precizat Constantinescu. AGERPRES

Foto credit: Everydayplus | Dreamstime