BET
16864.29
-0.09%
BET-TR
34991.35
-0.09%
BET-FI
60119.58
0.02%
BETPlus
2491.73
-0.14%
BET-NG
1203.47
0.1%
BET-XT
1436.79
-0.09%
BET-XT-TR
2947.66
-0.09%
BET-BK
3105.65
-0.03%
ROTX
37038.36
-0.05%


Au apărut noile tarife RCA. Pentru persoanele fizice, prima medie este de 790 lei

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat astăzi tarifele de referinţă pentru poliţele auto obligatorii (RCA), conform unui comunicat al institutiei.

Astfel, tarifele au fost calculate, potrivit prevederilor legale, de o companie independentă (Ernst & Young Assurance Services SRL) în funcţie de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfă, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoană juridică/persoană fizică), de vârsta asiguraților în cazul persoanelor fizice, precum și de caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri). Foarte important este faptul că acestea nu reprezintă totuși tarifele la care vor fi încheiate polițele RCA în piață, fiecare companie de asigurare urmand a-si definitiva oferta comerciala pe ambele segmente in functie de strategia proprie.

Iată care sunt tarifele de referintă pentru asigurarea RCA, in functie de proprietarul fiecarui vehicul:

Tarife de referintă RCA pentru persoane fizice. Sursa ASF

Astfel, tariful de referință mediu ponderat, în funcție de numărul de expuneri pe fiecare segment pentru persoane fizice, este de 790 lei, în creștere cu 4% față de cel înregistrat în exercițiul de calcul anterior, iar pentru persoane juridice este de 1.660 lei, în scădere cu 5% față de cel înregistrat în exercițiul de calcul anterior.

Tarife de referintă RCA pentru persoane juridice. Sursa ASF

Conform comunicatului, schimbarea relativă a primei de risc de referință comparativ cu cea din tariful de referință anterior nu este consistentă la nivelul tuturor categoriilor de autovehicule, existând atât scăderi, cât și creșteri de valoare.

CITESTE SI:  UniCredit Bank lansează platforma onemarkets Fund, noi oportunități de investiții pentru piața românească

Modificările tarifelor de referință estimate pentru fiecare segment de risc sunt generate, în principal, de evoluția daunalității în perioadele de referință luate în considerare în cadrul celor două exerciții de calcul.

„Publicarea tarifelor de referință reprezintă un demers ce conduce la creșterea transparenței, la informarea și la transmiterea către consumatori a unor informații corecte și complete cu privire la polițele RCA,” se mai arată in comunicat

Tarifele de referinţă pe fiecare categorie de autovehicul şi de asigurat pot fi consultate aici.

Foto credit: Dreamstime


 

[ajax_load_more]