BET
16897.3
0.4%
BET-TR
35059.88
0.4%
BET-FI
60368.56
0.4%
BETPlus
2493.44
0.39%
BET-NG
1215.43
0.48%
BET-XT
1441.52
0.39%
BET-XT-TR
2957.4
0.39%
BET-BK
3093.29
0.16%
ROTX
37112.55
0.39%



Bancile se așteaptă la un avans marginal al cererii pentru creditele de consum in trimestrul III

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Pentru trimestrul următor (T3), instituțiile de credit așteaptă un avans marginal al cererii de împrumuturi de consum se arata intr-un sondaj efectuat in luna iulie de catre Banca Nationala a Romaniei.

Desi in trimemestrul al doilea, cererea s-a redus marginal în cazul împrumuturilor de consum, această evoluție a fost determinată, în principal, de diminuarea semnificativă a cererii pentru creditele de consum cu ipotecă, care nu a putut fi contrabalansată de majorarea importantă a cererii pe palierul creditelor de consum fără garanție ipotecară. În cazul cardurilor de credit, cererea s-a menținut constantă.

Volumul solicitărilor de credite de consum care au fost respinse de bănci în T2 a înregistrat o scădere moderată comparativ cu trimestrul anterior. Pentru trimestrul următor, instituțiile de credit așteaptă un avans marginal al cererii de împrumuturi de consum.

In aceeasi perioada, sondajul mai arata faptul ca băncile au înăsprit semnificativ standardele de creditare aferente
împrumuturilor de consum. Factorii principali care au determinat această dinamică au fost reprezentați de deciziile de politică monetară sau prudențială ale Băncii Naționale a României, așteptările privind situația financiară a populației și riscul asociat bonității clienților. În cazul celorlalți factori care influențează standardele de creditare ale
împrumuturilor de consum nu s-au înregistrat modificări semnificative.

In ceea ce priveste aspectele specifice creditarii ipotecare (achizitia de locuinte si terenuri), principalii factori care au condus la înăsprirea standardelor de creditare în T2/2017, conform opiniei instituțiilor de credit, au fost: deciziile
de politică monetară sau prudențială ale Băncii Naționale a României, așteptările privind situația economică generală și cerințele cu privire la gradul de îndatorare al clientilor.

CITESTE SI:  Costul proprietății – mai scump din 2025 pentru toți. De ce și cum?

De asemenea, termenii contractelor de credit pentru achiziția de locuințe și terenuri au continuat evoluția mixtă din trimestrul anterior. Astfel, pe de o parte, ponderea maximă a serviciului datoriei lunare în venitul lunar s-a înăsprit semnificativ, iar, pe de altă parte, cerințele referitoare la ponderea maximă a creditului în valoarea garanției
ipotecare (LTV), spread-ul ratei medii de dobândă a creditului față de ROBOR la 1 lună și costurile creditării altele decât dobânzile, s-au relaxat moderat.

Tendința de majorare a prețurilor imobilelor rezidențiale a continuat și în T2/2017, conform instituțiilor de credit, acestea estimând că evoluția ascendentă se va menține și în următorul trimestru, însă cu o intensitate mai redusă.

In ansamblu, in trimestrul al doilea din 2017, băncile au înăsprit semnificativ standardele de creditare atât pentru
împrumuturile destinate achiziției de locuințe și terenuri, cât și pentru creditele de consum. Instituțiile de credit au indicat următorii factori determinanți pentru această evoluție: deciziile de politică monetară sau prudențială ale Băncii Naționale a României, așteptările privind situația economică generală, cerințele cu privire la gradul de îndatorare, așteptările privind situația financiară a populației și riscul asociat bonității clienților.

În următoarele 3 luni, instituțiile de credit estimează o înăsprire marginală a standardelor pentru creditele ipotecare și una de amplitudine moderată pentru creditele de consum.

Sursa: BNR

Foto credit: Stephanieberg88 | Dreamstime