BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


Ce active îți influențează averea personală?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Atât in viața personală cât și in cazul unei afaceri, un activ reprezintă o resursă economică care are capacitatea de a genera un beneficiu pentru detinătorul acesteia si poate lua forma activelor fixe, cum sunt de obicei casele, clădirile sau sediile firmelor precum si activele circulante care sunt bunurile și valorile care participă la un singur circuit economic avand rolul de a finanta activitatea curentă a unei companii.

Este important să înțelegem că, în sens contabil, un activ nu este același lucru cu dreptul de proprietate. Proprietatea este descrisă prin termenul de „capital”, activele fiind egale cu suma dintre „capital” plus „pasive„. Ecuația contabilității care leagă activele, pasivele, și capitalul propriu este următoarea:

Active = Pasive + Capitalul propriu

In cele ce urmeaza, vom discuta despre cum influentează la nivel individual corelatia Activ – Pasiv si calculul valorii nete a avutiei personale.

Astfel, valoarea netă este calculată prin scăderea tuturor pasivelor (adică ceea ce datorați sub forma de credite sau alte tipuri de imprumuturi) din totalul activelor (adica ceea ce dețineți ex: casa, masină, si alte bunuri de valoare cum sunt bijuteriile, obiectele de astă si altele).

Valoarea avuției nete: Total active – Total pasive

Dacă activele depășesc datoriile dvs., atunci aveți o valoare netă pozitivă a avutiei personale. In schimb, dacă datoriile dvs. sunt mai mari decât activele, atunci aveți o valoare netă negativă.[emaillocker]

Rețineți totuși că valoarea netă va fluctua pe parcursul întregii vieți a unui adult, răspunzând schimbărilor în veniturile și obiceiurile de consum ale acestuia.

Deși este util să vă calculați valoarea netă pentru a vă da seama cum va descurcati din punct de vedere financiar intr-o anumită perioadă, este mult mai important ca acest exercitiu sa fie facut periodic, de-a lungul intregii vieti.

Prin observarea modificărilor valorii nete, puteți vedea tendințele situației financiare, puteți fi proactiv în ceea ce privește luarea deciziilor financiare mai bune și să aflați ce ar trebui să faceți pentru a vă atinge obiectivele pe termen scurt și pe termen lung.

În timp ce datoriile sunt ușor de cuantificat (probabil că primiți un mesaj în fiecare lună care indică suma exactă de bani pe care o datorați fiecărui creditor), nu acelasi lucru se poate spune despre active.

Dificultatea stabilirii valorii corecte pentru unele dintre activele pe care le detineti poate incurca serios calculul final. De aceea, cel mai bine este să faceți estimări conservatoare pentru a evita supra-evaluarea valorii nete, care vă poate da un fals sentiment de securitate financiară.

Casa personală: activ sau pasiv?

De multe ori suntem tentati să ne gandim ca imobilul pe care il detinem (casa sau apartamentul in care locuim) este probabil cel mai valoros activ și, in consecință, valoarea pe care i-o atribuim poate avea un impact deosebit asupra calculului avutiei personale.

De aceea, este important sa apelam la serviciile unui profesionist calificat in domeniul imobiliar care poate oferi o estimare impartială, mai aproape de realitate a valorii locuinței. Sau puteți efectua propriile cercetări folosind website-urile de profil cum ar fi www.imobiliare.ro, unde puteți să căutați tendințele imobiliare din zonă și să determinați prețurile de vânzare pentru proprietăți similare vândute recent.

CITESTE SI:  Costul proprietății – mai scump din 2025 pentru toți. De ce și cum?

Este casa personală un activ sau o datorie? Există destule controverse care înconjoară utilitatea și oportunitatea includerii casei în calculul valorii nete.

In timp ce susținătorii ideii cred că aceasta este cel mai valoros activ și ar trebui să fie inclusă în calculul valorii nete, oponenții susțin că nu ar trebui deoarece, conform definitiei de la inceputul articolului, casa nu este o resursa economică care are capacitatea de a genera un beneficiu material pentru detinătorul acesteia, ci doar „un acoperiș deasupra capului„. Rămâne astfel la latitudinea fiecaruia să decidă in ce parte a ecuatiei o va include.

Oricum ar fi, trebuie retinut totusi că, atata timp cât este grevată de o sarcină financiară cum este ipoteca, iar suma creditului este mai mare decat valoarea casei, poate fi considerată un pasiv, deoarece o dată cu intreruperea platilor imprumutului, imobilul este recuperat si vandut de catre creditor pentru acoperirea sumelor restante.

Investițiile

Investițiile reprezintă un alt factor care contribuie în mod semnificativ la avuția netă personală. Deși există mai multe tipuri de investiții, cele mai frecvente includ clasicele instrumentele de economisire (depozite, conturi de economii) precum și obligațiuni, fonduri de investitii, acțiuni și orice alte titluri de valoare.

Totodată, valoarea investițiilor în orice plan de pensie cum ar fi Pilonul III, vă poate crește semnificativ valoarea netă. Cele mai multe investiții vor fluctua în timp, așadar este important să reflectați aceste modificări în calculele periodice privind valoarea netă.

Alte tipuri de active

Deși in Romania incă nu poate fi vorba de un trend in ceea ce privește investitiile alternative, s-au facut totuși pași importanti in acest sens. Spre deosebire de activele clasice descrise mai sus, obiectele de artă și alte tipuri de colecții pot crește considerabil avuția netă.

Să luam exemplul aurului. Considerat de multi ca fiind cel mai important activ indiferent ca ne aflam in perioade de crestere sau recesiune economică, valoarea acestuia a crescut in ultimul an, conform site-ului goldprice.org cu peste 16%, iar in ultimii cinci ani cu peste 9%.

Mergand mai departe, obiectele de artă precum tablourile, sculpturile de valoare, picturile sau fotografiile vechi pot fi considerate un refugiu pentru cei care doresc să-și conserve sau să-și sporească averea. Pe langă achizițiile fizice, de cele mai multe ori organizate in cadrul marilor case de licitatii, există numeroase fonduri de investiții in artă care multiplică banii investitorilor, deseori cu randamente ce depășesc fondurile mutuale clasice.

De retinut!

• Valoarea netă a avuției este o măsură a ceea ce dețineți, minus ceea ce datorați si se calculează prin scăderea tuturor pasivelor din totalul activelor.
Casa este probabil cea mai valoroasă resursă alături de alte active precum investițiile, automobilele, obiectele de artă sau bijuteriile.
Determinarea cu precizie a valorii activelor comparativ cu estimarea, este esențială, inclusiv obținerea unei evaluări din partea unei persoane specializate.
Reducerea datoriilor, plata in avans a împrumuturilor sau orice altă masură pentru a limita datoriile, este un alt mod de a vă crește valoarea netă totală.
Valoarea netă este un indicator al stabilității financiare care se va schimba pe tot parcursul vieții.[/emaillocker]


 

[ajax_load_more]