BET
15818.35
-1.21%
BET-TR
32820.84
-1.21%
BET-FI
57237.5
-1.01%
BETPlus
2348.15
-1.2%
BET-NG
1132.53
-1.09%
BET-XT
1353.15
-1.15%
BET-XT-TR
2776.07
-1.15%
BET-BK
2974.86
-0.63%
ROTX
35244.9
-1.15%Ce este și cum poți să investești într-un fond de investiții

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Cu 4,4 mld. euro in conturi, bani reprezentand economiile a putin peste 300.000 de romani, fondurile mutuale sunt unele dintre putinele alternative din Romania pentru cei ce vor sa economisească la dobanzi peste cele oferite de banci.

Vrei sa stii care sunt pasii pe care o persoana fără experiență in investiții trebuie sa ii urmeze pentru a-si plasa banii intr-un fond mutual? Citeste in continuare!

Autor: Paul Maior, Președinte Invest Club.

Pe scurt, un fond mutual (sau un fond deschis de investitii) reprezintă un vehicul investitional format din banii adunați de la mai multe persoane cu scopul de a fi investiti in diverse instrumente financiare, precum actiunile si obligatiunile companiilor, titluri de stat, derivate sau chiar si clasicele depozite bancare. Profitul sau pierderea inregistrată de un fond este impartită in mod proportional cu detinerile pe care fiecare persoană le are in cadrul respectivului fond.

Fondurile sunt administrate de un manager, care incearcă să aleagă investițiile castigatoare pentru a produce randamente pentru investitori. Portofoliul detinerilor unui fond este intocmit in functie de obiectivele stabilite in Prospect – un document publicat la infiintare in care sunt specificate toate detaliile respectivului fond.

Alegerea fondului potrivit

Pe piața din Romania există numeroase fonduri de investitii. In functie de caracteristicile pe care le au, de strategia de investiții adoptată, dar mai ales in functie de aversiunea la risc, veti putea alege varianta cea mai potrivita in concordanță cu obiectivele pe care le aveti. Riscurile variază de la un fond la altul, insa regula de bază este că fondurile monetare si de obligatiuni sunt mai putin riscante – dar genereaza cele mai mici castiguri, in vreme ce fondurile care investesc in actiuni si derivate sunt cele mai riscante – dar pot genera si cele mai mari castiguri.

Avand in vedere ca faptul că bursele au avut recent evolutii foarte bune, fondurile de actiuni sunt cele mai performante in ultimele 12 luni. In ultimii ani, mai multi administratori de fond straini au intrat pe piata din România, oferindu-le investitorilor o gama variata de fonduri de investitii, cu tinte foarte specifice, precum fondurile care investesc doar in actiunile companiilor de lux.

O lista completa a fondurilor distribuite in Romania poate fi gasita pe website-ul Asociatiei Administratorilor de Fonduri. De asemenea, puteti verifica daca un fond este autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) accesand acest link > pagina “SECTIUNI”> sectiunea 5 “Societati de administrare a Investitiilor” sau sectiunea 6 “Fonduri deschise de investitii”.

Subscrierea (cumpararea) propriu-zisa a unitatilor de fond

CITESTE SI:  Studiu Deloitte: Motoarele pe combustie internă revin pe creștere în preferințele consumatorilor, prețul fiind primul criteriu în alegerea mașinii

Dupa ce ati decis in ce tip de fond vă veti plasa banii, luați legatura cu administratorul de fond iar acesta vă pune la dispozitie un formular de subscriere. Un exemplu de formular de subscriere poate fi accesat AICI. Completarea cererii presupune furnizarea unor informatii de identificare cum ar fi: numele complet, CNP-ul, seria si numarul cartii de identitate, impreuna cu valoarea totală a investiției.

Dat fiind faptul ca acest formular nu este standard, ci diferă de la un fond de investitii la altul, trebuie sa stiti ca exista documente care solicita si detalii in plus despre cetatenie/nationalitate, domiciliu, date de contact ale investitorului, scopul investitiei, etc.

Dupa ce decizia de a investi a fost adoptata si v-ati adresat unei societati de investitii prin depunerea unei cereri de subscriere, trebuie sa stiti ca administratorul de fond are datoria de a procesa solicitarea in mod rapid si de a va confirma oficial emiterea titlurilor de participare (unitatilor de fond) pana cel tarziu in urmatoarea zi lucratoare dupa inregistrarea cererii.

Unitatile de fond nu sunt emise in forma fizica, ci dematerializată. Participarea la un fond de investitii va fi atestata printr-un certificat ce confirma detinera unitatilor de fond.

Exemplu: cum functioneaza o investitie intr-un fond

Daca avem 1.000 de lei pentru achizitionarea unor unitati de fond vandute la un pret de 50 lei/unitate de fond, vom cumpara (subscrie) 20 de unitati de fond pe care le vom vinde (rascumpara) la o alta valoare decat cea de achizitie. Vanzarea se realizeaza catre administratorul de fond de unde unitatile au fost cumparate.

Daca in momentul răscumpararii unitatea de fond va fi cotata la 75 lei, valoarea celor 20 de unitati de fond va fi de 1.500 de lei. In functie de comisioanele specifice fondului ales a caror valoare se va scadea din profit, putem calcula castigul final care ne va ramane.

In cazul in care, in momentul rascumpararii, unitatea de fond va fi cotata la 40 lei, valoarea celor 20 de unitati achizitionate va scadea fata de investitia initială, la 800 de lei. Practic, in acest caz avem o pierdere raportata la investitia initiala.

Un aspect important de retinut este faptul ca investitia intr-un fond implica riscuri iar performantele anterioare nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare. Mai mult, informatiile din acest articol sunt cu caracter informativ si nu reprezinta recomandari de investitii sau consiliere financiara personalizata din partea portalului www.financialmarket.ro.

Articolul initial a aparut aici.

Foto credit: Dreamstime


 

[ajax_load_more]