BET
16347.25
0.62%
BET-TR
33918.6
0.62%
BET-FI
59593.1
0.62%
BETPlus
2418.01
0.6%
BET-NG
1175.05
0.81%
BET-XT
1399.18
0.63%
BET-XT-TR
2870.54
0.63%
BET-BK
3017.97
0.39%
ROTX
35850.36
0.64%


Ce reprezintă contractele pentru diferență (CFD) și cum se tranzacționează?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 5 minute

Un contract pentru diferenţă (sau CFD – contract for difference) este un instrument financiar derivat similar contractului futures. În cazul CFD-urilor, contractul între cumpărător şi vânzător prevede că vânzătorul va plăti către cumpărător diferenţa dintre valoarea curentă a unui activ şi valoarea sa din momentul tranzacţiei.

Atunci când contractul este încheiat, investitorul va primi, sau după caz plăti diferenţa între valoarea de închidere şi valoarea de deschidere a CFD-ului şi/sau activul suport.

Astfel, dacă diferenţa este pozitivă, furnizorul de CFD-uri va plăti, iar dacă diferenţa este negativă, d-voastră trebuie să plătiţi furnizorul de CFD.

Contractele pentru diferență permit investitorilor să ia poziţii long (daca se mizează pe creşterea activului) sau short (dacă investitorul prevede o cotaţie în scădere a acestuia) şi, spre deosebire de contractele futures, nu au stabilită o scadenţă.

Un alt aspect deosebit de important este faptul ca CFD-urile sunt produse care utilizează marja. Astfel, contractele sunt efectuate pe o baza de „efect de levier” cu marje cuprinse intre 0,5% la 30% din valoarea activului suport, fiind obligatorie depunerea aceastei marje (”depozit”) in contul brokerului.[emaillocker]

Deși CFD-urile pot părea similare investiţiilor obişnuite in acţiuni, acestea sunt foarte diferite deoarece nu veți cumpăra sau nu veţi deţine niciodată activul suport al CFD.

Fiind produse complexe, CFD-urile sunt folosite în general în scopuri speculative sau de hedgeing, pentru protecţia unor portofolii deja constituite, acestea fiind dificil de înţeles pentru investitorii fără cunoştinţe de specialitate.

În general, cumpărarea şi vânzarea de CFD, mai ales când se realizează online, nu este însoţită de sfaturi de investiţii. Aceasta înseamnă că d-voastră, ca și investitor de retail, sunteţi responsabil pentru propria decizie de a tranzacţiona.

Cu toate acestea, un furnizor de CFD autorizat şi reglementat trebuie în primul rând să verifice că tranzacţiile cu CFD-uri sunt potrivite pentru d-voastră şi că sunteţi conştienţi de riscurile implicate. Însă nu toţi furnizorii de CFD-uri fac acest lucru.

Exemplu despre modul de funcționare al unui CFD

Considerati ca o actiune listată (actiunea A) este subevaluată și că pretul acesteia va creste. Decideți să cumpărați 4.000 CFDs pe actiunea A la pretul de 10 euro pe CFD. Astfel „poziția” d-voastră este 40.000 euro (4.000 x 10 euro). Dar, de fapt nu plătiti 40.000 de euro, suma depinzand de marja cerută de furnizorul de CFD-uri. Dacă furnizorul va solicită spre exemplu o marjă de 5%, aceasta inseamnă ca plata minimă inițială este de 2.000 eur (40.000 x 5%). Câstigul pe care il veti obține pentru acestă plată initială depinde de pretul la care acțiunea A este tranzacționată in momentul in care decideți să inchideti poziția, adică atunci cand veți vinde CFD-ul.

Sursa calcul: ASF, ESMA

Astfel, daca pretul actiunii A scade cu 5% (de la 10 euro la 9,5 euro) si marja este de 20, veti pierde suma totală (-100%), adică veți pierde cei 2.000 de euro. Daca pretul actiunii A scade cu 10% (de la 10 la 9 euro), iar marja este de 20, pierdeți plata inițială de 2.000 euro, iar furnizorul de CFD vă va solicita 2.000 de euro, in plus dacă doriți să mentineți contractul deschis (asta inseamnă că pierderile d-voastra pot fi mai mari decât marja initială).

Costuri

În plus faţă de orice profituri şi pierderi, există diferite tipuri de costuri legate de tranzacţiile cu CFD-uri, costurile având impact asupra câştigurilor probabile, exemplele incluzând comisioanele solicitate de furnizorii de CFD. Atenţie: în timp ce anumiţi furnizori de CFD solicită un comision general, alţii solicită comision pe fiecare tranzacţie (de exemplu deschiderea şi închiderea unui contract).

Costurile legate de tranzacţionarea CFD pot să includă spread-urile cerere-ofertă, costurile de finanţare zilnice şi peste noapte (overnight), comisioanele de administrare a contului şi alte taxe. Aceste costuri pot fi prea complicate pentru a fi calculate exact şi pot contrabalansa profiturile brute ale tranzacţiei.

Care sunt principalele riscuri ale investiţiilor în CFD-uri?

Riscurile prezentate mai jos sunt valabile în cazurile în care investiţiile se realizează în mod corect din punct de vedere tehnic. Faţă de cele enunţate mai jos mai sunt şi cazuri de fraude sau tranzacţii simulate.

Chiar atunci când nu vorbim de fraude, CFD-urile, în special cele cu un efect extrem de levier (cu cât este mai ridicat efectul de levier al unui CFD, cu atât este mai riscant), prezintă un nivel al riscului foarte ridicat. Acestea nu sunt produse standardizate, fiecare furnizor de CFD-uri având propriile costuri, termeni şi condiţii. Aşadar, în general, aceste instrumente nu sunt adecvate pentru majoritatea clienţilor de retail.

CITESTE SI:  Indira Abdulvoap preia rolul de decan al universității The Entrepreneurship Academy

Tranzacţionarea CFD-urilor ar trebui luată în considerare în cazul în care doriţi să speculaţi, în mod special pe termen scurt sau dacă doriţi să acoperiţi o expunere în portofoliul existent şi dacă aveţi o experienţă vastă în tranzacţionare, în special în cadrul pieţelor volatile, şi vă puteţi permite pierderile.

1. Timpul nu este în favoarea dumneavoastră

CFD-urile nu sunt adecvate pentru tranzacţionarea de tipul cumpără şi păstrează (buy and hold). Ele necesită o monitorizare permanentă pe o perioadă scurtă de timp (minute/ore/zile). Chiar dacă păstraţi investiţia şi pentru o singură noapte sunteţi expuşi la un risc mai mare şi costuri suplimentare.

Volatilitatea pieţei de valori şi a altor pieţe financiare, împreună cu efectul de levier al investiţiei dumneavoastră, pot duce la schimbări rapide ale poziţiei. Poate fi necesară luarea de măsuri în vederea administrării expunerii la risc sau adăugarea de marje suplimentare.

În consecinţă, dacă nu aveţi timp suficient pentru a vă monitoriza investiţia în mod frecvent, nu este indicată tranzacţionarea CFD-urilor.

2. Riscul de lichiditate

Riscul de lichiditate afectează capacitatea de tranzacţionare. Marja pe care trebuie să o menţineţi ca şi depozit la furnizorul de CFD este recalculată periodic în conformitate cu schimbările în valoarea activului suport al CFD pe care îl deţineţi.

Dacă această recalculare (reevaluare) produce o reducere a valorii în comparaţie cu estimarea din ziua precedentă de exemplu, va fi necesar să plătiţi imediat cash, către furnizorul de CFD, în vederea restabilirii poziţiei marjei şi acoperirea pierderii.

Dacă nu puteţi plăti, atunci furnizorul de CFD poate închide poziţia, chiar dacă dumneavoastră nu sunteţi de acord cu acest lucru.

Va trebui astfel să vă asumaţi pierderea, chiar dacă preţul activului suport revine ulterior. Există furnizori de CFD care vă lichidează toate poziţiile, dacă nu aveţi marjele cerute, chiar dacă oricare din acele poziţii înregistrează profit în acel moment.

Pentru a vă menţine poziţia deschisă, trebuie să daţi consimţământul furnizorului de CFD să retragă sume suplimentare (de obicei de pe cardul dumneavoastră de credit), fără restricţii, atunci când este necesar pentru a îndeplini apelurile în marjă. În cadrul unei pieţe în mişcare rapidă, volatilă se poate ajunge uşor la o pierdere considerabilă.

3. Efectul de levier

Tranzacţionarea cu efect de levier conduce la amplificarea profiturilor sau pierderilor.

Cu cât cerinţele privind marja sunt mai mici, cu atât este mai mare riscul de pierderi potenţiale dacă piaţa se manifestă contrar poziţiei adoptate. Trebuie să fiţi atenţi în momentul tranzacţionării în marjă, deoarece pierderile pot depăşi suma plătită de dumneavoastră iniţial şi este posibil o sumă mult mai mare de bani decât cea investită iniţial.

4. Limite de stoparea a pierderilor (“stop loss limits”)

Pentru a limita pierderile, mulţi furnizori de CFD vă oferă posibilitatea de a vă modifica limitele de stopare a pierderii (stop loss limits). Aceasta presupune închiderea automată a poziţiilor deţinute de dvs. atunci când este atinsă limita de preţ aleasă.

Sunt câteva împrejurări în care o limită de stopare a pierderii nu are efect – de exemplu, atunci când se înregistrează mişcări rapide de preţ sau la închiderea pieţei. Limitele de stopare a pierderii nu vă pot proteja oricând de pierderi.

5. Riscul de execuţie

Riscul de execuţie este asociat faptului că tranzacţiile nu pot avea loc imediat. De exemplu, poate trece o perioadă de timp între momentul când plasaţi ordinul şi momentul când acesta este executat. In această perioadă de timp, piaţa se poate modifica in defavoarea dvs. aşa că ordinul nu este executat la preţul la care vă aşteptaţi.

Unii furnizori de CFD vă vor permite să tranzacţionaţi chiar şi atunci când piaţa este închisă. Fiţi atenţi pentru că preţurile pentru aceste tranzacţii pot să difere destul de mult faţă de preţul de închidere al activului suport. În multe cazuri dispersia poate fi mult mai largă decât atunci când piaţa este deschisă.

6. Riscul de contra-parte

Riscul de contra-parte este riscul care apare atunci când furnizorul care emite CFD-ul (de exemplu contra-partea dvs.) nu îndeplineşte şi nu este capabilă să-şi îndeplinească obligaţiile financiare. Dacă fondurile dvs. nu sunt bine separate de cele ale furnizorului de CFD şi furnizorul de CFD întâmpină probleme financiare, există riscul să nu vă mai primiţi banii înapoi.

Material alcatuit cu sprijinul Autorității de Supraveghere Financiară.

Foto credit: Contracts-For-Difference.com[/emaillocker]


 

[ajax_load_more]