BET
12074.35
1.25%
BET-TR
23485.63
1.25%
BET-FI
50306.46
0.36%
BETPlus
1801.24
1.23%
BET-NG
888.95
0.56%
BET-XT
1053.59
1.05%
BET-XT-TR
2036.36
1.05%
BET-BK
2240.46
0.86%
ROTX
27121.88
1.35%


Cele 7 elemente de bifat înainte de a semna un contract de credit

Autor: Mihaela Pântea
Timp de citit: 2 minute

Ești pe punctul de a te împrumuta la bancă. Iata cele 7 elemente de bifat înainte de a semna un contract de credit, să nu ajungi în incapacitate de plată.

1. Verifică bine cât ai de plătit. În funcție de dobândă și structura creditului, ratele de rambursare pot fi fixe, variabile, crescătoare sau descrescătoare. Dacă împrumutul este, de exemplu, pe 20 de ani, vezi cât ai de achitat pentru fiecare lună. Cere de la bancă o situație desfășurată cu fiecare rată pentru următoarele 24 de luni.

2. Informează-te asupra comisioanelor. Acestea intră în calculul sumei pe care o ai de plătit. Ai grijă ca în situația prezentată de bancă, să fie incluse comisioanele și fii atent inclusiv la prevederile prin care banca își rezervă dreptul de a modifica, în acord cu obiectivele sale de business, cuantumul acestora. Este de preferat ca acest cuantum să fie trecut de la bun început în contract, pentru a nu avea surprize neplăcute ulterior.

3. Solicită băncii sau brokerului de credit orice detaliu îți trece prin cap și nu lăsa nimic nelămurit sau nediscutat, înainte de a semna contractul de credit. Nu ar fi rău să te consulți cu un jurist sau cu un avocat, atunci cînd ai forma finală a contractului.

4. Fii atent când alegi produsul bancar și nu judeca exclusiv după mărimea dobânzii. De multe ori, ofertele atractive ascund alte vicii, cum ar fi „slăbiciunea” băncii de a face față operațiunilor pe care le derulează, la un moment dat, în piață. În astfel de cazuri, este posibil ca pe durata rambursării sa ți se ceară, sub diverse pretexte, sume mai mari decat cele stabilite prin contract. Trebuie ca absolut toate sumele sa fie stabilite dinainte, prin contract.

5. Citește bine tot ceea ce scrie în contract. Este posibil ca, pe parcursul rambursării creditului, banca să modifice dobânda, respectiv rata lunară, în funcție de evoluțiile pieței sau ale cursului valutar. Înainte de a semna contractul, informează-te foarte bine asupra tuturor aspectelor și solicită precizări suplimentare.

6. Cere opinia unui expert imobiliar la creditul ipotecar. Nu este indicat să aduci ca garantie un imobil care depășește cu mult valoarea împrumutului ori să mergi pe evaluări greșite, în urma cărora poți plăti mai mult decât se practica pe piață.

7. Verifică atent puterea financiară personală de accesare a unui credit. Trebuie să iei în calcul stabilitatea locului de muncă sau a afacerii în care ești implicat, șansele de a avea în viitor noi oportunități de câștig, disponibilitatea de a cheltui mai puțin sau chiar varianta în care ai putea rămâne fără job. Pe diverse website-uri, inclusiv ale băncilor, există o mulțime de aplicații prin care poti simula obținerea unui credit, tocmai pentru a aprecia mai bine șansele de a suporta costul unui credit pe termen lung și impactul acestuia asupra bugetului personal.

Cele 7 elemente de bifat înainte de a semna un contract de credit se referă la perioadă, dobânzi, evaluări, finanțe personale imediate și pe termen lung.

Citește mai multe despre credite de nevoi personale și ipotecare aici.

Este bine ca, înainte de a lua orice decizie privind îndatorarea ta pe termen mediu sau lung, să te sfătuiești cu un broker de credite. Având parteneriate cu mai multe bănci, între care există unele diferențe în privința acordării creditelor, acesta este cel mai în măsură să aprecieze care este cea mai potrivită bancă pentru produsul pe care vrei să îl accesezi.

Pe website-ul Asociației Române a Brokerilor de Credite -ARBC (www.arbc.ro) găsești o listă cu brokerii de credit membri ARBC, care îți oferă servicii de intermediere credite prin sucursalele proprii sau în franciză.