BET
15926.46
-0.54%
BET-TR
33043.53
-0.54%
BET-FI
58339.18
-0.34%
BETPlus
2364.53
-0.53%
BET-NG
1140.72
-0.65%
BET-XT
1364.01
-0.51%
BET-XT-TR
2798.19
-0.51%
BET-BK
2991.27
-0.48%
ROTX
35570.46
-0.47%82% din români consideră că este din ce în ce mai greu să achiziţioneze o casă

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Peste o treime dintre europenii care în prezent nu dețin o casă, nici nu se așteaptă să dețină vreodată o proprietate având în vedere costurile în creștere a chiriilor, creștere ponderată a veniturilor și costurile ridicate ale caselor.

Rezultatul de mai sus apare în cel de al șaptelea studiu anual ING International Survey privind prețul caselor și creditelor ipotecare – Sunt prețurile caselor prea ridicate? Raportul complet, ce surprinde viziunea a aproape 15.000 de persoane din 13 țări din Europa, Statele Unite ale Americii și Australia poate fi citit în totalitate aici.

Majoritatea renunță la ideea de a deţine o casă în proprietate

Cei mai mulți dintre cei care nu dețin o casă, dar nici nu se așteaptă să își permită să cumpere una, sunt în Germania (45%), Italia (44%) și Marea Britanie (41%). Studiul ING arată că numai 9% dintre europenii ce nu dețin o casă în prezent estimează că își vor cumpăra prima casă înainte să împlinească 30 de ani.

Conform graficului de mai sus, 82% din români consideră că este din ce în ce mai greu pentru tineri să achiziţioneze o proprietate (culoarea gri), si 76% consideră că aceasta tendinţă rezidă încă din 2015 (culoarea portocalie).

Dintre cei care nu se gândesc să cumpere o proprietate, 56% spun că nu estimează că vor avea venituri suficiente. Aproximativ 19% anticipează că prețurile vor rămâne ridicate, pe de altă parte 16% nu se pot baza pe siguranța locului de muncă. Însă studiul mai arată că 60% dintre cei care dețin o proprietate au cumpărat-o înainte de a împlini 30 de ani.

Scump și nedrept, atât în cazul achiziţiei cât şi în cazul închirierii

Mulți cetățeni ai Europei simt în mod cert că prețurile caselor sunt prea ridicate în zona lor. 57% o categorizează ca fiind scumpă, în timp ce 25% își plătesc cu dificultate rata sau chiria lunară.

Chiriașii sunt chiar mai predispuși să spună că piața imobiliară din țara lor este scumpă (62% vs 55%) sau supraevaluată (32% vs 22%). Cum mulți chiriași se simt depășiți de prețurile ridicate, 61% declară că piața imobiliară locală este pe un curs greșit.

Ar trebui părinții să intervină, să ajute copii la achiziţionarea unei proprietăţi?

Dobânzile scăzute din ultimul deceniu au dus la o creștere a prețurilor imobiliare și au făcut achiziția primei case mai dificilă. Conform studiului ING, 72% dintre europeni sunt de acord că este din ce în ce mai dificil să cumpere prima proprietate, cu o majoritate de 65% care consideră că este mai dificil din 2015.

CITESTE SI:  Achiziție imobil 2024: Ce credit este mai convenabil, în lei sau euro?

Întrebaţi la ce vârsta s-au mutat de la casa părintească, majoritatea respondentilor au declarat că încă locuiesc cu părinţii (26%), 22% dintre ei au declarat ca la vârsta de 22-25 de ani, 20% la vârsta de peste 26 de ani.

 Ce vârstă aveai când te-ai mutat permanent din casa părinţilor?

Ce vârstă aveai când te-ai mutat permanent din casa                                                           părinţilor?

Una din soluții ar putea veni din „Finanțarea de acasă”, în condițiile în care părinții au posibilitatea să ofere un sprijin financiar. 44% dintre europeni (70% in cazul românilor) cred că părinții ar trebui să le ofere copiilor lor un sprijin financiar atunci când își cumpără o casă. 62% dintre europeni (84% in cazul românilor) ar vedea acest ajutor din partea părinţilor ca fiind ca o bună investiție.

Studiul mai arată și o deschidere către un mod de trai într-o familie extinsă. 13% dintre europeni își împart casa cu părinți și bunici, cele mai mari procente fiind în România (22%) și Polonia (19%). Puțin peste o treime dintre respondenți spun că ar lua în calcul această variantă pe viitor, cei mai deschiși la idee fiind spaniolii, cu 47%.

La ce varsta intentionezi sa achizitionez prima ta proprietate?

La ce vârstă intenţionezi să achizitionezi prima ta proprietate?

Maria Ferreira, senior economist la ING, declară: „Industria imobiliară în Europa se schimbă. Casele accesibile devin din ce în ce mai rare, mai ales în zonele urbane, aglomerate, unde cererea mare duce la prețuri mai mari de chirii și construcții. Studiul ING arată că acestea sunt cele mai mari provocări ale tinerei generații și pentru cei care vor să cumpere prima proprietate (în special cei care vor să întemeieze o familie).

Mulți tineri europeni se simt excluși de pe piața imobiliară, fiind frustrați de șansele lor de a putea cumpăra o casă în următorii 5 ani. Pentru cetățenii unor țări e chiar mai îngrijorător: în cazul a 45% dintre tinerii sub 45 de ani din Belgia, Luxembourg, Olanda, România și Spania, jumătate dintre venituri se duc pe chirie sau rata casei. Procentul explică de ce sunt pesimiști cu privire la viitor și cred că piața imobiliară din țara lor este pe un curs greșit.


 

[ajax_load_more]