BET
12062.15
1.15%
BET-TR
23461.93
1.15%
BET-FI
50306.46
0.36%
BETPlus
1799.42
1.13%
BET-NG
888.95
0.56%
BET-XT
1052.79
0.98%
BET-XT-TR
2034.81
0.98%
BET-BK
2240.22
0.85%
ROTX
27086.03
1.22%


Ai nevoie de un credit? Informează-te înainte să semnezi

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Ai ajuns in momentul in care nu mai vrei sa stai cu parintii sau nu mai vrei sa mergi cu metroul si te-ai hotarat sa-ti cumperi o masina. Poate vrei sa schimbi ceva prin casa, sa pleci pe o insula exotica, departe de ochii lumii sau sa faci un MBA.

Dar te uiti in cont si la final de luna nu prea iti mai ramane mare lucru. Poate de-o iesire in week-end la munte. Si te pui pe ganduri… „Sa-mi schimb locul de munca, dar ce fac eu nu prea se cauta. Sau e platit la fel. Mai bine imi deschid un business. O sa fiu propriul mei sef, sa nu ma mai bata nimeni la cap„…

Dar, dupa lungi framântări interioare, in final, te gandesti ca timpul este cel mai valoros activ si nu vrei sa-l irosesti. Asa ca te hotarasti sa faci rost de bani rapid. Iti aduni economiile, te mai ajuta parintii, dar tot nu-ti ajung. Si-n cele din urma, vrei nu vrei, tot la banca mergi.

Asa ca, daca tot iti vei amaneta o buna parte din viitor, macar fii atent la cateva lucruri, sa nu ajungi ca altii. Pune pe hartie cati bani intra in cont in fiecare luna si apoi scade TOATE cheltuielile: mancare, intretinere, transport, chirie, distractie, etc. Suma ce ramane iti poate oferi o idee despre ce buget ai pentru un credit nou si ce rate poti suporta de acum inainte. Apoi, gandeste-te, daca situatia ta financiara se schimba? Fii precaut, si „nu te intinde mai mult decat te tine bugetul actual

In cele ce urmeaza iti voi spune ce sa ai in vedere, cand vei lua un imprumut.

In primul rand, trebuie sa stii ce vrei, ca sa stii ce credit sa alegi. Daca vrei sa cumperi ceva rapid, fara complicatii, atunci cardul de credit sau descoperitul de cont (overdraft) pot fi o buna alegere. Dar, fii foarte atent! Produsele astea doua sunt scumpe, au dobanzi destul de mari asa ca e bine sa apelezi la ele doar in lipsa unei solutii mai avantajoase.

Daca ai nevoie de o suma mai mare de bani, pentru achizionarea unei case sau a unei masini, compara mai intati ofertele pe internet, apoi sfatuieste-te cu un consultant financiar (un broker de credite), pentru a identifica tipul de credit potrivit si pentru a intelege conditiile pe termen lung.