BET
17362.79
1%
BET-TR
36708.39
0.99%
BET-FI
59256.97
0.72%
BETPlus
2564.36
1%
BET-NG
1238.88
1.07%
BET-XT
1476.03
1.07%
BET-XT-TR
3080.53
1.06%
BET-BK
3200.1
1.6%
ROTX
38110.32
1.02%
Banca Națională modifică unele condiții de creditare prin limitarea gradului de îndatorare al populației

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Consiliul de Administrație al BNR a adoptat ieri un nou regulament privind condițiile de creditare aplicate populatiei, conditii ce vor inta in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2019.

Astfel, conform noilor prevederi, nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 40% din venitul net la creditele în lei și 20% la cele în valută. Gradul total de îndatorare se va determina ca pondere a obligaţiilor totale lunare de plată raportate la venitul net lunar a fiecarui debitor.

Totusi, rata maximă de îndatorare va putea fi majorată cu 5 puncte procentuale pentru creditele aferente achiziționării primei locuințe ce urmează a fi ocupată de debitor.[emaillocker]

Noul grad de indatorare conform BNR

Regulamentul se va aplica atât instituţiilor bancare, cât şi IFN. Măsuri similare de ordin prudențial au fost adoptate deja în alte țări cum ar fi Ungaria, Polonia, Estonia, Lituania, Cehia, mentioneaza un comunicat al Bancii Naționale.

In virtutea acestor schimbari, BNR a transmis si care sunt principalele obiective urmărite la modificarea Regulamentului:

1. Simplificarea accesului la credite al persoanelor fizice și consolidarea creșterii sustenabile a activității de creditare. Conform noii metodologii de calcul, nivelul creditului și al ratelor aferente va putea fi stabilit ușor de orice solicitant.
2. Protejarea populației cu venituri medii și cu venituri sub valorile medii în sensul îmbunătățirii capacității de plată, pentru creditare sănătoasă.

Care sunt principalele modificări din Regulament?

-> Simplificarea modalității de calcul: oricine dorește un credit își poate calcula ce sumă poate plăti lunar sub formă de rate la bănci și IFN:

Calcul rata credit. Sursa BNR

-> Facilități pentru creșterea sustenabilă a activității de creditare a populației prin:
reguli mai permisive pentru achiziționarea primei locuințe ce urmează a fi ocupată de debitor
neaplicarea limitei gradului de îndatorare pentru maxim 15% din portofoliul de credite noi destinate persoanelor fizice, la nivelul fiecărui creditor.
reducerea birocrației bancare pentru acordarea unei credit

CITESTE SI:  Safetech Innovations își dublează cifra de afaceri și profitul net în primul trimestru al anului

Ce se întâmplă cu solicitările de creditare formulate, dar care nu au fost încă finalizate?
Toate solicitările de credit formulate înainte de 1 ianuarie 2019, inclusiv cele aferente unor programe guvernamentale adresate clienților persoane fizice, precum programul Prima Casă, se soluționează pe baza reglementării de la momentul depunerii cererii la bancă, chiar dacă acordarea creditului are loc după 1 ianuarie 2019.

Vor mai fi posibile refinanțările?
Creditele acordate exclusiv în scopul rambursării datoriilor aferente creditelor contractate anterior intrării în vigoare a proiectului de regulament sunt exceptate de la noile cerințe privind gradul de îndatorare.
Acest lucru nu este valabil, însă, pentru refinanțările ce presupun și acordarea unui credit suplimentar celui/celor existent(e).

De când se aplică noul regulament?
Modificările la regulament se publică în Monitorul Oficial al României şi intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2019.

Care va fi impactul estimat al noului regulament asupra gradului de indatorare?

Pentru o persoana al carei venit este de 3.000 de lei, actualul grad de indatorare permite o rata de aprox 1.413 lei, dar dupa 1 ianuarie, rata maxima nu va putea depăși 1.200 lei.

Rata maxima lunară. Sursa BNR

[/emaillocker]


 

[ajax_load_more]