BET
17032.18
0.61%
BET-TR
35339.73
0.61%
BET-FI
60610.63
-0.15%
BETPlus
2511.39
0.55%
BET-NG
1228.51
0.94%
BET-XT
1452.92
0.53%
BET-XT-TR
2980.78
0.52%
BET-BK
3112.25
0.26%
ROTX
37431.24
0.63%



Fondul European de Investitii și FINS IFN vor oferi credite pentru studenții masteranzi care își continuă studiile în UE

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Fondul European de Investitii și instituția financiară nebancară FINS au semnat primul acord de garantare Erasmus+ din România, care va permite FINS să ofere un nou produs de creditare pentru studenții care doresc să-și continue studiile la master în străinătate.

Datorită aceastei garanții, aproximativ 450 de studenți vor beneficia de credite în condiții favorabile pentru a studia în altă țară din UE și alte tari partenere. Acordul de 4,5m EUR a fost semnat în cadrul facilității de garantare Erasmus+, care este finanțată de Uniunea Europeană și administrată de Fondul European de Investiții.

Garanția oferită de FEI face posibilă pentru prima oară existența unui credit pentru studii care răspunde cu adevărat nevoilor reale ale studenților români: acoperind atât taxe de școlarizare cât și cheltuieli de masă & casă, recunoscând lipsa de experiență de muncă în cazul multor studenți și folosind drept criteriu principal de evaluare profilul și potențialul academic și profesional al acestora. Soluția financiară construită de FINS cu sprijinul FEI susține cu adevărat vocația studiilor superioare de a oferi un mecanism de mobilitate socială, oferind șanse egale studenților din toate categoriile sociale, indiferent de situația lor financiară,” a declarat Alexandru Ghiță, Președintele FINS.

Creditele vor fi acordate in conditii avantajoase pentru studentii masteranzi, cele mai importante caracteristicii fiind:

• suma maximă eligibila va fi de 18.000 euro pentru studii de pana la doi ani si 12.000 euro pentru studii de Master de un an;

• dobanda va fi de aprox 9,5%/an in functie de profilul clientului in timp ce DAE va fi intre 10 si 13%, iar creditele vor fi acordate doar in euro, fara dovada de venit, fara giranti sau alte costuri;

• studentii vor beneficia de o perioada de gratie de doi ani dupa terminarea studiilor si inca o perioada de maxim 5 ani pentru rabursarea creditului;

CITESTE SI:  1 din 4 clienți din generația Millennials cumpără mai puțin dacă nu i se oferă opțiunea Buy Now Pay Later

• cheltuielile eligibile vor fi din categoria: cazare, masa, transport materiale didactice si chiar taxele de scolarizare;

• cele mai importante criterii de departajare sau scoring pe baza carora studentii masteranzi vor putea accesa finantarile sunt profilul studentilor, performantele scolare anterioare, reputatia universitatii anterioare si cea a universitatii pe care o vor urma, precum si alte activitati extrascolare sau alte certificari profesionale dobandite pana in momentul accesarii finantarii.

FEI a mai semnat de asemenea trei acorduri de garantare în cadrul Facilității de Garantare COSME în sprijinul întreprinderilor mici și mijlocii pentru CEC Bank (25 mil euro), Deutsche Leasing Romania IFN S.A. (80 mil euro) si Libra Internet Bank (63 mil euro).

Acordurile vor permite acestor instituții să ofere noi credite în valoare de aproximativ 168 m EUR pentru IMM-uri românești. Acordurile sunt susținute de Fondul European pentru Investiții Strategice (FEIS), principala componentă a Planului de Investiții pentru Europa, și vor facilita accesul la credite și finanțări de leasing pentru aproape 3.000 IMM-uri.

Sprijinul COSME permite partenerilor FEI să extindă oferta față de politica uzuală de creditare – de exemplu, aceștia pot oferi credite cu cerințe semnificativ reduse de garanții suplimentare pentru IMM-uri cu grad crescut de risc.

Pentru prima dată în România, FEI va sprijini accesul la finanțare pentru 450 de studenți care vor putea obține credite pentru costul studiilor, sporind astfel posibilitățile de instruire pentru o gama mai largă de studenți. De asemenea, prin noile noastre acorduri COSME, vor îmbunătăți condițiile de finanțare pentru 3.000 IMM-uri. Astfel, se va îmbunătăți competitivitatea unui segment important al economiei românești, care constituie motorul creșterii economice, creării de locuri de muncă și inovării,” a declarat Directorul General Adjunct al FEI, Domnul Roger Havenith.


 

[ajax_load_more]