BET
15033.96
1.36%
BET-TR
31040.47
1.36%
BET-FI
57453.7
0.53%
BETPlus
2230.89
1.29%
BET-NG
1103.23
1.44%
BET-XT
1295.7
1.29%
BET-XT-TR
2645.03
1.29%
BET-BK
2828.99
1.31%
ROTX
33405.38
1.41%


Cum a evoluat bursa la jumătatea anului

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Am parcurs jumatate din 2018 pe bursa românească. Avem sentimente amestecate. Am atins maxime, la finalul lunii Aprilie, nesperate la începutul anului de către majoritatea investitorilor, dupa care am pierdut buna parte din creștere. Discutiile privind soarta pilonului II de pensii, dar si instabilitatea politică internă au contribuit decisiv la aceasta ajustare.

Autor: Alin Brendea, Director General Adjunct Prime Transaction

Mai intai să vedem ce a facut bursa in acesta perioadă. Depinde fiecare la ce se uita. Optimistii pot privi catre indicele BET-TR care a crescut cu 11% (este un indice care tine cont si de dividendele distribuite). Pesimistii se vor uita obligatoriu catre BET-FI indice care a scazut cu 5%. Personal cred ca indicele cel mai reprezentativ, din punct de vedere al componentei si al ponderilor emitentilor inclusi, este BET-BK. Acesta a scazut cu circa 1,7%. Dacă tinem cont si de dividendele platite de companii performanța pietei ar fi undeva la 4%. Aceasta este crestere medie a pietei romanesti.

Spre comparatie piața americană inregistrează o creștere anemică de putin peste 1% in timp ce pietele europene sunt pe scădere. Fie ca ne uitam la indicele german DAX – 3% sau la vecinii polonezi – 11%, putem considera evolutia pietei locale ca una bună.

In prima parte a anului, vectorul principal de creștere al pietei l-a constituit (fără nicio surpriză) politica de dividend generoasă a numeroși emitenți listați. Acum piata locala nu mai are, cel putin pe termen scurt, acest sprijin. Ca atare, revin in primplan factorii clasici care influențează cotațiile bursiere: situația companiilor si mediul economic si politic in care bursa evoluează.

Rezultatele companiilor vor continua sa fie pozitive. Economia inca crește si asta o vom vedea si in bilanțul majorității emitenților de top listati la BVB. Rezultatele semestriale ale companiilor vor sustine actualul nivel al pietei si vor pleda, in multe situatii, pentru niveluri mai ridicate ale cursurilor de tranzactionare.

In schimb mediul macroeconomic incepe să arate nuanțe de gri tot mai apăsate. Costul de finantare pe 10 ani al Romaniei a crescut in acest an cu circa 20% de la 4.2% la peste 5%. Inflatia acompaniată de creșterea dobânzilor interbancare arată o economie incalzită si care isi consuma accelerat potențialul de creștere.

CITESTE SI:  Banca Transilvania lansează programul național de educație financiară FIT – Finanțele pe Înțelesul Tuturor

Deciziile economice viitoare par că vor fi captive aceleași logici politice cu care suntem obsinuiți. Nu neaparat ce e este bine ci ceea ce este primit de electorat bine. Cu atât mai mult cu cat in mai putin de un an intrăm intr-un nou ciclu electoral.

Putem spune ca mediul macroeconomic si cel de politică economică pot fi privite ca principale amenințări pentru evoluția pieței locale. Evident, temerea cvasipermanentă din ultimii ani, a corectiilor semnificative pe pietele externe va ramane activa insă, personal, cred ca astfel de corectii sunt putin probabile pana in a doua parte a anului urmator.

A doua parte a anului curent va aduce cateva clarificari mult asteptate. In primul rand vom avea o nouă solutie financiara pentru asigurarea veniturilor din pensii. Pilonul II va suferi ajustari, acest lucru pare inevitabil, si va rămane de vazut ce anume vor propune si vota guvernanții.

Un alt punct de interes il reprezintă recenta adoptare a modificării legii societatilor comerciale prin care devine posibilă acordarea de dividende trimestriale. Probabil cativa din emitentii semnificativi ca și politică de dividend vor simți presiunea acționarilor de a face demersuri in acest sens. Va fi o miscare cu impact major asupra ciclicitatii evolutiei cursurilor de tranzactionare.

Peisajul pietei bursiere in al doilea semestru nu este unul idilic, insă pastrează oportunități pentru investitori. Va fi o piață mai complicată ca de obicei, în care nu cred ca vom vedea un trend foarte bine conturat. La finalul anului avem ăanse bune să marcam un nou an pozitiv al pieței locale.

Articol preluat de pe Prime Transaction. Puteţi citi aici articolul original.