BET
16928.98
0.59%
BET-TR
35125.6
0.59%
BET-FI
60700.98
0.95%
BETPlus
2497.77
0.56%
BET-NG
1217.08
0.61%
BET-XT
1445.33
0.66%
BET-XT-TR
2965.22
0.66%
BET-BK
3104.2
0.52%
ROTX
37198.07
0.62%



Cum găsim echilibrul între economisire și dorința firească de consum?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Unul dintre subiectele omniprezente în discuțiile pe care le avem in mediul financiar este cel legat de investiții versus consum. Mai exact, unde este echilibrul intre economisirea transformată in investiție si dorința firească de consum.

AutorAlin Brendea, Director General Adjunct Prime Transaction

In practica, discutia este oarecum falsa pentru ca in fapt vorbim despre alegerea fiecaruia intre consumul imediat si consumul amânat.

In Romania, marea majoritate a persoanelor active au ca unic (sau principal) vector financiar castigul salarial. Practic, ceea ce consumam este platit, mai devreme sau mai tarziu, din câștigul personal obținut contra muncii prestate.

In acest moment un roman din mediul urban, privind la un orizont de timp de 30 de ani poate spera – estimare grosiera- la un venit mediu lunar, in aceast interval de timp, de circa 1.500 euro net lunar. In 30 de ani va incasa 540.000 euro. Sunt banii pe care el ii are disponibili pentru consum in această perioadă.

In practică însă, indivizii au comportamente financiare diferite. Comportamentele financiare sunt dictate in mare masură de atitudinea acestora fata de consumul imediat. Fie ca vorbim despre un telefon mobil, masina, haine, excursii, etc există o paletă intreagă de alegeri: unii isi doresc imediat aceste bunuri (valorizând momentul in care consuma in detrimental pretului platit) iar altii isi doresc aceste lucruri uitandu-se mai mult la costul lor (valorizand mult mai putin momentul in care vor consuma).

Prima categorie va fi inclinata spre a accesa credite imediat ce acestea sunt disponibile si a cumpăra obiectele vizate. A doua categorie va incerca fie sa gaseasca preturi mai bune (asteptand uneori perioade lungi de timp), fie sa isi multiplice capitalul disponibil (prin economisire si investitie) facand pretul obiectului vizat mai accesibil prin prisma mentinerii unui echilibru financiar. In fapt, vorbim despre echilibrul financiar versus nevoia imediata de consum.

Putem să exemplificăm si numeric cele doua scenarii. In primul scenariu nevoia de consum va determina accesarea rapidă a unor credite bancare, imediat ce veniturile disponibile il califică (pe individ) pentru așa ceva. Excluzând creditul ipotecar – ce excede dimensiunea consumatoristă, avand un caracter preponderent investițional și de stabilitate familiala- probabil o persoană cu un venit de 1.500 euro net își va aloca 150 euro lunar pentru plata unor dobanzi ale unor credite contractate cu scopul satisfacerii mai rapide a nevoilor de consum. Acest lucru inseamna 54.000 de euro in cei 30 de ani, adica ii vor mai ramane pentru consumul efectiv 486.000 euro.

CITESTE SI:  Romgaz propune acționarilor două variante de distribuire a dividendelor. Investițiile masive planificate pun presiune pe bugetul companiei

Celalalt tip de persoană va căuta să-și sporească capitalul disponibil pentru consum. Va aloca o parte din castigul lunar, să spunem 200 euro, spre economisire plasănd acești bani intr-un activ investitional. Să presupunem ca va reuși să plaseze acesti bani cu un randament real de 5% anual. In 30 de ani va genera un profit brut din investiții de 91.000 euro (net 82.000 euro). Adica va avea disponibil pentru consum 622.000 euro.

Astfel, cele 2 persoane de mai sus, vor constata dupa 30 de ani, o diferență a disponibilului pentru consum de 136.000 de euro sau circa 25% din venitul obținut in acestă perioadă de 30 de ani. Să spunem că povestea incepe cand au 25 de ani si se termină cand au implinit 55 de ani.

Exemplu de mai sus este unul, evident, teoretic. Însă, cat de departe este de realitate? Cred ca nu foarte mult pentru cei mai multi. In acest moment există 16.000 de conturi active pe piața bursieră si circa 1.350.000 credite contractate (cu circa 193.800 credite restante). Este doar unul dintre semnele care indică  faptul că românii au optat in marea majoritatea pentru primul tip de comportament. Consumul imediat!

Este un mecanism care explică diferențele care apar in timp intre indivizi, însă ar trebui sa fie si un imbold pentru a cauta echilibrul financiar, pentru a echilibra pasivele cu activele financiare.

Articol preluat de pe Prime Transaction. Puteţi citi aici articolul original.

Foto credit: Dreamstime


 

[ajax_load_more]