BET
16347.25
0.62%
BET-TR
33918.6
0.62%
BET-FI
59593.1
0.62%
BETPlus
2418.01
0.6%
BET-NG
1175.05
0.81%
BET-XT
1399.18
0.63%
BET-XT-TR
2870.54
0.63%
BET-BK
3017.97
0.39%
ROTX
35850.36
0.64%


Analiză Goldring: Cum funcționează și cum putem investi în indicele american S&P500?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

S&P 500 este un indice bursier care urmărește acțiunile celor mai mari 500 de companii din SUA. S&P vine de la Standard and Poor, numele celor două companii financiare fondatoare.

Acesta reprezintă performanța pieței bursiere prin raportare la riscurile și randamentele celor mai mari companii. Investitorii îl folosesc ca punct de referință al pieței globale, comparând indicele cu  toate celelalte investiții. În intervalul 2010-2020, S&P 500 a avut un randament mediu anual de 12,66%.

S&P 500 a fost prezentat oficial pe 4 martie 1957, de către Standard & Poor. S&P Dow Jones Indices îl deține acum și este un joint-venture între S&P Global, fosta McGraw Hill Financial, CME Group și News Corp.

Evolutia indicelui S&P500

Cele mai mari companii din indice sunt: Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (Google), Facebook, Berkshire Hathaway, Tesla, Visa si JP Morgan.

Cum funcționează S&P 500?
S&P 500 urmărește capitalizarea de piață a companiilor din structura sa. Capitalizarea reprezintă valoarea totală a tuturor acțiunilor pe care le-a emis o societate.

Calculul capitalizării se realizează prin înmulțirea numărului de acțiuni emise cu prețul unei acțiuni. O companie care are o capitalizare de 100 miliarde dolari primește o pondere în indice de 10 ori mai mare decât o companie a cărei capitalizare este de 10 miliarde dolari. În aprilie 2021, capitalizarea totală a indicelui S&P 500 era de 35,38 trilioane de dolari.

Indicele ia în considerare capitalizarea companiilor ajustate pe baza free-floatului. Acesta măsoară doar acțiunile de care dispune publicul larg și nu le ia în considerare pe cele deținute de managementul companiilor, de alte companii sau de agențiile guvernamentale.

Pentru ca o companie să se califice pentru indice, trebuie să aibă sediul în Statele Unite și o capitalizare de piață neajustată de cel puțin 8,2 miliarde dolari.

Cel puțin 50% din acțiunile societății trebuie să fie puse la dispoziția publicului. Prețul acțiunilor sale trebuie să fie de cel puțin 1$ pe acțiune. Compania trebuie să depună un raport anual și raportul 10-K. Cel puțin 50% din activele fixe și veniturile companiei trebuie să fie în Statele Unite.

În cele din urmă, trebuie să aibă cel puțin patru trimestre consecutive de câștiguri pozitive și trebuie să fie listată pe New York Stock Exchange, Investors Exchange, NASDAQ sau BATS.

Indicele urmărește 500 de companii americane tranzacționate la bursă cu o capitalizare importantă. Aceste întreprinderi trebuie să îndeplinească criterii specifice pentru a face parte din S&P 500. Mixul de industrii care alcătuiesc lista S&P 500 reflectă adesea structura economică a Statelor Unite.

S&P 500 vs. alți indici bursieri
S&P 500 conține companii cu capitalizări mai mari decât cele incluse în Dow Jones Industrial Average. Dow urmărește prețul acțiunilor a 30 de companii care își reprezintă cel mai bine industriile. Capitalizarea sa de piață reprezintă aproape un sfert din piața bursieră americană. Dow este cel mai cotat indicator de piață din lume.

CITESTE SI:  BCR lansează BCR România Purchasing Managers’ Index™ împreună cu CNIPMMR

S&P 500 are mai puține companii de tehnologie decât NASDAQ. În aprilie 2020, în timp ce 57% din alocările NASDAQ erau în tehnologia informației, pentru S&P 500 acestea însumau doar 23%. În ciuda acestor diferențe, toți indicii tind să evolueze împreună. Așadar, atenția asupra unuia este suficientă pentru a înțelege evoluția pieței în general.

Avantaje și dezavantaje
Asemenea altor investiții financiare, tranzacționarea S&P 500 presupune atât avantaje, cât și dezavantaje. Din fericire, primele le depășesc în număr pe cele din urmă.

Printre avantaje putem aminti intervalul fix al pieței din SUA, fapt ce oferă acces în timp real la tranzacții. De asemenea, investițiile au, de obicei, costuri mici și pierderi sub media pieței. Investițiile în S&P 500 sunt considerate mai profitabile decât cele în fondurile mutuale.

Când vine vorba de dezavantaje, se întâmplă rar ca rentabilitatea investiției S&P 500 să o depășească pe cea medie a pieței. Un alt dezavantaj privește faptul că există companii care nu sunt incluse în S&P 500, deoarece indicele urmărește companii cu un volum de capitalizare de piață în pachete minoritare.

Acest lucru poate avea și o conotație pozitivă, deoarece, astfel, companiile mici sunt excluse din S&P 500, deci nu expun investitorii la riscuri. Tot de aici reies criteriile stricte care fac din S&P 500 un instrument de investiții solid și într-o creștere continuă. Pentru aceste firme cu capitalizări mici sau medii există alți indici, precum Small Cap 2000.

Concluzii
S&P 500 index ajută la evaluarea sănătății celei mai mari economii din lume. De aceea, știrile economice ale aceleiași economii sunt suficiente pentru a influența cursul indicelui. Este indicată urmărirea S&P 500 ca un indicator economic care arată cât de bine o duce economia SUA. În cazul în care investitorii sunt încrezători în economie, ei vor cumpăra acțiuni.

Indicele reflectă, de obicei, situația în care se află piața globală. Ca atare, acest indice este considerat un indicator economic al SUA. Deoarece S&P 500 ia în considerare numai companii din SUA, ar trebui să monitorizați, de asemenea, piețele externe. Aceasta include piețele emergente, cum ar fi China și India. De asemenea, o idee bună ar fi să păstrați 10% din investițiile dumneavoastră în mărfuri, cum ar fi aurul. Ele tind să-și mențină valoarea, chiar și în situațiile în care prețurile acțiunilor pică.

Cum să investiți în S&P 500?
Un fapt important de menționat este că investitorii pot achiziționa acțiuni din componența S&P 500 sau pot investi în fonduri care urmăresc S&P 500, nefiind posibilă investiția direct în indice.

Pentru început, e necesară deschiderea unui cont de investiții la Goldring. Următorul pas constă în alegerea ETF-ului și efectuarea tranzacției. Pentru alegerea unui ETF consultă articolul Ce sunt ETF-urile și cum investim în ele pentru a vedea care sunt principalii furnizori și fondurile accesibile investitorilor europeni ale acestora.