BET
15033.96
1.36%
BET-TR
31040.47
1.36%
BET-FI
57453.7
0.53%
BETPlus
2230.89
1.29%
BET-NG
1103.23
1.44%
BET-XT
1295.7
1.29%
BET-XT-TR
2645.03
1.29%
BET-BK
2828.99
1.31%
ROTX
33405.38
1.41%


Când vom avea 100.000 de investitori activi la bursă?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Recent a fost reluată, in mass-media, tema numarului de investitori activi la bursa românească. Estimarile vorbesc despre 15.000 – 17.000 investitori activi, iar obiectivul pietei locale este de 100.000 investitori care sa realizeze cel putin o tranzactie in ultimele 12 luni si care sa detină un portofoliu de actiuni.

AutorAlin Brendea, Director General Adjunct Prime Transaction

Vorbim despre un obiectiv de-a dreptul ambitios – de sase ori mai multi investitori activi! Insa, pentru cei familiarizati cu piata bursiera locala, este in acelasi timp un obiectiv familiar. Apare cu regularitate in planurile factorilor de decizie din piata de multi ani, iar realizarea lui pare sa fie o munca de Sisif sau o reinterpretare modernă a Baladei Mesterului Manole – obiectivul se mentine, cum la fel se mentine si numarul investitorilor activi.

De ce nu creste numarul investitorilor activi? Desi s-au incercat diverse metode (targuri, forumuri, etc, etc) rezultatele sunt evident modeste. Unde se greseste? Sau romanii sunt refractari la idea de investitie bursieră?

Intrebări fără răspuns (pana cum). Cred ca raspunsul trebuie cautat in maniera si scopul adresabilitatii catre potentialii investitori activi. Cati dintre cei care castiga 2000 euro lunar sau mai mult nu au un cont activ pe bursa? Cati dintre antreprenorii locali nu au un cont activ la bursa? Evident, mult prea multi.[emaillocker]

Multi spun ca de vina ar fi lipsa de educatie financiara, perceptia de zona investitională complicată si oarecum elitista sau lipsa capitalurilor disponibile. Cred ca de fapt acestea sunt motive care nu tintesc explicația principală.

Daca potentialii investitori ar simti bursa ca pe o zona eficienta, unde efortul, riscul asumat sau resursele de timp alocat ar produce plus-valoare ar trece rapid peste barierele numite educatie financiara, complexitate ridicata si chiar peste lipsa capitalului investitional.

CITESTE SI:  Ministerul Finanțelor lansează cea de-a doua emisiune de titluri de stat destinată exclusiv populației

Asta vedem de exemplu, in putinele ocazii ale ofertelor publice derulate pe piata locala. La o oferta precum Romgaz , brusc, multi investitori pasivi s-au activat….depasind cu usurinta toate aceste obstacole.

Paradoxal, oarecum, problema tine de perceptie. Iar perceptia nu va putea fi schimbată decât oferind un avantaj palpabil. Are bursa asa ceva de oferit? Da, insa sunt lucruri prea putin sau prea formal explicate. Sunt acele caracteristici ale unui cont de investitii care ii determina pe atatia cetateni ai tarilor dezvoltate sa detina un cont la bursa. Să enumerăm câteva.

1. Lichiditate și ușurință în utilizare. Contrar imaginii generale, deschiderea si operarea unui cont de investitii este o chestiune banală. Fie ca vorbim despre telefonul mobil sau calculatorul personal, efectiv, bursa este la un click distanta. Lichiditatea unui cont de investitii este foarte mare. In maxim 3 zile lucratoare totii banii din cont pot fi retrasi intr-un cont bancar. Poti retrage fractia pe care o doresti din investitia detinuta fara restrictii sau penalitati.

2. Barometru economic personal. A avea un cont pe bursă este cel mai bun barometru al starii economiei. Vei afla inaintea celorlati ca economia este intr-o forma slaba sau buna. Vei putea sa iti dimensionezi cheltuielile, investitiile, asteptarile economice in timp real si intr-un mod realist. Cei care isi aduc aminte de criza din 2008 au invatat aceasta lectie. Bursa a scazut incepand cu ianuarie 2008, iar piata imobiliara si economia s-au „gripat” in intervalul septembrie-octombrie 2008. …9 luni foarte pretioase.

3. Educație financiară reală. Nu exista scoala mai buna pentru cei care doresc sa inteleagă tainele economiei decat investitia bursieră. Motivele care produc cresteri sau scaderi ale cotatiilor, bilanturile companiilor, raportarile, analizele bursiere, etc sunt toate lectii deschise de economie. Daca intelegi bine aceste lectii primesti si recompense financiare! Pot afirma categoric ca, de exemlu, pentru un antreprenor, a nu avea un cont de investitii este o eroare majora.

4. Investiție profitabilă. Statisticile făcute in cea mai avansată economie – SUA – indica, pe calupuri de cate 20 de ani, piața bursieră ca fiind cea mai profitabila in competitia cu piata monetara sau imobiliara. Si Romania este un exemplu in acest sens.

5. Diversificare și transparență. Pentru orice detinator de active financiare, diversificarea si transparenta sunt doua atuuri principale. Diminuarea riscurilor asumate prin diversificare si reducerea acestora prin acces continuu la informatii de cea mai buna calitate, privind activele detinute, sunt atribute ale investitiei pe piata bursiera.

Oricine are la dispozitie diverse sectoare economice, diferite societati si diferite moduri de a investi in ele (actiuni sau obligatiuni). Oricine are acces la rapoarte amănunțite despre cum performează aceste companii, despre cat produc, cat cheltuie sau ce isi propun pentru viitor.

Am enumerat mai sus doar cateva dintre avantajele pe care bursa le ofera si pentru care este una dintre institutiile de baza ale economiilor moderne. Sunt avantaje importante dar care continua sa fie ignorate pe piata romaneasca.

Aceste avantaje trebuie sa fie accesate, la nivel informativ, intr-o maniera practica si simplificata, de catre cei care nu investesc, pentru a le determina dorinta de a afla si mai multe, de a face o prima investitie bursiera si de a deveni, in final, unul dintre cei 100.000 de investitori activi.

Articol preluat de pe Prime Transaction. Puteţi citi aici articolul original.[/emaillocker]


[ajax_load_more]