BET
16947.98
0.5%
BET-TR
35164.99
0.5%
BET-FI
60482.43
0.6%
BETPlus
2503.39
0.47%
BET-NG
1212.49
0.75%
BET-XT
1444.24
0.52%
BET-XT-TR
2962.94
0.52%
BET-BK
3118.34
0.41%
ROTX
37227.85
0.51%


„Cum evaluăm acțiunile în contextul economic actual” – ediția a doua a Workshop-ului susținut de Cristian Tudorescu, sâmbătă 13 iunie

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Organizăm cea de-a doua ediție a workshop-ului dedicat investițiilor pe piața de capital, susținut de Cristian Tudorescu, sâmbătă 13 iunie. După evenimentul de succes din februarie, la solicitarea comunității vom desfășura cu o anumită periodicitate aceste workshop-uri axate pe evaluarea acțiunilor de pe piața românească, respectiv cea americană.

Cristian Tudorescu, cu background de peste 15 ani în investiții pe burse și evaluarea acțiunilor, este consultant financiar pentru companii, cofondator Investors Club și a susținut până acum training-uri pentru mai mult de 700 de profesioniști din domeniul financiar-bancar și al piețelor de capital.

Sub titlul “Cum evaluăm acțiunile în contextul economic actual – 10 studii de caz Romania & SUA“, Cristian va lucra cu participanții pe principalele repere și scenarii macroeconomice la nivel internațional și la nivelul României, pentru a fundamenta apoi deciziile pe companiile care vor fi analizate.

Tiberiu Porojan, Fondatorul platformei Financial Market i-a luat un scurt interviu lui Cristian, pe care-l redăm mai jos:

TP: Cristi, în condițiile în care informațiile economice se succed cu repeziciune, mai ales din luna martie și până acum, cum vei aborda contextul și temele workshop-ului nostru din 13 iunie?

CT: Această a doua ediție o adresăm atât noilor participanți, care vor să deprindă reperele de evaluare a acțiunilor într-un astfel de cadru de incertitudine, cât și participanților de la prima ediție, care doresc să își actualizeze reperele investiționale.

Am observat că după modificarea contextului, există această nevoie de noi repere. Cât de jos vor fi profiturile companiilor în acest an? Care sectoare sunt câștigătoare în termeni relativi, sau sunt mai puțin afectate, iar mai ales cum ar putea arăta lucrurile in anul 2021? Acestea sunt întrebările generale vehiculate în această perioadă. Vom lucra cu 3 scenarii, urmând ca pe parcurs, investitorii să-și adapteze portofoliul lor în funcție de scenariul pe care îl consideră mai aproape de realitate.

TP: Se vorbește în această perioadă despre faptul că piețele bursiere au redevenit optimiste și poate acest lucru s-a produs prea rapid. Tu cum vezi această evoluție?

CT: Bursele, atât cea americană cât și cea de la București, reflectă o așteptare a investitorilor, care s-ar putea să se dovedească una corectă sau dimpotrivă, una prea optimistă. Ce vom face la workshop este că vom identifica anumiți factori declanșatori ai diverselor scenarii.

De exemplu, indicatorii de șomaj din SUA la care foarte mulți investitori se uită, de la ce punct încolo ne conduc către un scenariu cunoscut, anticipat deja, sau dimpotriva, către un scenariu negativ față de ceea ce piața estimează acum. În funcție de aceste repere poți să te repoziționezi, ca investitor care se bazează mai mult pe aceste informații de evaluare.

Apoi, dacă ne referim la România, un element important va fi dacă țara noastră va fi sau nu retrogradată la sub-investment grade de către agenția Standard&Poors. Acest lucru îl vom cunoaște în câteva zile, deci la momentul workshop-ului nostru vom fi deja într-un scenariu pe care putem să îl conturăm mai bine pentru final de 2020 și mai departe.

TP: Care vor fi sectoarele sau companiile pe care le vei analiza împreună cu participanții? Știm că la prima ediție, aceasta a fost partea cea mai dinamică.

CT: Vom selecta câteva companii de pe piața românească, respectiv câteva de pe piața americană pentru a le evalua. De pe Bursa de Valori București, vom discuta despre sectorul bancar – analizând în detaliu cel puțin una dintre băncile listate.

CITESTE SI:  BERD, Bursa de Valori București și VERTIK au încheiat programul Investor Relations and Liquidity Support

Sectorul bancar ne poate da o idee privind amplitudinea problemelor în acest an 2020 și eventual a problemelor din anii următori. Voi pregăti estimări privind nivelul de provizioane ale băncilor la care investitorii ar putea să se aștepte în contextul în care ne aflăm acum, cu impact asupra profitabilității pe termen mediu.

Petrom (SNP) este un emitent trecut prin turbulențele de pe piața petrolului, iar de asemenea vom estima rezultatele financiare pentru anul în curs și anul următor, pe diverse variante de evoluție a prețului barilului. Vom aborda și unul dintre emitenții din sectorul energiei și utilităților, unde vedem că politicile privind dividendul nu sunt unitare, la companiile de stat. Câteva companii de talie medie de la Bursă sunt și ele în atenția investitorilor, de aceea vom discuta pe emitenți precum Teraplast (TRP) sau Purcari (WINE) pentru a îi analiza prin prisma multiplilor de evaluare în perspectivă.

Din piața americană vom analiza atât companii din sectoare câștigătoare, cum ar fi din tehnologie, cu rezultate financiare aproape intacte anul acesta, cât și companii aflate în zona unui mix de pierderi și de oportunități în același timp, cum ar fi Disney (DIS).

Știm că cea mai apreciată parte din workshop este cea în care participanții propun 3 companii pe care să le analizam și să le evaluam pe loc, LIVE. Vom vedea de unde luăm informațiile, cum le utilizăm pentru a ne actualiza imaginea și a ne contura așteptările pentru viitor.

TP: În final, care vor fi beneficiile cu care vor pleca participanții, care va fi plusvaloarea adusă de acest curs? Te intreb pentru că, după cum știi, sunt multe tutoriale și alte cursuri disponibile pe internet.

CT: Chiar ne dorim ca investitorii să caute singuri astfel de informații și să le pună cap-la-cap, doar că ce observ din practică este faptul că ele nu sunt suficient structurate în mediul online. Și eu folosesc cel puțin 5 sau 6 surse de informare legate de date financiare, indicatori, estimări, important este cum le sintetizăm într-o imagine despre acea companie și acea actiune. După ce investitorul are imaginea mai clară privind evaluarea și perspectivele către viitor, el poate lua o decizie mult mai informată pe portofoliul lui.

Te așteptăm, așadar, la workshop-ul nostru din 13 iunie.

? Suntem încă în perioada de Early Bird și poți beneficia de prețul de participare de 270 RON   (-30% față de tariful standard de 390 RON), dacă achiți până pe 8 iunie.

Detalii pentru înscriere aici: https://www.financialmarket.ro/workshop-investitii-iunie

După participarea LIVE la evenimentul online, vei putea revedea ulterior cele 5 ore de material înregistrat. De asemenea, vei avea acces la materialele suport utilizate în timpul workshop-ului.


 

[ajax_load_more]