BET
16013.66
0.79%
BET-TR
33223.76
0.79%
BET-FI
58538.7
0.44%
BETPlus
2377.06
0.75%
BET-NG
1148.24
0.43%
BET-XT
1370.99
0.71%
BET-XT-TR
2812.46
0.72%
BET-BK
3005.61
0.6%
ROTX
35738.48
0.99%Economisim sau investim? Care este cea mai bună variantă?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Într-o societate consumeristă cum este România acum, în care totul se reduce la experiențe și vizual, când totul este tehnologizat și digitalizat, cine se mai gândește la avere?

Cu toate acestea, cred că cu toții ar trebui să ne gândim și la asta și nu ar trebui să ne ferim a rosti cu glas tare cuvântul avere. Până la urmă „averea” îți dă posibilitatea de a trăi mai bine, de a face față unor întâmplări neprevăzute și de a putea să îți îndeplinești visurile.[emaillocker]

Autor: Dan Popovici, CEO OTP Asset Management

Iar investițiile chiar asta fac. Investițiile pot permite banilor să depășească inflația și să le crească valoarea! Așa că trebuie să ne gândim la economisire dar în mod cert trebuie, cu toții să ne gândim și la investiții.

Economisirea este în mod evident foarte importantă, dar este doar o parte din poveste. Orice persoană trebuie să înceapă să își construiască un fond de urgență cu ajutorul conturilor de economii/depozitelor bancare dar mai departe trebuie să se gândească și ulterior să acționeze înspre investiții.

Dar haideți să aruncăm o privire la o comparație simplă între economisire și investiție.

Economisirea reprezintă plasarea banilor, de obicei într-un cont bancar. În general, oamenii economisesc pentru un anumit scop, cum ar fi plata avansului pentru o mașină, a unui avans la creditul pentru achiziționarea unei case sau a oricăror situații de urgență care ar putea apărea.

CITESTE SI:  5 Pași pe care trebuie să îi faci înainte de a contracta un credit

Economisirea în mintea celor mai mulți oameni are legătură în principal cu depozitul bancar sau cu un cont de economii și are în general un orizont de timp relativ scurt, de până într-un an.

Investiția reprezintă folosirea unei părți din banii dvs. pentru a crește valoarea lor în timp, de exemplu cumpărați active care ar putea crește în valoare – cum ar fi acțiuni, obligațiuni sau fonduri mutuale.

Pentru cei mai mulți dintre oameni investiția are legătură cu riscul, iar orizontul de timp este lung. Pentru o categorie semnificativă de oameni investiția are legătură cu achiziția unui imobil, în vederea închirierii.

Ar trebui să privim investițiile ca o economisire pe termen lung. Istoria ne-a demonstrat că timpul este cel mai bun aliat al nostru în cazul investițiilor. Dacă avem un orizont de timp suficient de lung, dacă reușim să ne răspundem foarte clar și cinstit la întrebări legate de obiectivele noastre, de toleranța noastră la risc și la situația noastră financiară actuală și viitoare, atunci putem avea succes în investiții.

CITESTE SI:  Cum investesc in acțiuni?

Un număr important de români economisesc dar în continuare există la nivelul mentalului colectiv o reticență destul de mare față de investiții.

Dacă nu sunteți sigur dacă este timpul să începeți să investiți sau dacă ar trebui să vă concentrați doar pe economisire, răspunsul depinde de obiectivele dvs., de toleranța la risc și de situația dvs. financiară.

Articolul original  a fost publicat initial aici.[/emaillocker]


[ajax_load_more]