BET
16347.25
0.62%
BET-TR
33918.6
0.62%
BET-FI
59593.1
0.62%
BETPlus
2418.01
0.6%
BET-NG
1175.05
0.81%
BET-XT
1399.18
0.63%
BET-XT-TR
2870.54
0.63%
BET-BK
3017.97
0.39%
ROTX
35850.36
0.64%


Economisirea recurentă, diversificarea și strategia pe termen lung, ingredientele unei investiții sănătoase

Autor: Financial Market
Timp de citit: 5 minute

În mod evident pandemia încă nu a trecut. Chiar dacă avem măsuri de relaxare, chiar dacă putem să ieșim în oraș la terasă sau să începem să mergem în concediu la mare, trebuie să înțelegem că vom trăi în continuare cel puțin pentru o perioadă cu virusul printre noi, este de parere Dan Popovici, CEO OTP Asset Management, intr-un articol aparut pe site-ul companiei.

Totodată, autorul propune câteva sfaturi si concluzii valabile și după această perioadă în care economia a fost închisă, avand legatură bineinteles cu echilibul fragil al bugetului si finantelor personale, cu accent pe conceptul de economisire timpurie si existența unui fond de urgență.

1. Economisirea este importantă. Închiderea unei părți importante din economie a fost pentru unii dintre noi un adevărat șoc. Chiar dacă am fost dintre cei norocoși că am putut lucra de acasă, având în continuare venituri, aș vrea să vă gândiți la toți cei care lucrau, fie ca angajați, fie ca antreprenori în industriile cele mai afectate, cum ar fi turismul și restaurantele.

Foarte mulți dintre cei care activau în aceste industrii s-au trezit peste noapte fără nici un venit sau cu venituri extrem de mici (șomaj tehnic, ajutor de șomaj). Multe persoane din aceste industrii aveau cea mai importantă parte a venitului din zona gri sau neagră (binecunoscutul bacșiș), salariul lor pe cartea de muncă (dacă există) fiind minimul pe economie.

În condițiile în care restaurantele și hotelurile au fost închise în ultima perioadă, veniturile acestor oameni s-au prăbușit și dintr-o dată au fost nevoiți să trăiască din economiile lor.

Spuneam atât aici pe blog, cât și în întâlnirile cu clienții noștri că este foarte important să îți creezi un fond de urgență echivalentul a 4-6 salarii lunare, care să te ajute să supraviețuiești între două “joburi”. Existența unui astfel de fond de urgență a fost esențială în această perioadă pentru o parte dintre noi.

Acest “fond de urgență” poate fi ușor investit într-un fond de investiții cu un profil de risc foarte scăzut, cu volatilitate mică și lichiditate mare. Astfel el poate să genereze în timp venituri puțin mai mari decât un depozit bancar clasic sau un cont de economii.

2. Diversificarea este importantă. De-a lungul anilor am întâlnit mulți antreprenori de succes care îmi explicau că nu au bani de economisit/investit pentru că toți banii lor sunt investiți în afacerea pe care o conduc (cu atâta succes).

Că nu au nevoie să pună bani deoparte pentru că afacerea lor produce suficient de bine încât asigură un flux constant de bani. Criza COVID-19 ne-a arătat cât de important este să fii diversificat. În sensul în care, chiar dacă ai o afacere care merge acum foarte bine (să spunem un restaurant sau un hotel) poate să apară ceva care să aibă un efect negativ asupra întregului sector de activitate.

Plecând de la asta, vedem ce înseamnă să fii diversificat, inclusiv în cazul unui portofoliu investițional. Este foarte important să ai expunere pe mai multe domenii de activitate care să nu fie legate unele de altele, să nu depindă unele de altele și să funcționeze independent.

De la nivelul unui antreprenor care la modul ideal ar fi foarte bine să fie diversificat în mai multe afaceri din sectoare de activitate diferite, până la portofolii investiționale cu clase de active diferite (acțiuni, obligațiuni, etc), diversificarea este cea mai simplă și bună metodă de reducere a riscului.

Un alt potențial client îmi explica la un moment dat că nu investește pe termen lung pentru pensie pentru că cea mai bună asigurare pentru pensie este fiul său care îi va prelua și duce mai departe afacerea de succes. Și astfel afacerea lor îi va asigura o bătrânețe liniștită.

Acum mă întreb, oare cu toții suntem așa de siguri că afacerea actuală va mai fi la fel de profitabilă și peste douăzeci de ani? Întreb asta pentru că am văzut că ceva ce mergea foarte bine acum patru luni e foarte posibil să nu mai meargă de loc în viitorul apropiat.

3. Strategia pe termen lung este cea mai sănătoasă. Ultimele luni ne-au arăta foarte clar că trebuie să ai o privire de ansamblu și o strategie pe termen lung. În domeniul investițiilor trebuie să ai un plan și să te ții de el indiferent de ce se întâmplă pe termen foarte scurt.

CITESTE SI:  Indira Abdulvoap preia rolul de decan al universității The Entrepreneurship Academy

La mijlocul lui martie 2020 toate bursele se prăbușeau și implicit cotațiile fondurilor de investiții cu expunere pe acțiuni. Asistam la o creștere monstruoasă a volatilității, mișcări ale prețurilor acțiunilor cum nu se mai văzuseră poate nici în criza din 2008 – 2009.

Acum, la două luni și jumătate, vedem că prețurile multor acțiuni au recuperat foarte mult, iar principalii indici bursieri nu mai arată atât de rău. Doar dacă ne uităm la principalul indice al pieței americane S&P 500 care este la doar -4,61% față de începutul anului, ne arată o creștere de peste 13% în ultimul an.

Cifre relativ similare sunt și în cazul celorlalte burse mari europene, dar și în cazul pieței de capital de la București.

Ce se înțelege de aici?

Că cine se speria și își lichida pozițiile după câteva zile de scădere abruptă nu făcea altceva decât să își marcheze o pierdere consistentă cu foarte mici șansele să reintre în piață în momentul în care aceasta își schimba din nou direcția. În aceste condiții, dacă ai un orizont de timp lung și un plan de investiții, cel mai sănătos este să îl menții și să nu te lași pradă emoțiilor de moment.

4. Investițiile recurente sunt cele mai potrivite. În continuarea concluziei precedente, dacă privim la evoluția piețelor de acțiuni din ultimele 3 luni putem spune că o strategie de investiții automată, cu sume mici investite lunar, în mod recurent ne ajutau să cumpărăm când alții vindeau și prețurile erau foarte jos.

La momentul în care scriu aceste rânduri (finele lunii mai) spre exemplu indicele S&P 500 arată o creștere în ultima lună de 7,95%, indicele BET a crescut la rândul său cu peste 9%, iar fondurile de acțiuni distribuite în România înregistrează și ele creșteri între 7,63% și 5.86%.

Mergând mai departe ne putem uita la fondurile de obligațiuni în lei care în ultima lună au crescut și ele cu valori între 1,75% și 0,51%, creșteri care nu sunt anualizate (reflectă doar ultima lună de zile).

De ce este important să amintesc aceste creșteri? Pentru că prin intermediul unui program de economisire/investire recurent ați fi achiziționat unități de fond și luna trecută, iar acum, banii respectivi deja înregistrau aceste creșteri.

În final trebuie să spun din nou, chiar dacă mă repet, nu știu cum vor evolua piețele de capital în perioada următoare, nu știu dacă nu vom avea din nou corecții pe burse și nici nu știu dacă nu cumva va urma un nou val de îmbolnăviri cu COVID-19 la noi în țară sau la nivel global.

Dar știu că pe termen mediu și lung, dacă respecți un plan făcut cu seriozitate, care să țină seama de orizontul tău de timp și de apetitul de risc, atunci investițiile recurente îți pot genera randamente net superioare altor produse de instrumentele clasice de economisire (conturi de economii, depozite bancare).

Autor, Dan Popovici, CEO OTP Asset Management

Avertisment

Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol


 

[ajax_load_more]