BET
14378.45
-0.61%
BET-TR
28992.26
-0.61%
BET-FI
54677.75
-1.03%
BETPlus
2138.45
-0.62%
BET-NG
1070.24
-0.43%
BET-XT
1238.13
-0.57%
BET-XT-TR
2480.53
-0.57%
BET-BK
2640.34
-0.77%
ROTX
31134.67
-0.85%Împărțirea profitului între distribuirea dividendelor și răscumpărarea acțiunilor. Tu ce variantă alegi?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

A venit sezonul raportărilor financiare și companiile in care ai investit au anunțat incă un an in care au inregistrat profit. Insă nu toate dintre ele adoptă varianta clasică, de distributie a unei parti din profit sub forma de dividende, ci au in plan majorarea capitalului social cu emiterea unor actiuni gratuite sau chiar un program de răscumpărare a acestora.

Tu stii care variantă este potrivita pentru tine? Iata mai jos un ghid util cu asemănările si deosebirile dintre cele trei posibilități de distribuire a dividendelor.

Majorarea de capital social cu actiuni gratuite sau rascumpararea pot fi interpretate ca variante la distributia de dividende.[emaillocker]

Toate cele 3 operatiuni au ca sursa rezervele societatii, adica profiturile acumulate dupa plata anuala a impozitelor si retinerea rezervei legale. De asemenea, toate trei au efecte benefice asupra actionarilor, daca sunt facute in parametri optimi si intr-o conjunctura favorabilă.

Conform unei analize efectuată de casa de brokeraj Prime Transaction, din punct de vedere contabil, rascumparea de actiuni inseamna diminuarea conturilor de numerar (casa sau banca) si scaderea corespunzatoare a capitalurilor proprii (contul de “actiuni proprii” diminueaza capitalurile) cu valoarea de achizitie a actiunilor racumparate, exclusiv comisioanele platite brokerului.

Asadar, bilantul ramane echilibrat. Efectul asupra contului de profit si pierdere depinde de ceea ce se intampla cu actiunile rascumparate. De regula, acestea sunt anulate, distribuite gratuit salariatilor sau vandute (salariatilor sau pe bursa). In primele doua cazuri, societatea va inregistra o pierdere egala cu valoarea de achizitie a actiunilor plus comisionul brokerului.

In al treilea caz, societatea inregistreaza la rezultatul final diferenta dintre pretul de vanzare si cel de rascumparare, care poate fi pozitiva (profit), negativa (pierdere) sau nula (efect 0).

Motivele care stau la baza rascumpararilor de actiuni pot fi:

1. Reglarea profitului net pe actiune daca acesta a fost alterat anterior de vreo majorare de capital social sau de exercitarea unor optiuni de cumparare de catre salariati;
2. Completarea politicii de dividend, atunci cand profitul din ultimul an nu permite acordarea unui dividend care sa respecte o politica stabila, conturata intr-o perioada de cativa ani;
3. Compania isi vede propriile actiuni ca un proiect bun de investitii (insa poate fi si un semnal negativ ca managementul nu a gasit alte proiecte care sa aduca un randament mai mare);
4. Managementul vrea sa transmita un semnal pozitiv pietei, ca prognozele sunt bune pentru companie;
5. Reglarea cursului pe bursa, mai ales dupa o perioada de scaderi accentuate;
6. Managementul doreste modificarea structurii capitalului, prin reducerea ponderii capitalului propriu in favoarea capitalului imprumutat;
7. Compensarea salariatilor cu actiuni, in special a directorilor, masura care urmareste o convergenta intre interesele acestora si interesele actionarilor.

Totodată, metodele clasice de rascumparare de actiuni sunt:

Cumparare la bursa, pe piata principala. Se face la preturile afisate in piata in ziua respectiva. Are avantajul flexibilitatii in alegerea momentului cumpararii si dezavantajul unei durate mai lungi pana la indeplinirea obiectivului.
Cumpararea intregului pachet la un singur pret. Se face printr-o oferta publica de cumparare, are avantajul unei durate mai scurte si dezavantajul ca de regula se plateste o prima fata de pretul din piata.
Cumpararea prin negociere directa. Si aici se plateste de regula o prima vanzatorului, de unde rezulta scaderea valorii pentru ceilalti actionari minoritari.

Comparativ cu dividendul, rascumpararea de actiuni la pretul din piata nu ar trebui, in mod teoretic, să afecteze valoarea unei actiuni, mai ales daca actiunile sunt rascumparate din aceeasi sursa din care se platesc dividendele: lichiditatile companiei.

Atat dividendele cat si rascumpararea diminueaza valoarea companiei prin iesirile de numerar, insa acest lucru se compenseaza prin valoarea dividendului, in prima varianta si prin reducerea numarului de actiuni, in a doua.

Rascumpararea de actiuni poate avea ca efect denaturarea unori indicatori unitari, ca profitul pe actiune sau activul net pe actiune. Profitul pe actiune va scadea in cazul in care compania imprumuta fondurile necesare rascumpararii la o dobanda mai mare decat raportul procentual dintre profit si valoarea de piata (earnings yield).

De asemenea, activul net unitar va scadea in cazul in care pretul de rascumparare este mai mare decat activul net unitar initial (deci price-tobook value > 1). Si invers, daca dobanda este mai mica decat randamentul actiunilor, atunci profitul net unitar creste (si P/E scade), iar daca actiunile se rascumpara la un pret mai mic decat activul
net unitar initial, atunci activul net unitar creste (deci scade P/B).

Cu ajutorul acestor reguli, a caror demonstratie este cat se poate de logica, poți evalua rapid efectele unei operatiuni de rascumparare de actiuni proprii, inainte de a trece la calcule mai complicate.

Sursa: Prime Transaction [/emaillocker]


 

[ajax_load_more]