BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


Locuințele ecologice nu sunt pe placul europenilor, motivul principal fiind costurile ridicate ale acestora

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Costul este principalul motiv pentru care europenii nu iau măsuri să reducă impactul pe care casele lor îl au asupra mediului, conform ultimei analize a ING International Survey, care a analizat răspunsurile a aproximativ 15.000 de persoane din 13 țări din Europa, SUA și Australia.

La nivel european insă, 70% din cetățeni afirmă că „încearcă să mențină la un nivel scăzut impactul pe care casele lor îl au asupra mediului”, cu toate acestea 55% dintre respondenții europeni consideră că ar putea face mai mult pentru protejarea mediului.

Cei mai mulți respondenți care spun ca lipsa fondurilor îi împiedică să ia măsuri pentru o locuință mai verde sunt din Italia, România și Franța (cu 56%), media europeană fiind la 47%.

„Studiul ING International evidențiază adesea contraste puternice în ceea ce privește atitudinea față de finanțele personale în diferite culturi și locuri. Prin urmare, este frapant să vezi că toate cele 15 țări analizate au recunoscut că accesibilitatea este problema numărul unu pentru a face mai mult cu scopul de a reduce impactul pe care casele lor îl au asupra mediului,” a declarat Jessica Exton Cercetător Comportamental în cadrul ING.

Comparația între țările europene

Analiza Indexul Locuințelor Verzi a fost dezvoltată de specialistii ING Bank utilizând datele din analiza IIS House and Morgages 2018 pentru a clasifica țările cu privire la atitudinea lor față de locuințele verzi, atât acum cât și pe viitor.

Se arată astfel că Austria și Germania sunt relativ mai active când vine vorba de locuințele sustenabile, plasându-le pe locul unu și doi, în comparație cu celelalte 15 țări analizate. În orice caz, cetățenii lor nu par doritori să îmbunătățească impactul pe care casele lor îl au asupra mediului în viitor (cu o atitudine ce îi duce spre coada clasamentului, pe locurile 10 și 12).

„Atitudinea actuală față de locuințele sustenabile, care reflectă conștientizarea și eforturile oamenilor de a reduce impactul lor asupra mediului, nu prezic neapărat și atitudinea viitoare. În timp ce Austria și Germania conduc grupul în ceea ce privește grija actuală, ambele sunt sub medie în ceea ce privește eforturile viitoare în a deveni mai ecologici. Acest lucru se poate datora faptului că oamenii din aceste țări sunt destul de mulțumiți de eforturile lor actuale, au obținut deja un nivel înalt de conștientizare privind sustenabilitatea sau pur și simplu așteaptă ca alții să aibă mai multă inițiativă în viitor”, a declarat Maria Ferreira Sequeda, Economist in cadrul ING.

CITESTE SI:  UniCredit Bank lansează platforma onemarkets Fund, noi oportunități de investiții pentru piața românească

Belgia și Franța au, în schimb, o atitudine preponderent negativă față de locuințele verzi în prezent (locul 11 și 8) și, de asemenea, nu doresc să îmbunătățească acest aspect în viitor, clasându-se pe locul 13 și 7 între celelalte țări europene analizate.

Căutarea unei noi locuințe

Atunci când caută o locuință nouă, jumătate dintre respondenții din Europa au întrebat despre caracteristicile de eficiență energetică (53%) și aproape 60% despre vechimea proprietății.

De remarcat este însă că motivația a două treimi dintre cei care au întrebat despre vechime, eficiență energetică și alte caracteristici ale casei, a fost de a se asigura că își pot plăti facturile, cum sunt exemplele Cehiei (86%) și Marii Britanii (81%).

S-ar putea să devin mai ecologic – dacă altcineva mă ajută să plătesc
Acest sondaj a mai arătat că opt din zece europeni ar considera utilă o subvenționare oferită de guvern la achiziția de instalații eficiente din punct de vedere energetic pentru casele lor, același procent fiind valabil și pentru subvenționarea a jumătate din costul panourilor solare pentru casele lor.

Indexul a fost alcătuit pentru aprox. 15.000 de persoane chestionate în 15 țări, pe baza datelor din studiul IIS Houses and Mortgages (Locuințe și Ipoteci), din 2018. Indexul standardizat variază de la -100 la 100, unde 0 este media pentru toate țările, 100 maximul atitudinilor pozitive și -100 maximul atitudinilor negative. Cu cât este mai mare valoarea indexului, cu atât este mai ecologică atitudinea față de locuințele din țară în comparație cu persoanele care locuiesc în alte țări.


 

[ajax_load_more]