BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


(P) Sfaturi utile atunci când închiriezi un apartament

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Înainte de a încheia orice tip de tranzacție imobiliară, trebuie să iei în calcul o mulțime de posibilități și să analizezi fiecare semn, fiecare factor care ți se arată și care îți va afecta decizia finală.

Încă din faza preliminară de căutare a unei proprietăți, atunci când doar analizezi diferitele oferte postate pe Imobiliare.ro, îți poți da seama dacă o anumită proprietate are un preț exagerat de mic în comparație cu alte oferte similare de pe piață. Totuși, în cazul în care respectiva locunță îți trezește interesul, nu ezita să-l rogi pe agentul care se ocupă de promovare sau chiar pe proprietar de ce prețul e atât de mic. Asigură-te că acesta nu ascunde eventuale probleme ale casei sau condiții cu care nu ai fi de acord (cum ar fi să locuiești cu proprietarul în casă?!).

De asemenea, te sfătuim să-l rogi pe proprietar să prezinte actele de proprietate în timpul uneia dintre conversațiile voastre. Dacă nu ajungi să discuți direct cu proprietarul locuinței, atunci ar trebui să ai ceva dubii. Astfel de situații se pot explica și prin eventuala stabilire a proprietarului în afara țării, sau alte motive obiective. În aceste cazuri, nu va putea lua parte la întâlniri și la discuțiile cu potențialul chiriaș, și va prefera să lucreze printr-un intermediar, care ar trebui să prezinte o procură legală.

Tot un semnal de alarmă e reprezentat și de faptul că proprietarul refuză să semneze un contract. Aceasta arată că el dorește să se sustragă de la responsabilitățile sale legale, fapt ce poate fi resimțit, pe parcursul șederii sale, și de către chiriaș. Eliminarea din ecuație a unui acord legal între cele două părți poate și duce adesea la abuzuri, cum ar fi evacuarea fără preaviz, majorarea fără drept de apel a chiriei etc.

Pentru a vedea ofertele de pe piața imobiliară din România, poți accesa platforma Flatfy.ro, motorul de căutare care cuprinde majoritatea anunțurilor cu apartamente și case de vânzare și închiriere din țară.

Motorul de căutare Flatfy este un site obiectiv, inovativ și confortabil, unde totul este organizat simplu și clar, astfel economisind clienților timpul de căutare, acesta fiind orientat spre necesitatea consumatorului. Încă un plus este faptul că motorul de căutare a imobiliarelor din România poate fi accesat atât pe computer, cât și de pe tabletă și de pe telefonul mobil. De exemplu, puteți găsi apartamente de vânzare în București direct de pe telefonul dumneavoastră.

Nu este în regulă nici dacă proprietarul dorește să primească suma asupra căreia a căzut de acord cu chiriașul fără a semna nimic. Pot exista cazuri în care acesta să aibă nevoie de prima chirie și de banii pentru garanție înainte de încheierea efectivă a unui contract – chiar și atunci, însă, cele două părți pot semna un proces-verbal de predare-primire, ce are valabilitate legală și va fi luat în calcul ulterior, la întocmirea contractului.

Majoritatea proprietarilor au obiceiul de a exclude încă de la început varianta încheierii unui contract pe care să-l înregistreze la Administrația Financiară, adesea din dorința de a fi scutiți de plata impozitului din închiriere. În schimb, pentru chiriaș, încheierea unui contract legal ar putea fi de ajutor.

CITESTE SI:  UniCredit Bank lansează platforma onemarkets Fund, noi oportunități de investiții pentru piața românească

Contractul de închiriere îți oferă dreptul legal (pe care nu ți-l poate lua nimeni, odată semnat și respectat de ambele părți) de a te afla pe acea proprietate. Pe baza acestui document poți primi o viză de flotant, pe care să o atașezi actului de identitate, iar în felul acesta nu vei mai avea de ce să te temi de controalele autorităților sau de reclamațiile vecinilor.

Atunci când locuiești într-o locuință închiriată ilegal, te expui unui risc, întrucât intermediarul căruia îi plătești o anumită sumă de bani îți poate închiria imobilul fără știrea proprietarului, obținând astfel profit. Dacă semnezi contractul de închiriere, nicuna dintre acestea nu pot fi posibile.

Locuind ilegal, de altfel, proprietarul poate veni oricând să-ți ceară plata chiriei, sau să părăsești locuința într-o zi-două. În momentul în care ai semnat pe hârtie o clauză specifică de reziliere, care să stipuleze în ce condiții acordul de închiriere poate fi reziliat de fiecare parte, cu anunțarea în prealabil a celeilalte părți, proprietarului îi va fi imposibil să facă asta.

Un alt avantaj al semnării unui contract de închiriere este că acesta poate stipula ce cheltuieli revin celor două părți semnatare – atât ție, cât și proprietarului. Astfel, pe lângă suma fixă lunară, în responsabilitatea chiriașului intră, de regulă, și plata utilităților (întreținere, energie electrică, cablu, internet etc.).

Există însă anumite cheltuieli pe care nu tu ar trebui să le suporți, iar acest lucru trebuie specificat în contract: este vorba despre cheltuielile de reparație a blocului (care sunt de regulă incluse în întreținere) sau cele de reparație a casei (precum defecțiunile instalațiilor sanitare sau electrice – nu intră aici în calcul stricăciunile provocate de chiriaș).

Poate că cel mai simplu mod de a renunța la un contract de închiriere ar fi să aștepți, pur și simplu, până la expirarea acestuia – atunci când acordul a fost încheiat pe o perioadă determinată. Potrivit legii, închirierea încetează de drept la expirarea termenului convenit de părţi sau, după caz, cel prevăzut de lege, fără a fi necesară o înştiinţare prealabilă a proprietarului.

După expirarea contractului, dacă locatarul (chiriașul) continuă să deţină bunul şi să-şi îndeplinească obligaţiile, fără vreo împotrivire din partea locatorului (proprietarul), se consideră încheiată o nouă locaţiune, în condiţiile celei vechi (inclusiv în privinţa garanţiilor). Acest acord va fi pe perioadă nedeterminată, desigur, dacă nu se prevede altfel prin lege sau convenția părților.

Dacă dorești să închei contractul, acest lucru este posibil prin reziliere. Acest drept se acordă atât chiriașului, cât și proprietarului, însă doar în baza neexecutării obligaţiilor contractuale de către cealaltă parte. Cel mai des întâlnită este în cazurile în care chiriașul nu plătește la timp, invocată din partea proprietarului.

Mai rar se aude să vină din partea chiriașului. Dezavantajul său major este că, în lipsa atingerii unui consens amiabil între cele două părți, conflictul poate ajunge în instanță. Dacă te regăsești într-o astfel de situație, cel mai indicat este să consulți un jurist sau un avocat.

De astăzi, new.Flatfy.ro devine Korter.ro. Korter este un motor de căutare al imobiliarelor noi, o alegere confortabilă de găsire a complexelor rezidențiale din România.


 

[ajax_load_more]