BET
15891.07
0.11%
BET-TR
32973.49
0.1%
BET-FI
56704.1
-1%
BETPlus
2358.81
0.08%
BET-NG
1132.49
-0.2%
BET-XT
1357.32
-0.04%
BET-XT-TR
2784.8
-0.04%
BET-BK
2959.72
-0.49%
ROTX
35004.28
-0.91%Pensia, economiile şi investiţiile sunt cele mai mari preocupări în domeniul financiar ale românilor

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Contrar așteptărilor, se pare totusi că preocuparile românilor in domeniul financiar au inceput sa fie ancorate in realitatea cotidiană si tot mai multi dintre noi suntem interesati cum sa economisim mai multi bani sau sa-i investim, in acelasi timp fiind preocupati și de nivelul pensiei viitoare, se arata intr-un studiu dat publicitatii astazi.

Studiul efectuat de OTP Bank România, prin Fundația Dreptul la Educație, pe un eșantion de peste 1.000 de respondenți la nivel național, in perioada august – septembrie 2018 a vizat comportamentul financiar al acestora, concluziile cercetării reflectând necesitatea unei informări permanente în ceea ce privește educația financiară.

Conform acestuia, peste 90% dintre cei intervievați susțin că este foarte important să își actualizeze constant cunoștințele financiare pentru o bună gestionare a bugetului personal. Aceștia afirmă că ceea ce îi preocupă cel mai mult legat de finanțele personale sunt nivelul de trai la pensie, economiile și investițiile (51%). Persoanele chestionate afirmă că nu economisesc pentru studiile copiilor sau pentru anii de pensie. De altfel, mai putin de jumatate (46%) dintre respondenți spun că nu au fost preocupaţi de planificarea pensiei în ultimii 2 ani.

Educația financiară este punctul de plecare al unei vieți economice stabile. Prin educație, construim comportamente financiare ce impactează într-o manieră vizibil pozitivă calitatea vieții cotidiene. Odată accesând aceste informații, oamenii își pot planifica bugetul și pot economisi pentru a-și asigura un viitor liniștit. Cu rezultatele studiului in față, putem spune fără echivoc că este mai important ca oricând să îi ajutăm pe oameni să își însușească cunoștințele financiare de care au nevoie. Anii de pensie și cheltuielile aferente, economiile pentru viitor și investițiile sunt în mintea tuturor. Cu ajutorul educației financiare putem să ne asigurăm ca ele nu sunt pur și simplu motive de îngrijorare, ci puncte cheie ale planului de bunăstare pe termen lung”, a declarat Nora Dobre, Director Fundația Dreptul la Educație.

Iată care sunt principalele concluzii ale studiului:
-> 91% dintre cei intervievați susțin că este foarte important să-și actualizeze constant cunoștințele financiare pentru o bună gestionare a bugetului personal;
-> Când vine vorba de investiții pe termen lung, doar 10-12% sunt preocupați să economisească pentru studiile copiilor sau pentru anii de pensie;
-> Anii de batrânețe, motiv de neliniște pentru tineri. 74% dintre persoanele intervievate cu vârstă sub 35 de ani declară ca sunt îngijorate de anii de pensie;
-> În timp ce 23% recunosc că nu au deloc economii, 77% se gândesc la viitorul lor și al familiei lor și aleg să economisească în special pentru „zile negre” sau pentru cheltuieli viitoare semnificative/neprevăzute;
-> 75% dintre cei chestionați au reușit să economisească mai puțin de 15% din venituri în ultimele 6 luni;
-> Cu toate acestea, când au fost întrebați ce anume îi preocupă cel mai mult legat de finanțele personale, cei mai mulți (51%) au raspuns: nivelul de trai la pensie, economiile și investițiile pe termen lung;
-> 46% dintre respondenți spun că nu s-au interesat de pensie în ultimii 2 ani, deși una dintre cele mai apăsătoare preocupări, din declarațiile lor, este cea a nivelului de trai la pensie;
-> Nevoia stă la baza deciziei de cumpărare. 2 din 3 persoane chestionate spun că aleg să achiziționeze produse, în special când au nevoie.
-> 84% dintre respondenți sunt îngrijorați când se gândesc la cheltuieli importante;
-> Familia și prietenii influențează deciziile financiare. Când vine vorba de o decizie financiară, una din trei persoane se consultă cu familia și prietenii sau chiar aleg să ia decizii pe cont propriu (29%). Alte surse de informare provin din mediul online (20%), dar și de la un consilier bancar (14%).
-> În ceea ce privește asigurările, potrivit studiului, românii nu investesc în asigurări și nu sunt informați despre cât și ce anume acoperă asigurările lor. 46% nu au asigurări de bunuri, 64% nu au asigurare de viață, 63% nu au o asigurare de boală/accidente.

CITESTE SI:  Analiză Radu Puiu, XTB: Japonia și Marea Britanie, rezultate economice dezamăgitoare. Ce urmează acum pentru economia lumii?

Un comportament financiar responsabil reprezintă cheia unei vieți prospere. Sănătatea economică a populației este strâns legată de gradul de educație financiară, iar acest lucru este responsabilitatea noastră, a sistemului bancar și a instituțiilor financiare din România, împreună cu instituțiile de învățământ. Educarea copiilor este baza pentru stabilitate economică pe termen lung a societății, însă adulții au un aport semnificativ în prezent, prin deciziile lor directe, și în viitor, prin influențarea deciziilor financiare ale copiilor. Lansarea programului pentru adulți este următorul pas în modelarea unui comportament financiar responsabil, pentru un viitor economic stabil.” László Diósi – CEO, OTP Bank România şi Președinte al Fundației Dreptul la Educație

Din concluziile studiului reiese necesitatea informării permanente în domeniul educației financiare, pentru o mai bună gestionare a finanțelor personale. Printre preocupările principale ale respondenților se numără: nivelul de trai la pensie, economiile și investițiile, deși 23% dintre aceștia recunosc că nu au deloc economii, iar 46% spun că nu s-au preocupat, încă, de planificarea anilor de pensie.

Studiul a fost realizat de OTP Bank România, prin Fundația Dreptul la Educație, în perioada 24 august – 22 septembrie 2018, prin chestionarea online a 1.000 de persoane, cu vârste peste 18 ani. Aproximativ jumătate din rândul celor care au răspuns (48%) au studii superioare, iar 16% studii superioare economice.

OTP Bank România și Fundația Dreptul la Educație au inaugurat în urma cu un 1 an OK Center, primul centru de educație financiară nonformală din România.

OK Center are rolul de a susține și promova un comportament responsabil în planul finanțelor personale. Programele educaționale OK Center sunt dezvoltate de specialiștii Fundaţiei OTP Fáy András din Ungaria și adaptate local de Fundația Dreptul la Educație – un proiect OTP Bank România.


 

[ajax_load_more]