BET
16928.98
0.59%
BET-TR
35125.6
0.59%
BET-FI
60700.98
0.95%
BETPlus
2497.77
0.56%
BET-NG
1217.08
0.61%
BET-XT
1445.33
0.66%
BET-XT-TR
2965.22
0.66%
BET-BK
3104.2
0.52%
ROTX
37198.07
0.62%



Reforma sistemului de pensii, o necesitate pentru siguranța financiară a populației

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Tema pensiilor nu a fost niciodată mai actuală ca in prezent, din punct de vedere demografic o proportie in crestere a populatiei va ajunge la pensie in urmatorii ani, si se va baza pe economiile proprii, pe veniturile altor membri ai familiei si/sau pe pensiile publice.

In incercarea de a aduce o perspectivă informată si o bază pentru dezbateri constructive pe aceasta temă, Asociatia CFA Romania a lansat in Romania studiul Sistemul Ideal de Pensii, realizat de CFA Institute si Mercer.

Studiul are la bază zece principii cu ajutorul carora decidentii de la nivelul Guvernului trebuie să stabilească obiective clare pentru întregul sistem de pensii. Aceste obiective trebuie să includă rolurile complementare ale
fiecărui pilon, și să conțină prevederi referitoare la asigurarea unui venit minim, pentru atenuarea sărăciei în rândul populației vârstnice.

De asemenea, studiul si-a propus sa prezinte solutii pentru asigurarea unui sistem de pensii solid, bine structurat, care sa raspunda cat mai bine nevoilor societatii.

Siguranta financiara dupa pensionare are o importanta covarsitoare atat pentru indivizi, cat si pentru societate, in ansamblu, fiind evidentiat ca la nivel global este necesar ca majoritatea tarilor să facă față efectelor sociale, economice si financiare ale imbatranirii populatiei.

Determinarea celei mai bune structuri a unui sistem de pensii sigur este o provocare serioasa, constituind un subiect ce acopera aspecte privind politicile guvernamentale, practicile angajatorilor, educatia si nevoile investitorilor individuali.

Pe baza unui set de 10 principii, studiul Mercer examineaza ce poate face domeniul analizei de investitii pentru comunitate, astfel incat clientii sistemului de pensii sa primeasca beneficii suficiente si in a caror sustenabilitate sa aiba incredere. Aceste 10 principii sunt construite astfel incat sa fie o baza de dialog si dezbatere in comunitatea profesionistilor de investitii.

Ei vor putea analiza si estima pe baza principiilor enuntate, ce schimbari sunt necesare in sistemele de pensii in viitor. Sistemele de pensii se afla in stadii diferite de dezvoltare la nivel mondial. Dar un lucru este cert: toate pot suferi imbunatatiri. Existenta celor 10 principii enuntate in studiu, ne poate ajuta sa concentram dialogul doar pe modalitatea practica de imbunatatire a lor,” a declarat in cadrul evenimentului Paul Smith, CFA – Presedinte si CEO al CFA Institute.

Iată care sunt cele zece principii ale studiului „Sistemul ideal de pensii”:

1. “Guvernul trebuie să stabilească obiective clare pentru întregul sistem de pensii. Aceste obiective trebuie să includă rolurile complementare ale fiecărui pilon, și să conțină prevederi referitoare la asigurarea unui venit minim, pentru atenuarea sărăciei în rândul populației vârstnice.”

CITESTE SI:  Transgaz propune un dividend de 0,35 lei/acțiune din profitul anului trecut, cu randament de 1,8%

2. “Trebuie să existe un nivel minim de finanțare al sistemului general de pensii. Acest sistem general va fi disponibil tuturor participanților eligibili, indiferent dacă contribuțiile la sistemul de pensii provin de la angajatori, angajați sau de la cei cu profesii liberale, precum și celor care au vârsta pentru a munci, şi primesc anumite forme de venituri de înlocuire. În esență, aceasta înseamnă că fiecare participant eligibil (persoană care a muncit vreodată) va avea un
cont de pensii care îl îndreptățeste să primească venituri în viitor.”

3. “Trebuie să existe opțiuni standard de participare la sistemul de pensii, atractive şi eficiente din punctul de vedere al costurilor, pentru participanții care nu doresc să facă alegeri în acest sens. Aceste opțiuni trebuie să cuprindă atât perioada de dinainte de pensionare, cât și pe cea de după pensionare.”

4. „Costurile totale de administrare și investire ale fiecărui plan de pensii trebuie să fie făcute publice. Este necesar un anumit nivel de concurență în cadrul sistemului, pentru a încuraja stabilirea corectă a acestor costuri.”

5. „Sistemul de pensii trebuie să aibă un anumit nivel de flexibilitate, deoarece fiecare participant are o serie de circumstanțe personale și financiare specifice. Această flexibilitate include recunoașterea faptului că pensionarea poate apărea la vârste diferite și în moduri diferite în cadrul populației.”

6. „Beneficiile furnizate în timpul anilor de pensie de către sistem trebuie să se concentreze pe furnizarea de venituri lunare. Totuși, sistemul trebuie să permită și contribuții sau retrageri de capital în perioada anilor de pensie, fără însă a afecta negativ adecvarea de ansamblu a soluției.”

7. „Contribuțiile (sau beneficiile acumulate) la nivelul minim stabilit trebuie să fie considerate ca intrând în drepturi imediat și să fie transferabile. Aceste beneficii acumulate trebuie însă să fie accesibile imediat doar în anumite condiții, cum ar fi pensionarea, decesul ori invaliditatea permanentă.”

8. „Guvernul trebuie să ofere facilități fiscale sistemelor de pensii finanțate, de o manieră echitabilă și sustenabilă. Aceste facilități au scopul de a oferi stimulente pentru economisirea voluntară și de a recompensa participanții pentru lipsa accesului la aceste economii până la pensie.”

9. „Sistemul de guvernanță corporativă al fondurilor de pensii trebuie să fie independent față de guvern și să nu fie sub controlul angajatorilor.”

10. „Sistemul de pensii trebuie să constituie obiectul unor reglementări adecvate, care să includă reglementarea prudențială a fondurilor de pensii, cerințe de transparență în comunicare și un anumit nivel de protecție a participanților la sistemul de pensii.”


 

[ajax_load_more]