BET
11530.21
-0.34%
BET-TR
22427.67
-0.34%
BET-FI
49366.89
-1.22%
BETPlus
1722.93
-0.34%
BET-NG
865.23
-0.42%
BET-XT
1010.74
-0.47%
BET-XT-TR
1953.57
-0.47%
BET-BK
2165.29
-0.31%
ROTX
25882.91
-0.52%


Scurtă introducere în domeniul Asigurărilor

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Asigurările sunt o parte importantă a vieții. Fără asigurări, multe aspecte ale societății și economiei zilelor noastre nu ar putea funcționa. 

Industria asigurărilor oferă acoperire pentru riscuri economice, climatice, tehnologice, politice și demografice, permițând, astfel, persoanelor să își desfășoare viața de zi cu zi și companiilor să opereze, să inoveze și să se dezvolte.

Scurtă istorie a asigurărilor

Evoluția asigurărilor este strâns legată de dezvoltarea comerțului pe mare și a asigurărilor maritime, în mod deosebit.

Asigurarea maritimă a fost concepută și s-a născut în Italia, mai precis la Roma. În perioada Evului Mediu, asigurarea maritimă a fost copilul orașelor-state italiene. Prima dovadă a asigurării maritime în Italia datează de la începutul secolului al XIV-lea.

În secolul al XV-lea, oraşul Bruges era unul dintre cele mai importante centre de asigurări maritime. Ulterior, Spania (Barcelona) a început să practice această asigurare, datorită comerțului pe care îl făcea cu Italia. Barcelona a fost primul oraș care a încercat să reglementeze asigurările maritime în Spania, printr-o ordonanță.

În Anglia, se pare că cea mai cunoscută poliță de asigurare maritimă datează din 15 februarie 1613, dar unii cercetători consideră că acestea au existat mult înainte. Arhivele istorice arată o imagine foarte clară a asigurărilor maritime din Londra secolului al XVI-lea. De exemplu, Lombard Street era locul cel mai renumit pentru asigurările maritime, prin obiceiurile, tradițiile și obligațiile contractuale ce se încheiau.

Asigurarea maritimă din secolul al XVI-lea era caracterizată prin absența totală a asigurărilor făcute prin companii de asigurări şi se bazau pe răspunderea personală a celor ce își asumau riscurile. Semne ale evoluției în organizarea pieței asigurărilor au început să apară la sfârșitul secolului al XVI-lea, prin înființarea în 1570 a Bursei Regale (Royal Exchange), care a fost deschisă de Regina Elisabeta în data de 23 iulie 1570. Al doilea pas l-a constituit înființarea Camerei de Asigurări (Chamber of Assurances) în cadrul Bursei Regale, în anul 1576.

Al treilea pas spre uniformizare a fost adoptarea, în 1601, a Legii privind asigurările comerciale – Act Touching Policies Assurances used among merchants, primul act în legislația engleză privind asigurarea maritimă. Legea nu a avut o viață lungă, dar importanța ei este legată de faptul că a fost prima încercare legislativă de a reglementa practica asigurărilor maritime.

Ce este asigurarea?