BET
16876.84
-0.04%
BET-TR
35017.39
-0.04%
BET-FI
60575.49
0.14%
BETPlus
2493.68
-0.05%
BET-NG
1206.4
0%
BET-XT
1439.29
-0.05%
BET-XT-TR
2952.79
-0.05%
BET-BK
3106.47
-0.11%
ROTX
37050.14
-0.03%


Cu ce provocări se confruntă StartUp-urile de Tehnologie în România? Banii, oamenii si timpul…

Autor: Financial Market
Timp de citit: 5 minute

Proiecte ca Uber si ING Pay prin care poti plati pentru diverse servicii de oriunde avand doar un smartphone in buzunar capata din ce in ce mai multa atentie in ultima perioada atat pentru consumatori cat si pentru banci si institutii financiare, avand in vedere mediul propice creat de noile reglementari PSD2 si Open Banking.

PaybyFace, este o aplicatie similara dezvoltata de un roman prin care poti plati doar prin efectuarea unui selfie (respectiv prin scanarea fetei), ne mai avand nevoie de portofel si nici de card. Aplicatia poate fi implementata in mai multe industrii, nu numai industria bancara, de exemplu, in retail, un client care isi face cumparaturile poate plati singur la o casa/aparat special doar printr-un simplu selfie, eliminand astfel necesitatea casierilor si timpul pierdut la cozi de obicei destul de mari.

Într-un episod anterior al acestui interviu, am aflat de la Mihai de ce a ales Romania ca tara in care sa demareze noi afaceri in domeniul tehnologiei, mai exact in domeniul inteligentei artificiale, si nu a ales sa ramana in Statele Unite si mai cu seama in Sillicon Valley.

Mihai Draghici ne povestea cum s-a intors din Statele Unite la inceputul acestui an, dupa ce a trait acolo de cand avea doar 5 ani (1985) si unde a fost educat de catre sistemul american, in care esecul este privit ca fiind doar un pas inainte si nu un „show-stopper” cum zice chiar el. Construind o cariera in dezvoltarea de tehnologii el a capatat experienta lucrand pentru corporatii din SUA si India, validand modele de business, dupa care si-a luat inima in dinti si s-a intors in tara natala, ca antreprenor in Romania.

Financial Market: Care crezi ca sunt principalele provocari cu care se confrunta un Start-up ca al tau – din domeniul noilor tehnologii? De ce are nevoie un Start-up in principal pentru a creste pe piata din Romania? (finantare/bani, mentorship, sau ce altceva?)

Mihai: In primul rand pentru mine, cea mai mare provocare este faptul ca eu sunt nou in tara si este dificil in crearea de noi relatii care sa te ajute sa iti promovezi afacerea. Ma bucur totusi ca doar dupa 6 luni, primele contacte au inceput sa se concretizeze. Dar sunt sigur ca acest gen de provocari nu sunt numai ale mele, ci ale oricarui nou start-up aparut pe piata. Deci, rampa succesului este dificilă… Dar, pe de alta parte, experienta acumulata in SUA si toate realizarile de acolo sunt cartea mea de vizita si ma ajuta in castigarea increderii pentru ca investitorii sau potentialii parteneri sa imi „deschida usile” mai repede decat ma asteptam.

FM: Ai un accent usor american, care te da un pic de gol :), cum ai fost primit inapoi in tara ta natala de cei cu care incerci sa faci business?

Mihai: Cei mai multi oameni care ma intalnesc ma intreba „de ce nu merg inapoi in Statele Unite ale Americii?” unde dupa parerea lor „este usor si frumos?”. Am tendința sa rad cand aud asta pentru ca n-am ales intr-adevar calea usoara … Sunt un inginer la baza si provocarea mea este intotdeauna sa „rezolv problema”, este in natura mea asta, asa ca imi place sa infrunt o situatie provocatoare si as alege oricand calea necunoscuta si grea in loc de o plimbare ușoara. Dupa ce am experimentat lansarea ideilor mele in mai multe tari, am descoperit ca tendinta este aceeasi, si oriunde ai fi intampini aceleasi provocari/dificultati din nou si din nou: banii, oamenii si timpul.

CITESTE SI:  Vor fi recrutorii inlocuiți de roboți și de inteligența artificială?

FM: Hai sa vorbim despre tehnologiile ce ne vor revolutiona acest viitor: AI, RPA, IoT, Blockchain – pe care din ele ai paria, ai investi si de ce? Cum crezi ca vor reusi aceste tehnologii sa ne schimbe viitorul si sa creeze valoare adaugata, transformind in acelasi timp modalitatea in care traim?

Mihai: Eu as investi in toate acestea si am pus mize mari pe AI și RPA cu propriile mele incubatoare. Exista tone de articole si stiri din mii de surse cu privire la modul in care AI si RPA ne schimba deja viata si perturba procesul de afaceri cu inovatia pe care le ofera companiilor ca sa creasca si sa devina mai eficiente. Cu IoT si Blockchain nu am fost implicat deoarece nu am vrut sa ma concentrez pe asta, dar sunt sigur ca aceste zone sunt la fel de interesante.

Nu stiu care este viitorul, dar abia astept sa trec prin el! 🙂 Din fericire, cu aplicatia mea PayByFace nu va mai trebui sa ne facem griji cu privire la faptul ca am plecat de acasa fara portofel sau niste bani la noi, cand vom merge la cumparaturi! Voi incerca sa schimb viitorul si sa il fac mai bun prin a permite oamenilor sa „plateasca cu un selfie“.

FM: Uitandu-mă la cata vointa ai, suntem siguri ca nu te vei opri aici 🙂 Care sunt planurile tale pentru viitor? Care sunt urmatoarele competitii dedicate Start-up-urilor la care ai de gand sa te inscrii cu aplicatia ta?

Mihai: Abia am inceput sa descopar ce e disponibil in Romania si in Europa. Sunt aici de puțin peste 8 luni, asa incat acesta este doar inceputul pentru mine. Am achizitionat deja peste 15 domenii .ro si detin peste 70 de domenii .com asa ca am multe alte start-up-uri in cap. Am in dezvoltare, dincolo de PayByFace si BankConnect pentru piata romaneasca, care este un agregator de API-uri, prin care doresc sa devin un partener direct si de incredere al bancilor prin care sa integrez interfetele lor bancare.

Un nou proiect start-up dar de data asta non-tech, fondat impreuna cu partenera mea de viata tot aici in Bucuresti este ArtFirst prin care ne dorim sa oferim artistilor locali sansa de a afisa lucrarile lor la expozitiile noastre de arta, lunare ce vor avea loc in prima sambata din fiecare luna peste tot prin oras la o locatie diferita de fiecare data. Proiectul pune la dispozitie si o aplicatie disponibila pentru iPhone (care recent a fost prezentata si celor de la Apple), care va cuprinde lista de evenimente viitoare si alatura oamenii care participa la licitatiile organizate prin intermediul platformei noastre de ‘silent-auction‘ in mediul online.

FM: Care sunt recomandarile pe care le-ai face unui tech start-up sau romanilor ca tine care au experienta si potentialul de a ne schimba vietile in mai bine, dar nu neaparat si curaj?

Mihai: Unul dintre cursurile mele preferate in facultate a fost chimia asa ca am facut intotdeauna analogia ca, pentru a avea amestecul corect de ceva ai nevoie de proportiile corecte pentru toate ingredientele. Si eu simt ca daca ai o idee pe care vrei sa o transformi intr-o afacere de succes, care sa aiba un impact suficient de mare pentru a schimba viitorul oamenilor de pe langa tine, ai nevoie de un amestec perfect de ingrediente potrivite in proportiile corecte, in caz contrar nu va avea un „gust bun” si va trebui sa o iei de la capat. Deci, sfatul meu este sa invete mereu lucruri noi, sa isi depaseasca limitele fara să le fie frica de esec – numai in acest mod vor putea mereu sa inoveze astfel incat sa poata face viata mai buna pentru cei de langa tine si de ce nu – pentru intreaga omenire! Si nu in ultimul rand – entuziasm!

Ca in cazul oricarei inovatii, momentul potrivit de lansare este intotdeauna cel care va face diferenta, nu neaparat produsul. Privind catre viitor, Mihai Draghici isi doreste ca PaybyFace fie promovat si in afara Romaniei, sa aiba impact global si de ce nu, la un moment dat sa ajunga sa vanda proiectul sau catre o banca sau un fond de venture capital.


 

[ajax_load_more]