BET
14109.9
-0.95%
BET-TR
28867.37
0.5%
BET-FI
52704.15
0.34%
BETPlus
2099.33
-0.84%
BET-NG
1052.07
-1.12%
BET-XT
1216.71
-0.69%
BET-XT-TR
2466.81
0.5%
BET-BK
2611.46
0.08%
ROTX
30962.23
0.77%Ghid start-up: Realizarea bugetului afacerii

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Ca antreprenor, focusul tau este cresterea afacerii. Clarificarea viziunii si dezvoltarea acesteia intr-o strategie coerentă, aplicabilă si aplicată de echipa, presupune un efort permanent.

Pe de alta parte este necesar să te asiguri ca afacerea se dezvolta in securitate, respectiv să tii cont de riscuri, să ai grija de portofoliul de clienti, de relatia cu partenerii tai, să urmăresti trendurile la nivel macro din economie si industria in care activezi sau din industriile cu care esti in corelație (ex: FMCG si transporturi).

Nu in ultimul rand, ai grijă de bani: să ai un capital de lucru suficient cand creșterile estimate nu se realizează sau cand estimările sunt depățite.

In acest context iti propun să identificăm impreună cum te ajută implementare si monitorizarea bugetului. Bugetul are doua componente: P&L (Venituri si Cheltuieli) si Cash Flow, care trebuie construite in paralel, in mod corelat.

Bugetul este sfant pentru orice manager

Prin implementarea bugetelor la nivel de departamente vei avea beneficii precum:

» asumarea bugetului de catre manageri si responsablizarea acestora
» vei putea sa corelezi bugetele cu rezultatele asteptate, prin definirea si monitorizarea unor indicatori de performanta (KPIs) la nivel de departament
» ai un instrument de control care iti permite tie ca antreprenor sau CEO sa delegi mai mult si sa te axezi pe zona strategica.

Cum construim bugetul?

1. Care este cea mai buna abordare: autoritara sau democratica? Adica top-down sau bottom-up?

De multe ori ca antreprenor sau CEO, tu stabilești targetul pentru anul viitor si il comunici echipei de management. In paralel poți face un exercitiu cu echipele de vanzari, care va genera incredere si implicare, respectiv sa ii provoci să creioneze targetul de vanzari, detaliat pe categorii de produse, industrii, regiuni, clienti actuali/noi.

Prin consolidarea cifrelor vei observa că exista diferente de abordare (optimism sau pesimism, de la caz la caz) si va trebui să uniformizezi ipotezele de lucru si să-ți asumi in echipa o țintă comună. Mai mult, se fac deja pași importanți pentru a defini planul de actiune operational, fapt care dă incredere echipei.

Pentru coeziune, este bine ca performanța globală, a firmei sau a echipei, să aiba o pondere in evaluarea performantei la nivel individual si in final in bonusarea angajatilor vostri.

2. Bugetele departamentale

Pornind de la ținta comună, managerii de departament pornesc la constructia bugetară raspunzand la aceste intrebari:

» Care este contributia departamentului meu la obiectivul global? Cum masor, care sunt indicatorii relevanti? Care sunt indicatorii de performanta secundari, ai departamentului?

» Care sunt resursele necesare pentru a ne atinge obiectivele?

Astfel că, un manager de departament merge si sustine in cadrul Boardului sau in fața antreprenorului aceste două componente: indicatorii de performanță si bugetul de cheltuieli si investiții.

3. Bugetul consolidat (Master Budget)

Directorul Financiar este cel care pune cap la cap ipotezele si le valideaza cu CEO/antreprenorul, caruia ii prezintă bugetul consolitat de venituri si cheltuieli, precum si indicatorii de performanță globali. Se fac ajustari pentru ca bugetul sa reflecte nivelul de profitabilitate dorit.

In această etapă sunt chemati managerii să lucreze in sinergie, să definească proiecte comune, de exemplu: vânzari-marketing, hr-vânzari, vânzari-logistică.

Bugetul dinamic sau Simulatorul de Business

Se discuta tot mai mult ca a lucra pe baza unui buget te limiteaza in a beneficia de oportunitati si a lua decizii diferite de paradigma in care bugetul a fost construit.

De aceea propun să intelegem si să implementam Simulatorul de Business in rutina de management si raportare financiara. Simulatorul de business este un buget dinamic, in care intervii si recalibrezi ipotezele periodic, in funcție de deciziile noi de business, de rezultatele obtinute deja si de conditiile/previziunile macroeconomice/din industrie/piață.

Autor: Ioana Arsenie – Trusted Advisor Strategy & Finance – este expert în strategii de business, cu expertiză în consultanță financiară, fiscală și de management


 

[ajax_load_more]