BET
14466.1
1%
BET-TR
29168.94
1%
BET-FI
55249.03
0.67%
BETPlus
2151.79
1.03%
BET-NG
1074.82
0.95%
BET-XT
1245.25
0.83%
BET-XT-TR
2494.8
0.83%
BET-BK
2660.78
0.54%
ROTX
31400.29
0.81%Analiză: Poate fi sfârșitul pieței de creștere pentru criptomonede?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Criptomonedele au suferit o depreciere masivă ieri după-amiază. Bitcoin a scăzut cu peste 15% în mai puțin de 2 ore, în timp ce Ethereum a scăzut cu aproximativ 20% în aceeași perioadă.

În timp ce majoritatea monedelor s-au recuperat ulterior, prețurile au rămas cu mult sub nivelurile de la începutul săptămânii. Având în vedere o scădere atât de accentuată, investitorii au început să se întrebe – s-a încheiat secvența de creștere pe piața criptomonedelor?

De ce s-au depreciat abrupt criptomonedele în această săptămână?

Este greu să găsești un răspuns clar pentru această întrebare, deoarece piața este caracterizată cu un grad ridicat de volatilitate. Cu toate acestea, de remarcat este că ieri a fost ziua în care Bitcoin a devenit monedă legală în El Salvador, prima țară care a făcut o astfel de mișcare din istorie.

Este un eveniment fără precedent, dar impactul său asupra pieței criptomonedelor poate fi de fapt limitat. În timp ce Bitcoin va servi ca mijloc legal de plată în El Salvador, dolarul american va continua să o facă și el. Autoritățile au susținut că această mișcare va permite cetățenilor să trimită remitențe în Bitcoin pentru a evita costurile mari de tranzacție implicate în transferurile de bani în USD.

Cu toate acestea, întrucât Bitcoin este una dintre primele criptomonede din lume, eficiența sa atunci când vine vorba de transferul de bani este slabă și de multe ori este mai ieftin și mai rapid să trimiteți transferuri în numerar.

A fost un scenariu ”sell the fact”?

Mișcarea de a accepta Bitcoin ca monedă legală în El Salvador a fost anunțată la sfârșitul lunii iunie iar Bitcoin a câștigat peste 70% între anunț și începutul acestei săptămâni. Prin urmare, scăderea din această săptămână ar fi putut fi un semn al abordării „sell the fact” de către investitori.

Cu toate acestea, lansarea Bitcoin ca mijloc legal de plată în El Salvador a fost tulburată de erorile tehnice ale portofelului online, ceea ce sugerează că adoptarea criptomonedei ca mod legal poate să nu fie la fel de lină pe cât ne-am fi putut aștepta.

În timp ce vânzarea de pe piața criptomonedelor a fost oprită ieri și monedele au reușit să recupereze o parte din pierderi, un alt val de vânzare a început în această dimineață. Pe de o parte, ar putea fi o reacție la o deteriorare pe scară largă a sentimentului din piețe (acțiunile scăzând).

Cu toate acestea, este posibil să fi fost și o reacție la anunțul Coinbase, cea mai mare bursă de criptomonede din Statele Unite, care a declarat că a fost notificată de SEC din SUA cu privire la o posibilă acțiune în justiție împotriva companiei pentru planurile sale de a lansa un produs care să permită investitorilor să câștige dobândă din deținerile sale de criptomonede.

CITESTE SI:  Cryptocurrencies continue their gains at the beginning of the week

Analiza tehnică

În ciuda celorlalte argumente menționate în paragraful de mai sus, credem că primul – abordarea „sell the fact” – explică cel mai bine ce se întâmplă pe piața criptomonedelor. Acestea fiind spuse, scăderea prezentă nu poate duce neapărat la o inversare a tendinței pe termen lung deoarece ar putea fi doar o scurtă corecție.

Rețineți că monedele digitale au cunoscut o scădere similară în trecut și ea nu a fost urmată de o perioadă de scăderi durabile. Să aruncăm o privire la ceea ce ne spune situația tehnică a criptomonedelor majore – BITCOIN, ETHEREUM și RIPPLE.

BITCOIN

Bitcoin a scăzut cu aproximativ 19% ieri de la maximul zilnic la minim. Cu toate acestea, aruncând o privire asupra imaginii de ansamblu, putem vedea că această scădere abia a depășit 40% din mișcarea ascendentă începută în iulie. După o reacție pozitivă a prețului la media exponențială de 100 de sesiuni (linia albastră), Bitcoin a început să revină și a urcat înapoi peste retragerea Fibonacci de 38,2% a mișcării ascendente menționate anterior.

O privire asupra graficului pe intervalul zilnic ne arată, de asemenea, că scăderea de ieri nu a fost nici pe departe atât de abruptă ca declinurile din aprilie și mai. Bitcoin se tranzacționează în apropierea zonei de preț, care variază între retragerea Fibonacci de 50% a scăderii din aprilie – mai și retragerea Fibonacci de 23,6% a impulsului ascendent recent. Această zonă a înregistrat câteva reacții ale prețului în ultima lună iar revenirea deasupra acestei bariere ar fi văzută ca fiind pozitivă pentru preț.

Sursa: xStation5

ETHEREUM

ETHEREUM a oprit recenta mișcare ascendentă la retragerea Fibonacci de 88,6% a mișcării lansate la mijlocul lunii mai 2021. Prețul acestei criptomonede a reacționat pozitiv ieri la media exponențială de 55 de sesiuni, în zona de 3.015 USD.

Rețineți că această zonă este consolidată suplimentar cu retragerea Fibonacci de 50% a mișcării ascendente menționate anterior. Moneda a urcat peste retragerea Fibonacci de 61,8% ulterior, care a servit ca limită superioară a intervalului de tranzacționare din august (3.330 USD). Reacția pozitivă la media mobilă importantă precum și revenirea deasupra zonei de preț de la 3.330 USD pot fi văzute ca o dezvoltare tehnică pozitivă.

Sursa: xStation5

RIPPLE

O analiză pe RIPPLE ne arată că prețul a atins un minim în proximitatea retragerii Fibonacci de 50% a recentei mișcări ascendente. Moneda a revenit ulterior și acum încearcă să revină deasupra zonei de preț marcate cu retragerea Fibonacci de 38,2%.

Rețineți că linia ascendentă de tendință poate fi găsită ușor deasupra acestei zone și că revenirea deasupra acestui obstacol tehnic ar putea îmbunătăți perspectivele pe termen scurt pentru cumpărători.

Sursa: xStation5