BET
14109.9
-0.95%
BET-TR
28867.37
0.5%
BET-FI
52704.15
0.34%
BETPlus
2099.33
-0.84%
BET-NG
1052.07
-1.12%
BET-XT
1216.71
-0.69%
BET-XT-TR
2466.81
0.5%
BET-BK
2611.46
0.08%
ROTX
30962.23
0.77%



Analiză XTB: Ce factori principali ar putea afecta piața criptomonedelor în 2022?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

În 2022, investitorii se pot aștepta la o înăsprire a politicii monetare de către Fed, la o reducere a programului său de cumpărare de active și la o scădere a randamentelor obligațiunilor, care poate fi văzută ca urmare a unei schimbări a politicii monetare a celei mai mari economii din lume.

Acești factori ar putea afecta negativ activele riscante, cum ar fi piața criptomonedelor, care până acum a evoluat foarte similar cu indicele tehnologic NASDAQ, accentuând scăderile.

În plus, tulburările legate de conflictul militar dintre Rusia și Ucraina și negocierile în curs cu Iranul cu privire la programul său nuclear pot spori teama în rândul investitorilor care părăsesc activele riscante, cum ar fi piața criptomonedei, în fața situațiilor de criză.

Pe de altă parte, totuși, Vladimir Putin a vorbit pozitiv despre piața criptomonedelor care poate prefigura o atitudine pozitivă a altor autorități de reglementare din anumite economii față de piața activelor digitale în 2022.

Un alt indicator important care merită urmărit este numărul de poziții cu levier de pe piața futures a Bitcoin și Ethereum, care ar putea indica mișcări de preț foarte dinamice în funcție de tendința principală în care se va mișca piața.

Cum poate tendința Metaverse să ajute la adoptarea criptomonedelor?

Un factor important care ar putea crește interesul pentru industria criptomonedelor și ar putea accelera adoptarea de noi tehnologii precum NFT (token-uri nefungibile) sau contractele inteligente în 2022 este tendința Metaverse, care a fost deosebit de populară de la sfârșitul anului 2021.

Interesul crescut pentru tendință a câștigat avânt în urma schimbării numelui Facebook (FB.US) în Meta Platforms și a declarației CEO-ului companiei, Mark Zuckerberg, prin care a anunțat intrarea companiei pe piața de transformare virtuală.

Piața mondială virtuală a fost evaluată la aproximativ 8.000 de miliarde de dolari de către analiștii Morgan Stanley, ceea ce reprezintă de 5 ori valoarea actuală a tuturor proiectelor de criptomonede.

Dezvoltarea acestei tendințe este susținută de marile companii de tehnologie precum Nvidia, AMD și Roblox. Criptomonedele își pot câștiga un loc special în realitatea virtuală datorită utilizării celor mai noi soluții financiare tehnologice cum ar fi „contractele inteligente” menționate anterior sau activele populare NFT și platformele personalizate pentru jucătorii care se oferă să se transfere sub forma unui avatar în lumea digitală.

De asemenea, merită să ținem cont de popularitatea tot mai mare a tehnologiei în rândul noilor generații de investitori din așa-numita „generație Alpha”.

Va depăși Ethereum popularitatea Bitcoin în 2022?

Ethereum este a doua cea mai populară criptomonedă din lume și o platformă pe care dezvoltatorii construiesc mii de aplicații descentralizate folosind noi tehnologii.

Aceste aplicații pot rula fără a fi controlate de companii externe, acestea pot include sisteme de asigurare, noi tipuri de jocuri sau burse de criptomonede. Ethereum este un proiect mai avansat din punct de vedere tehnologic și mai tânăr decât Bitcoin.

CITESTE SI:  2Performant raportează o cifră de afaceri de 21 milioane de lei în primul semestru din 2023, în creștere cu 31%

Perspectivele pentru Ethereum par cu atât mai optimiste datorită participării semnificative a ecosistemului acestei criptomonede la transformarea în spațiul virtual cunoscut sub numele de Metaverse.

Toate acestea determină ca fondurile mari de investiții să fie interesate să investească în Ethereum, inclusiv ArkInvest, gestionat de Cathie Wood.

Creșterea semnificativă a volumului de tranzacționare al Ethereum în 2021 poate indica o continuare a acestei tendințe și interes din partea marilor investitori.

Un factor ce poate alimenta creșterea criptomonedei în 2022 ar putea fi transformarea Ether la versiunea anunțată 2.0, care se așteaptă să facă moneda digitală mai rapidă, mai ecologică, să reducă costurile de tranzacție și să facă din ETH un proiect deflaționist.

Aceasta înseamnă că oferta acestei criptomonede va fi limitată, iar „bomba de dificultate” programată pentru jumătatea anului 2022 va face cu până la 90% mai dificilă crearea de Ether.

Aceste aspecte sugerează că 2022 ar putea fi un an decisiv pentru Ethereum, care, în cazul în care cererea puternică din partea investitorilor, creșterea platformelor Metaverse și cantitatea limitată de noi monede Ether de pe piață continuă, ar putea experimenta un „șoc de ofertă”, pe măsură ce își continuă raliul.

Ar putea Bitcoin să depășească pragul de 100.000 USD în 2022?

Criptomonedele i-au atras pe investitori, tentați de randamente ridicate și de un ciclu ascendent continuu. Unii investitori au început să se refere la Bitcoin drept „aur digital” datorită cantității sale limitate și a evaluării ridicate.

În timp ce 2021 a fost un an pozitiv pentru evaluările pieței criptomonedei, a arătat, de asemenea, că investitorii în active digitale împărtășesc preocupările piețelor de capital.

Totuși, Bitcoin are potențialul de a deveni un depozit speculativ de valoare care oferă investitorilor o scăpare de la inflația rampantă în boom-urile ciclice.

În ciuda faptului că 2022 promite a fi un an volatil și piețele pot experimenta o volatilitate ridicată, până în prezent un astfel de context de piață a ajutat Bitcoin și alte criptomonede să înregistreze câștiguri spectaculoase.

Cel mai recent exemplu în acest sens este creșterea spectaculoasă a Bitcoin după corecția economică cauzată de pandemie.

Având în vedere factorii de risc, dar și dezvoltarea tehnologică a industriei precum și afluxul de noi participanți pe piață care văd valoare în Bitcoin, moneda are încă șansa de a depăși pragul psihologic de 100.000 USD în 2022.

Cu toate acestea, acest scenariu depinde mult de comportamentul marilor deținători de criptomonede (whales), dar și de situația generală de pe plan global, care poate duce la încetinirea creșterii.