BET
16830.02
0.29%
BET-TR
34920.28
0.29%
BET-FI
60128.46
-0.21%
BETPlus
2483.75
0.29%
BET-NG
1209.66
0.34%
BET-XT
1435.89
0.24%
BET-XT-TR
2945.85
0.24%
BET-BK
3088.26
0.35%
ROTX
36969.45
0.25%



Ghid Crypto pentru începători: Ce este blockchain-ul și ce influențează prețul criptomonedelor?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 7 minute

Industria blockchain a devenit parte a „revoluției financiare” globale în ultimii ani. Derivate din acest sistem, criptomonedele s-au dovedit a fi extrem de populare, atât în rândul investitorilor de retail, cât și în rândul investitorilor instituționali.

Motivul principal pentru care există atât de mult interes pentru monedele digitale este reprezentat de soluțiile inovatoare din spatele lor, care la rândul lor atrag adesea creșteri speculative.

În ultimii câțiva ani, industria blockchain a devenit „jocul de speculații” mondial, iar prețul „regelui criptomonedelor” – Bitcoin, este urmărit de analiștii financiari din întreaga lume.

În ciuda riscurilor ridicate pe care le implică tranzacționarea cu criptomonede, o industrie care a început ca o curiozitate tehnologică a atras acum chiar și interesul unor instituții financiare importante precum Goldman Sachs și JP Morgan, precum și pe al giganților tehnologici Intel și Nvidia.

Lumea este în continuă schimbare, iar tehnologia evoluează extrem de rapid. Înțelegând acest proces, în ghidul următor vom oferi o multitudine de cunoștințe de bază despre criptomonede și cele mai populare modalități de a investi pe această piață.

Ce sunt criptomonedele?
Criptomonedele sunt active digitale în formă pur virtuală, care pot fi utilizate, printre altele, pentru investiții și tranzacționare, cumpărături online, verificarea datelor și platforme de jocuri, sau în universul Metaverse.

Criptomonedele se bazează pe tehnologie criptografică care le face imposibil de contrafăcut sau de “dublu-cheltuit”, iar unele precum Bitcoin sau Cardano, din cauza condițiilor criptate, au o cantitate limitată în avans.

Acesta este un aspect semnificativ care distinge token-urile de mai sus de monedele tradiționale, a căror cantitate în circulație poate fi controlată de băncile centrale ale anumitor țări, de ex. prin „tipărirea” acestora.

Niciun guvern sau bancă nu are control asupra creării criptomonedelor sau asupra modului în care acestea sunt schimbate, iar prețul token-urilor este determinat aproape exclusiv de cerere și ofertă. Trebuie reținut, totuși, că deciziile autorităților individuale de reglementare pot avea un efect indirect asupra puterii cumpărătorilor și vânzătorilor.

Ce este blockchain-ul?
Sub acest cuvânt misterios se află un sistem de înregistrare a informațiilor, în care toate tranzacțiile sunt catalogate într-un registru virtual cunoscut sub numele de blockchain, sau doar „blockchain”.

Avantajul incontestabil al acestei tehnologii este descentralizarea ei, care este opusul ordinii financiare actuale. În prezent, toate tranzacțiile pe care le facem, de ex. plata cu cardul într-un magazin sau efectuarea unui transfer, sunt înregistrate pe serverele unei bănci date.

Această bancă, ca entitate centrală, este cea care deține toate informațiile referitoare la activitatea noastră financiară (cu excepția tranzacțiilor cu numerar). Această problemă este tot mai contestată în sfera dezbaterii publice. În cazul blockchain-ului, o astfel de entitate centrală nu există.

Toate înregistrările unei anumite activități financiare sunt stocate într-o rețea descentralizată, unde fiecare computer conectat face parte din acest sistem de stocare a informațiilor, în timp ce stochează informații din întregul lanț.

În plus, fiecare participant în rețea are acces egal la informațiile stocate în rețea, iar problemele de date cu caracter personal sunt protejate de sisteme criptografice puternice care asigură simultan anonimatul și oferă, de asemenea, transparență deplină în ceea ce privește istoricul tranzacțiilor individuale de pe piață.

În cadrul pieței criptomonedelor, tehnologia blockchain face posibilă determinarea proprietății prin înregistrarea istoricului unui anumit token în timp real. Informațiile individuale ale tranzacțiilor sunt înregistrate pe o rețea la care are acces fiecare participant din lanț, iar autenticitatea datelor introduse este verificată în modelul Proof-of-Work sau Proof-of-Stake al lanțului.

Putem descrie tehnologia blockchain ca parte a procesului de „evoluție a banilor”, care permite transferul securizat de valoare, eliminând factorul uman și reducând probabilitatea de fraudă și eroare.

Cu toate acestea, este important să ne amintim că tranzacțiile blockchain sunt ireversibile, iar investitorii de pe piața criptomonedelor sunt încă ,relativ des, victimele fraudei și ale încercărilor de phishing de tot felul.

Modalități de a investi în criptomonede
În ciuda mai multor aplicații practice, criptomonedele au devenit celebre în principal ca active de investiții cu o volatilitate a prețurilor peste medie, care continuă să atragă mulțimi de noi investitori.

Există multe forme de a investi în criptomonede și de a profita de oportunitățile oferite de volatilitatea neobișnuită a prețurilor. În acest raport, ne vom concentra pe descrierea și compararea pe scurt a două dintre cele mai populare: tranzacționarea pe schimburi de criptomonede și CFD-uri disponibile la XTB.

Tranzacționarea criptomonedelor pe burse
Una dintre principalele forme de investiție în criptomonede este cumpărarea acestora pe bursele de criptomonede, unde puteți cumpăra și vinde token-uri direct pe piață. Unul dintre punctele forte ale burselor este gama lor largă de oferte – un investitor obține acces la sute de monede digitale într-un singur loc.

Efectuând o tranzacție de cumpărare pe o bursă, devii proprietarul unei anumite criptomonede, iar activele achiziționate sunt depozitate în portofelul tău virtual. Un avantaj suplimentar al investiției pe unele burse este capacitatea de a schimba diferite token-uri între ele, ceea ce reprezintă o lichiditate semnificativă în tranzacționare și îți permite să răspunzi rapid la schimbările de pe piață.

Pe de altă parte, bursele de criptomonede, de cele mai multe ori, nu au organisme externe de supraveghere care să le reglementeze securitatea. În plus, spre deosebire de instituțiile financiare supravegheate, acestea nu sunt membri ai fondurilor de garantare care asigură recuperarea totală sau parțială a fondurilor sau activelor investitorilor în cazul colapsului unei astfel de instituții.

Efectul situației neclare de reglementare a burselor de criptomonede este, de asemenea, problema legată de depunerile și retragerile de fonduri din conturile deținute pe aceste burse – acestea pot fi oprite și supuse unui control detaliat sau nu sunt acceptate deloc de către bancă.

În plus, multe burse încă nu permit retrageri ale echivalentului fondurilor colectate în monedă fiat, oferind doar posibilitatea de a transfera criptomonedele deținute într-un alt portofel virtual.

Din păcate, istoria arată, de asemenea, că bursele nu sunt întotdeauna un loc sigur pentru a-ți păstra token-urile – multe burse au căzut deja victime ale atacurilor de hacking sau pur și simplu au dispărut de pe piață împreună cu token-urile utilizatorilor lor.

CITESTE SI:  XTB le oferă investitorilor alternative pentru ETF-urile spot pe Bitcoin, indisponibile în România

Unul dintre cele mai mari atacuri de hacking, în ceea ce privește cantitatea de Bitcoin furată, este atacul din 2014 asupra MtGox, cea mai mare bursă de la momentul respectiv. La acea vreme, utilizatorii săi au pierdut peste 850.000 de bitcoini, în valoarea de atunci de aproape 500 de milioane de dolari.

Dacă furtul ar avea loc astăzi, valoarea BTC furată ar depăși 34 de miliarde de dolari. Recent, a avut loc un alt furt îndrăzneț. Hackerii au exploatat o vulnerabilitate software în portofelul digital Ronin – care permite utilizatorilor să schimbe criptomonede utilizate în diferite
rețele blockchain.

Au fost furate Criptomonede Ethereum și USD Coin în valoare de peste 600 de milioane! Este demn de remarcat faptul că, creatorii acestui portofel, au detectat atacul de hacking abia la 5 zile după ce a avut loc.

Avantaje:
Ofertă foarte largă și selecție mare de token-uri
Posibilitatea de a cumpăra criptomonede și de a le acumula în portofel
Ușurința de a schimba o criptomonedă cu alta

Dezavantaje:
În majoritatea cazurilor nu există instituții externe de supraveghere
Lipsa fondurilor externe pentru a garanta recuperarea token-urilor sau a numerarului în cazul
colapsului bursei
Probleme emergente cu depunerile și retragerile
Risc ridicat de atacuri de hacking

Investiții în criptomonede CFD
O alternativă interesantă la tranzacționarea pe bursele de criptomonede sunt platformele de tranzacționare de la brokerii reglementați, cum ar fi XTB. Platforma de investiții XTB îți permite să cumperi și să vinzi CFD-uri (Contact For Difference) sau contracte pentru diferență.

Acestea sunt instrumente derivate care îți permit să speculezi mișcările de preț ale criptomonedelor. O trăsătură caracteristică a CFD-urilor este efectul de levier, care permite folosirea unui capital mai mic decât capitalul care ar fi necesar în investițiile tradiționale.

La XTB, efectul de levier pentru CFD-uri pe criptomonede este de 1:2, ceea ce înseamnă că investitorul are nevoie doar de 50% din valoarea tranzacției pentru a plasa un ordin.

Cu toate acestea, trebuie amintit că tranzacționarea cu efect de levier implică un risc suplimentar al investiției. Unul dintre avantajele tranzacționării cu derivate, cum ar fi CFD-urile, este și posibilitatea de a investi în perioade de scădere, adică de a lua așa-numita poziție short.

Aceasta înseamnă că investitorul poate căuta oportunități de investiții și poate câștiga bani nu numai atunci când prețurile cresc, ci și atunci când acestea scad, ceea ce face ca tranzacționarea să fie mai flexibilă.

În investiții, nu doar în investițiile în criptomonede, unul dintre aspectele cheie este menținerea lichidității fondurilor în contul de investiții, adică posibilitatea de a depune și retrage ușor și rapid.

XTB are mai multe metode de depunere, inclusiv depuneri prin cardul bancar. În orice moment, poți ordona rapid și ușor o retragere de fonduri, care va ajunge în siguranță și direct în contul tău bancar adesea chiar în ziua următoare.

Activitatea XTB este reglementată de lege și supravegheată de instituții financiare de reglementare precum ESMA, FCA sau KNF. Fondurile clienților XTB sunt păstrate în conturi segregate, ceea ce înseamnă că sunt separate de fondurile companiei.

Mai mult decât atat, XTB este supusă unor fonduri de garantare, este membră a Fondului de Garantare al Depozitarului Național din Polonia (KDPV).

Ce influențează prețul criptomonedelor?
În ultimii ani, piața monedelor digitale a adunat o comunitate de milioane de dolari formată, printre altele, din traderi, speculatori și fonduri de investiții. Acest lucru s-a întâmplat în principal din cauza volatilității ridicate a acestor active, unde mișcările prețurilor sunt foarte dinamice și creează oportunități potențiale pentru câștiguri mari.

Investitorii fără experiență, care încep acum să tranzacționeze criptomonede, ar trebui să acorde atenție prețului Bitcoin și să încerce să îl interpreteze în contextul evenimentelor macroeconomice, de piață și politice.

Acest lucru este legat de faptul că intrarea pe piață a unor instituții și companii mari precum GrayScale și Tesla a încheiat, cel mai probabil, perioada în care prețurile criptomonedelor s-au mișcat într-o manieră necorelată cu bursele tradiționale.

Vitalik Buterin, creatorul celei de-a doua dintre cele mai populare criptomonede, Ethereum, a subliniat recent că prețul Bitcoin se mișcă într-un mod care este foarte corelat cu indicele companiilor de tehnologie din SUA de pe NASDAQ.

Acesta este un aspect important deoarece prețul Bitcoin este tratat ca un indicator al stării de sănătate a întregii piețe de criptomonede, unde
o scădere mare a prețului Bitcoin determină de obicei scăderea și altor criptomonede.

Toate acestea creează un sistem de vase comunicante – de la bursa „clasică” la cele mai recente „altcoins”, motiv pentru care este atât de important să fii la curent cu evenimentele economice importante.

Alți factori care au un impact semnificativ asupra prețului criptomonedelor includ:
● Informații de la autoritățile de reglementare (cum ar fi SEC din SUA)
● Informații privind intrarea sau ieșirea de pe piață a unor marile instituții și companii
● Informații preluate de cei mai mari deținători de Bitcoin – așa-numitele „balene”
● Piața în creștere a conceptului Metavers
● Informații cu privire la o ulterioară adoptarea a tehnologiei blockchain

De asemenea, merită remarcat faptul că piața criptomonedelor este foarte susceptibilă la așa-numitul „zgomot informațional”, care apare cel mai adesea în rețelele sociale, unde postările individuale ale unor oameni celebri au influențat deja în mod semnificativ formarea prețurilor chiar și a celor mai mari criptomonede.

Un exemplu perfect aici este cazul lui Elon Musk, al cărui tweet, despre luarea în considerare a retragerii Bitcoin ca mijloc de plată acceptat de către Tesla, a provocat o scădere de câteva procente a valorii acestei monede.

Tranzacționând pe platforma XTB, investitorul are acces la instrumente care permit monitorizarea situației actuale a pieței, inclusiv știri și analize pregătite de o echipă de analiști profesioniști.

În același timp, instrumentele avansate de analiză tehnică încorporate în platformă permit interpretarea mișcărilor prețurilor și evaluarea acestora în fiecare etapă a procesului investițional.