BET
17945.67
-0.42%
BET-TR
39087.78
-0.41%
BET-FI
59082.89
-0.12%
BETPlus
2659.55
-0.43%
BET-NG
1274.69
0.06%
BET-XT
1530.46
-0.46%
BET-XT-TR
3281.13
-0.45%
BET-BK
3340.69
-0.54%
ROTX
39414.27
-0.41%

JPMorgan lansează propria monedă virtuală ce poate fi răscumpărată în dolari

Autor: Financial Market
2 min

JPMorgan Chase & Co, una dintre cele mai vechi instituții financiare din lume, a dezvoltat o nouă criptomonedă numită JPM Coin, a cărei valoare va fi legată de dolarul american, a afirmat banca joi.

Noua platformă privată bazată pe tehnologia blockchain este concepută pentru a ajuta in special clienții institutionali ai bancii, să transfere bani în întreaga lume. Noua criptomonedă va fi construita pe tehnologia JPMorgan Quorum blockchain, o varianta a Ethereum care a fost modificată pentru a servi nevoilor unei institutii financiare de dimensiuni considerabile, precum JPMorgan.

Spre deosebire rețeaua Ethereum care este publică și accesibilă oricui, Quorum va fi un blockchain privat în care accesul este controlat de proprietarul retelei. In plus, toate tranzacțiile din rețeaua Ethereum sunt vizibile pentru toți cei conectați, in schimb, nodurile din rețeaua Quorum pot crea tranzacții criptate (și contracte inteligente – smart contracts) care sunt vizibile numai pentru părțile implicate in acea tranzacție.

Quorum elimină, de asemenea, algoritmul de verificare a muncii (proof-of-work) care asigură rețeaua Ethereum, în favoarea unei scheme mai simple, care se bazează pe votul majorității dintre nodurile de rețea.

O avantaj major noii monede virtuale este si viteza cu care se vor face tranzactiile. In timp ce capacitatea rețelei Ethereum este limitată la aproximativ 15-20 de tranzacții pe secundă, Quorum va îmbunătății cu cel puțin un ordin de mărime acest lucru, facilitand sute de tranzacții pe secundă.

Rețeaua JPM Coin va fi disponibilă pentru inceput numai unui segment mic de clienți ai bancii, reprezentantii JPMorgan afirmand ca ar trebui să poată gestiona confortabil cererea acestora in viitorul apropiat.

De asemenea, banca va garanta că fiecare monedă JPM Coin poate fi răscumpărată cu 1 USD, asta in timp ce pretul Bitcoin sau Ethereum variază liber pe piață.

Cum va functiona?

Diagrama de mai jos prezintă intr-un mod simplu cum funcționează tot procesul. In prima etapă, un client J.P. Morgan va depune numerar in contul propriu și va primi un număr echivalent de monede JPM Coin. In etapa a doua, aceste monede vor fi utilizate pentru tranzacții pe o rețea de tip blockchain cu alți clienți ai bancii (de exemplu, pentru transfer de bani sau tranzacții cu valori mobiliare). În final, în etapa a 3-a, deținătorii monedelor JPM le pot răscumpăra in schimbul dolarilor, tot in contul personal.

JPM Coin este în prezent un prototip care va fi testat pe un număr mic de clienți instituționali ai lui J.P. Morgan, cu intenția de a extinde programul pilot în cursul acestui an. JPM Coin este în prezent proiectat pentru transferurile de bani între mediul de afaceri și pentru că suntem încă într-o fază de testare, nu avem planuri de a face acest lucru la dispoziția persoanelor fizice în această etapă,” au declarat reprezentantii bancii.


 

[ajax_load_more]