BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


Crash-ul Bitcoin – oportunitate sau capcană?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Criptomonedele sunt o clasă de active din ce în ce mai importantă, care a crescut puternic în popularitate în ultimele câteva luni. Preocupările legate de inflație sau acțiunile încă semnificative ale băncilor centrale au contribuit la căutarea unor modalități alternative de a asigura valoarea portofoliilor.

Criptomonedele și în special Bitcoin sunt încă o noutate pentru majoritatea dintre noi, iar volatilitatea sa ridicată poate fi în continuare un factor de descurajare. Mai ales când vedem scăderi atât de drastice, așa cum am văzut în cel mai recent weekend din decembrie. Reprezintă mișcările atât de mari capitularea cumpărătorilor? Sau este doar o oprire temporară înainte ca piețele să urce din nou?

From zero to hero

Declanșarea pandemiei i-a determinat pe investitori să caute lichidități practic peste tot. Chiar și Bitcoin, care ar fi trebuit să fie o alternativă la toate celelalte mijloace de investiție, a început să piardă semnificativ la un moment dat.

Prețul a scăzut la nivelul de 4.000 USD în martie 2020 și se părea că acesta ar putea fi sfârșitul pentru piața cripto pentru o lungă perioadă de timp.

Cu toate acestea, situația s-a dovedit a fi exact invers. Bitcoin a devenit o acoperire împotriva „elicopterului cu bani”, din care au fost aruncate sume gigantice de numerar de către guvernele și băncile centrale din întreaga lume. Prețul a înregistrat o creștere masivă, de aproape 1500%, la 65.000 USD în aproximativ 12 luni.

Reglementările din China au zguduit piața, dar doar pentru o clipă. După o corecție de peste 50%, Bitcoin a devenit din nou favoritul investitorilor și a ajuns la aproape 70.000 USD în noiembrie anul acesta.

În spatele ascensiunii Bitcoin nu se află doar incertitudinea inflaționistă, ci și acceptarea tot mai mare a noii tehnologii. Peste 18.000 de companii acceptă deja plăți cu criptomonede, iar numărul de utilizatori ai activelor digitale este estimat la aproximativ 300 de milioane.

De asemenea, merită menționată disponibilitatea în creștere a criptomonedelor pentru o gamă diversă de investitori. Intrarea ETF-urilor sau a fondurilor futures a dus la faptul că acum aproape toată lumea este capabilă să investească în criptomonede, cu un grad de securitate mult mai mare decât este cazul investițiilor directe.

O altă lovitură încasată de piața criptomonedelor

Deoarece piața financiară globală este din ce în ce mai implicată pe piața criptomonedelor, Bitcoin sau alte monede alternative reacţionează la condițiile în schimbare. Un dolar puternic, așteptările privind creșterea ratei dobânzii sau coronavirusul au toate un impact asupra limitării potențialului de creștere al criptomonedelor.

CITESTE SI:  Arctic Stream cumpără 23% din capitalul social al Data Core Systems, un furnizor de servicii de securitate cibernetică

În ciuda popularității în creștere a Bitcoin, nu este neobișnuit să vezi niște mișcări cu adevărat mari. Acesta a fost cazul în primul weekend din decembrie, când Bitcoin a scăzut cu până la 15.000 USD în două sesiuni. Sâmbătă dimineața, valoarea Bitcoin a scăzut cu 20% într-o oră, ceea ce i-a speriat cu siguranță pe toți deținătorii de criptomonede.

Care a fost cauza scăderii?

Investitorii implicați în tranzacționarea cu contracte, nu doar din partea instituțională, au decis să închidă un număr mare de poziții. Valoarea contractelor a scăzut vineri de la 23 de miliarde de dolari la 16,5 miliarde de dolari, cea mai scăzută valoare de la începutul lunii octombrie.

Lichidarea atâtor contracte a dus la scăderea capitalizării pieței criptomonedei cu peste 500 de miliarde de dolari la un moment dat. Desigur, se poate întreba de ce investitorii au decis să facă un astfel de pas? În primul rând, se vorbește despre teama unei capitulări similare ca la începutul pandemiei, deși, pe de altă parte, există suspiciunea că în spatele lichidării contractelor se află mari investitori pe piața criptomonedei, așa-numitele „balene”. „, care doresc să acumuleze Bitcoin și alte criptomonede la prețuri mai mici.

De asemenea, este posibil ca investitorii să fie nesiguri cu privire la viitorul reglementării din Statele Unite, în fața încercării administrației Biden de a supune piața.

Este doar o corecție?

În principal piața derivatelor este cea care se află în spatele scăderilor. În plus, valoarea contractelor a scăzut cu aproximativ o treime, ceea ce înseamnă că șansele unui atac speculativ similar s-au diminuat semnificativ. De asemenea, s-a înregistrat o revenire a prețurilor destul de rapid. Bitcoin a câștigat aproape 10.000 USD de la minimul acelei perioade, iar Ethereum a ajuns deja la peste 4.000 USD.

De asemenea, este de remarcat faptul că indicele „Greed & Fear” pentru Bitcoin, care este compilat de Alternative.me, a indicat o valoare de 16 puncte (pe o scară de la 0 la 100) după vânzările de luni. Adesea, indicii de sentiment pot fi utilizați ca indicatori contarrieni, în special la valori extreme. Indicele a atins cele mai scăzute niveluri din vară, când s-a încheiat valul descendent masiv anterior.

Toți acești factori sugerează că aceasta ar fi putut fi doar o corecție pe termen scurt, deși piața cripto poate surprinde, chiar mai mult decât vremea.