BET
16864.29
-0.09%
BET-TR
34991.35
-0.09%
BET-FI
60119.58
0.02%
BETPlus
2491.73
-0.14%
BET-NG
1203.47
0.1%
BET-XT
1436.79
-0.09%
BET-XT-TR
2947.66
-0.09%
BET-BK
3105.65
-0.03%
ROTX
37038.36
-0.05%


Are România potențial de a deveni un lider global în domeniul inteligenței artificiale?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Poate fi nerealist pentru o țară care stă în subsolul clasamentelor la nivelul UE să aibă așa visuri de mărire. Și totuși, tehnologiile avansate precum Inteligența Artificială pot da această perspectivă. Clasamentul țărilor cu cel mai mare PIB indică ordinea celor mai mari economii, dar nu ne spune și care sunt țările cu potențial în domeniul Inteligenței Artificiale. În timp ce țări precum SUA, China și Japonia au luat deja startul patentării unor produse în tehnologia Inteligenței Artificiale, competiția este deschisă și țărilor mai mici precum este România.

România are potențialul unui lider global. În ce domeniu? Inteligență Artificială. Când? Când va planifică și investi strategic. Ce o oprește? Lipsa de inițiativa și viziune.

Potențialul de creștere adus de AI
Dar cum se obiectivează Inteligența Artificială și de ce am fi interesați să o dezvoltăm? Cel mai des mediatizate aplicații ale Inteligenței Artificiale sunt cele de soft precum asistenții virtuali sau boții, asistenții vocali, recunoaștere facială și vocală, motoare de căutare.

Există totuși și o încorporare a Inteligenței Artificiale în dispozitive hardware precum drone, roboți, vehicule autonome, aplicații pentru Internetul Lucrurilor (IoT).

Mintea umană are limitări în realizarea de calcule rapide și complexe, în descoperirea de lucruri noi, limitări de subiectivitate, precum și condiționări sociale ale cunoașterii. Integrarea acestei tehnologii în viața oamenilor ar accelera transferul de informație de la un sistem la altul, ar aduce îmbunătățiri autonome ale acestora aplicații, ar facilita cooperarea, ar îmbunătăți comunicarea și transferul de cunoaștere.

România, pe locul 50 în lume la inovație

Ordinea mondială în business poate fi modificată dacă statele au o strategie în domeniul Inteligenței Artificiale. Factorii de creștere ai unei economii sunt: demografie ridicată, productivitate mare și inovația tehnologică. În condițiile în care în România, sporul demografic este negativ iar productivitatea are o rată de creștere insuficientă singura opțiune de creștere accelerată pentru recuperarea decalajelor de dezvoltare rămâne inovația. 

În acest moment tehnologia care are un factor exponențial de creștere este inteligență artificială. Poate România să valorifice acesta tehnologie?

Dincolo de declarații de intenție, să plecăm de la realități: România este pe locul 50 în lume în clasamentul global al inovației cu un scor de 37,76 din 100. Descompus, acest indice este alcătuit din domenii relevante inovației unde România ocupă următoarele locuri: instituții locul 52, infrastructură tehnică locul 35, sofisticarea pieței locul 92, sofisticarea mediului de business locul 51, producție creativă locul 71, capitalul uman și cercetare locul 69 și producție de cunoaștere și tehnologie locul 41. 

CITESTE SI:  Inflația din Statele Unite a accelerat în martie pentru a doua lună consecutiv, la 3,5%

Cu doar 0,5% din PIB alocat cercetării, România ocupă locul 64 la acest capitol, în timp ce educația are o finanțare de 3,1% din PIB și ocupă locul 99 în lume din punctul de vedere al alocării bugetare și 82 din lume la nivel de performanță. 

Ținând cont de clasamentul pe domenii și de sumele alocate educației și cercetării poate fi socotită o performanță în sine clasarea pe locul 50 în lume la capitolul inovație. Așadar, luată separat este greu că România să conteze, dar împreună cu membrii UE poate avea un cuvânt important de spus.

Inteligență Artificială în Europa
Luna trecută a fost prezentat de către Comisia Europeană un document de reflecție privind impactul Inteligenței Artificiale și opțiunile de politici publice care să susțină o abordare bazată pe reglementare și orientată către investiții. Documentul completează strategia europeană denumită „Inteligență artificială în Europa”.
În competiția globală este normal că UE să aibă ambiții ridicate în acest domeniu de avangardă. Ca în multele situații, la nivel comunitar este necesară o abordare coordonată și aici România poate să aibă un rol foarte important.

România are potențialul unui lider de proiect dacă își susține cauza în forurile decizionale europene. Un cluster european în România pentru dezvoltarea Inteligenței Artificiale este un deziderat ce antrenează alocare de fonduri aliniate policilor publice, susține industria de IT și stimulează cercetarea dintre universitățile relevante.

În concluzie
Laserul de la Măgurele este un exemplu de succes care ne dă încredere că astfel de proiecte ambițioase sunt posibile. România are potențialul de lider în domeniu dacă își sincronizează inițiativa națională cu strategia europeană privind Inteligența Artificială. Este șansa României! Ar putea crește nivelul de venituri și calitatea vieții pentru români. Este shortcut-ul pe care o țară de dimensiunea României poate să-l acceseze ca să recupereze decalajele istorice la capitole de care depinde competitivitatea țării. Este un ”acum ori niciodată” care cheamă la inițiativă, dezvoltare și progres.

Autor: Constantin Măgdălina, Expert, Tendințe și tehnologii emergente


 

[ajax_load_more]