BET
15033.96
1.36%
BET-TR
31040.47
1.36%
BET-FI
57453.7
0.53%
BETPlus
2230.89
1.29%
BET-NG
1103.23
1.44%
BET-XT
1295.7
1.29%
BET-XT-TR
2645.03
1.29%
BET-BK
2828.99
1.31%
ROTX
33405.38
1.41%


Cum ne pregătim pentru Revoluția Digitală?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Până în 2025, a patra revoluție industrială va aduce dezvoltări uimitoare în Inteligenta Artificiala, robotică și transport autonom, ceea ce va transforma radical modul în care trăim și în care lucrăm. Se discută deja intens despre locuri de muncă care vor dispărea ca urmare a automatizării cu roboți și altele noi care vor apărea. Cum arată însă balanța? Va fi ea echilibrată?

Autor: Alexandra Cernian – Lector universitar, Facultatea de Automatică și Calculatoare

Cum trăim în a patra Revoluție Industrială?

Omenirea a trecut deja prin trei revolutii digitale, fiecare schimbând radical societatea și modul in care traim. Ce este diferit la a patra revoluție digitală? Pe scurt, viteza cu care se întâmplă. Este de fapt Revolutia Digitală, care se petrece într-un ritm foarte rapid, făcându-ne să reacționam în ritm accelerat la efectele ei.

Inteligența artificială pare cuvântul cheie în ultimii 3 ani și deja avem în jurul nostru multe elemente care confirmă că este tendința cu prioritate din transformarea digitală:

– Există deja vehicule autonome și drone din ce în ce mai performanțe. Se testează utilizarea dronelor ca taxi și ambulanță.
– Avem asistenți virtuali cu care comunicăm prin comenzi vocale (Siri, Cortana, Alexa)
– Avem software inteligent care învață din diverse experiențe prin machine learning
– Trăim în clădiri și orașe inteligente.

Până în 2027, Inteligenta Artificiala va face să dispară 24,7 milioane de locuri de muncă

Conform raportului “The Future of Jobs” publicat anul trecut de World Economic Forum, peste 7,1 milioane de locuri de muncă vor fi preluate de roboți în următorii 5 ani, cele mai afectate ţări fiind SUA, Japonia, China, Franţa, Germania, India, Italia, Australia și Marea Britanie.

În plus, peste 35% din abilitățile si competentele căutate acum printre angajați se vor schimba. Deci este posibil ca elevii care intră în acest moment în sistemul educațional să se pregătească pentru niște meserii care nu vor mai exista și vor dobândi niște competențe care nu vor mai fi de actualitate până își încheie ei studiile.

CITESTE SI:  Băncile dezvoltă noi tehnologii fără să se gândească la consecințele utilizării lor?

Raportul “FutureProof Yourself – Tomorrow’s Jobs”, publicat de Microsoft, afirmă că 65% dintre elevii de azi vor avea job-uri care încă nu există. Prin urmare, până în 2025, vom asista la niște transformări fundamentale ale societății și ale forței de muncă, pe care încă nu știm cum să o pregătim pentru ce va urma.

Pe de altă parte, dezvoltările rapide bazate pe inteligența artificială vor permite mașinilor inteligente să învețe foarte rapid și să execute task-uri în mod eficient, fiind în plus capabile să proceseze date mai rapid și cu mai puține erori decât oamenii.

Asta va aduce numeroase beneficii în special pentru task-uri de rutină și repetitive. Roboții nu obosesc, nu se îmbolnăvesc, nu cer concediu și, în plus, vor avea viteza mai mare de execuție. În unele cazuri, un robot poate face muncă a 140 de angajați umani.

Potrivit statisticilor publicate de Federația Internațională de Robotică, în 2018 vor exista peste 1,3 milioane de roboți noi la nivel global. În următorii ani vom asista la la o interacțiune om – tehnologie mult mai intensă, care va fi dusă la următorul nivel de performanță.

Un raport recent publicat de Forrester susține că, până în 2027, inteligenta artificiala va face să dispară 24,7 milioane de locuri de muncă și va crea 14,9 milioane de noi locuri de muncă, multe dintre acestea în tehnologie.

Noile tehnologii vor genera noi nevoi si vor duce la crearea unor noi competente. De exemplu, va creste semnificativ cererea de ingineri de rețea pentru a asigura securitatea sistemelor, de programatori Web pentru a crea experiente optimizate utilizatorilor, de analisti de date, experti in robotica și inteligență artificială.

Vor rămâne însă și numeroase locuri de muncă ce vor continua să necesite aptitudini umane unice pe care inteligența artificială și mașinile nu le pot replica, cum ar fi creativitatea, gândirea abstractă sau comunicarea complexă.

Un orizont al oportunităților

Tehnologiile digitale vor crea ecosisteme complexe și interconectate, cu mare potențial de a îmbunătați condițiile și standardele de viață la nivel global și de a crea noi oportunități. A patra revoluție industrială va transforma practic toate domeniile de activitate, de la felul în care comunicăm sau cumpărăm până la domeniul energetic sau transporturi.

Foto credit: abb.com