BET
11530.21
-0.34%
BET-TR
22427.67
-0.34%
BET-FI
49366.89
-1.22%
BETPlus
1722.93
-0.34%
BET-NG
865.23
-0.42%
BET-XT
1010.74
-0.47%
BET-XT-TR
1953.57
-0.47%
BET-BK
2165.29
-0.31%
ROTX
25882.91
-0.52%


Fintech-urile sau Băncile? Cine va câștiga bătălia pe piața serviciilor financiare?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Dat fiind că tehnologia oferă noilor operatori economici modalități mai bune și mai ieftine de a concura pentru activitatea bancară, poziția dominantă a băncilor ar putea fi contestată. Într-adevăr, deja vedem perturbări ale pieței serviciilor financiare.

În prima jumătate a anului 2018, investițiile globale în fintech au atins 57,9 miliarde de dolari în 875 de contracte, o creștere semnificativă față de cele 38,1 miliarde de dolari investite în întregul an în 2017.

Perioada de timp pentru adoptarea diverselor inovații bancare, cum ar fi serviciile bancare online sau mobile, devine tot mai scurtă și mai scurtă. Mulți consumatori trec la comerțul electronic, iar mai multe plăți prin e-commerce se fac cu telefoane mobile. Consumatorii se așteaptă la servicii paneuropene sigure, eficiente și ușor de utilizat.

Fintech-ul însă nu este deloc un termen nou… Tehnologia financiară a aparut o dată cu industria serviciilor financiare în sine.

Telegraful și cablul transatlantic destinat în 1866 pentru a conecta America de Nord și Europa reprezintă un exemplu clar in acest sens. Acea tehnologie a furnizat infrastructura pentru prima epocă a globalizării financiare majore la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Și inovațiile, cum ar fi bancomatele, cardurile de credit, plățile electronice și serviciile bancare disponibile prin intermendiul internetului, au schimbat fiecare chipul modern al serviciilor bancare.

Dar acum intrăm în faza următoare a erei digitale, când combinația de telecomunicații noi, analize de date de mari dimensiuni, criptografie și tehnologii de învățare mecanică au potențialul de a schimba întreaga industrie bancară într-un mod mai rapid și mai disruptiv decât oricând.

Până în prezent, autoritățile de reglementare au tolerat sau chiar au facilitat aceste evoluții. În UE, de exemplu, revizuirea Directivei privind serviciile de plată (PSD2) urmărește stimularea inovării și sporirea concurenței prin obligarea băncilor la schimbul de informații privind conturile clientilor (si tranzactiile aferente).

Dar, în măsura în care fintech-urile oferă servicii bancare de bază, autoritățile de reglementare și bancherii trebuie să-și monitorizeze activitățile pentru a urmari atent riscul de migrație al clientilor.

Creditul Fintech

Companiile Fintech s-au mutat acum în servicii bancare de bază, inclusiv în domeniul creditării. În prezent, creditul fintech reprezintă doar o fracțiune foarte mică din creditul global, însă crește rapid și ar putea deveni mai dominant în anumite segmente de piață. În Statele Unite, de exemplu, 36% din împrumuturile personale negarantate au fost emise de companii fintech în 2017.

„Fintech” este adesea asociat cu start-up-uri mici – firme inovative din punct de vedere tehnologic cu modele de afaceri agile. Însă pe piață intră, de asemenea, companii de tehnologie uriașe, active la nivel global, așa-numitele companii de tehnologie de vârf. Aceste companii au un avantaj competitiv, deoarece pot utiliza rețelele de clienți existente și cantități uriașe de date proprietare pentru a furniza servicii financiare. În plus, bilanțurile lor enorme îi conferă capacitatea financiară de a gestiona riscurile de credit pe scară largă din punct de vedere economic.