BET
16830.02
0.29%
BET-TR
34920.28
0.29%
BET-FI
60128.46
-0.21%
BETPlus
2483.75
0.29%
BET-NG
1209.66
0.34%
BET-XT
1435.89
0.24%
BET-XT-TR
2945.85
0.24%
BET-BK
3088.26
0.35%
ROTX
36969.45
0.25%



Paperless business – Semnatura electronica in cloud

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Dropbox, iCloud sau Google drive au devenit parte din viata noastra de zi cu zi. Stocarea documentelor in platforme cloud-based ne-a adus printre altele mobilitate si viteze de reactie de neimaginat in urma cu doar cativa ani. Practic un smartphone sau o tableta este suficient pentru a-ti desfasura activitati curente de birou. In acest context, semnatura electronica nu putea ramane in urma.

Semnatura electronica mobila sau semnatura in cloud apare ca o noutate pe piata din Romania ca urmare a intrarii in vigoare a Regulamentului european eIDAS (910/2014) privind identificarea electronica si serviciile de incredere pentru tranzactii electronice pe piata interna.

In ce consta semnatura electronica in cloud?
In primul rand este necesar a avea un certificat digital calificat emis de un Furnizor de Servicii de Incredere publicat in Listele de Incredere europene. Pentru eliberarea certificatului calificat trebuie verificata identitatea solicitantului. Certificatul digital este asociat cu numarul de telefon mobil al titularului/utilizatorului.

Mai este nevoie de token?
NU. Cheile criptografice necesare semnarii documentelor se afla stocate in cloud, pe un dispozitiv criptografic securizat HSM gestionat de Furnizorul de Servicii de Incredere in numele utilizatorilor. Procesul de semnare se activeaza printr-o combinatie de user si parola stiute doar de utilizator, la care se adauga un cod unic (One Time Password) primit prin sms pentru fiecare semnatura generate.

Este nevoie de calculator pentru accesarea certificatului si semnarea documentelor?
NU. Procesul de semnare sau accesare a certificatului se poate face de oriunde si de pe orice tip de dispozitiv: smarphone, tableta, laptop.

Este aceasta tehnologie sigura?
DA. Sistemele utilizate si dispozitivele criptografice securizate pentru stocarea cheilor de semnatura trebuie sa fie omologate si auditate periodic de catre organisme acreditate la nivel European. De asemenea Institutul European de Standarde in Telecomunicatii a elaborat o serie de standarde tehnice pe care aceste sisteme de semnatura in cloud trebuie sa le respecte.

CITESTE SI:  Revolut devine prima bancă din România care lansează eSIM

Exista numeroase solutii tehnice pentru a semna documente de pe un dispozitiv mobil, insa atunci cand avem nevoie de semnaturi cu valoare juridica echivalenta cu semnatura olografa anumite cerinte sunt obligatorii pentru astfel de sisteme. Iata aspectele esentiale ce trebuie luate in considerare in alegerea furnizorului, checklist-ul semnaturii in cloud:

– Certificat digital calificat eliberat de un furnizor de servicii de incredere al carui serviciu este publicat in listele de incredere la nivel European

– Furnizorul de servicii de incredere inregistrat si supravegheat intr-un stat membru UE

– Dispozitivul pentru stocarea cheilor criptografice in cloud (HSM) omologat pentru generare de semnaturi calificate conform eIDAS. Lista acestor dispozitive este mentinuta de catre Comisia Europeana si poate fi consultata aici.

Prin implementarea solutiilor de semnatura electronica mobila se va putea realiza in sfarsit mult doritul paperless office si primul sector de la care toata lumea asteapta acest lucru este cel financiar-bancar. De altfel, acesta a fost identificat si de catre Comisia Europeana ca fiind motorul pentru digitalizarea pietei serviciilor, existand linii dedicate de finantare nerambursabila pentru implementarea serviciilor de semnatura electronica conforme eIDAS.

Viky Manaila
Digital Signatures & PKI expert

Acest articol a fost scris și prezintă punctul de vedere al Colaboratorului nostru, nu al personalului editorial Financial Market.