BET
15818.35
-1.21%
BET-TR
32820.84
-1.21%
BET-FI
57237.5
-1.01%
BETPlus
2348.15
-1.2%
BET-NG
1132.53
-1.09%
BET-XT
1353.15
-1.15%
BET-XT-TR
2776.07
-1.15%
BET-BK
2974.86
-0.63%
ROTX
35244.9
-1.15%Pasionaţii de RPA, AI şi Blockchain se întâlnesc la StartUp Advantage

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

România începe să se contureze ca un cămin al startup-ur-ilor, al scale-up-urilor și al afacerilor multinaționale, al centrelor de expertiza și al BPO-urilor, precum și al ONG-urilor. Iar acest mix oferă o perspectivă interesantă pentru dezvoltarea de noi afaceri.

EY România și Tech Hub lansează seria de întâlniri Meet UpStartUp Advantage dedicate companiilor care își doresc să adopte recentele tehnologii emergente: RPA (robotic process automation – automatizarea proceselor cu ajutorul robotilor), AI (artificial intelligence – inteligenta artificiala), blockchain și care se confruntă cu lipsa specialiștilor și a oportunităților de formare în această zonă.

În cadrul primei întâlniri din luna 23 mai (detalii aici)– Viitorul în automatizări, reprezentanții EY alături de Boris Krumrey (Chief Robotics Officer UiPath) și Ana Cincă (Customer & Partner Global Lead UiPath) vor dezbate tendințele de democratizare în tehnologia RPA, piața potențială și oportunitățile de dezvoltare în această industrie.

“În ultimii ani, am asistat la o explozie în cererea pentru implementarea tehnologiilor de automatizare. Consider că, într-un timp foarte scurt, afacerile, indiferent de mărime, vor adopta o abordare operațională de tipul om-mașină pentru a-și repartiza componenta umană pe activități strategice, creative și provocatoare intelectual”, a declarat Răzvan Popescu, Senior Manager în Inovare, EY România.

Ce impact vor avea AI, RPA si Blockchain asupra economiei in viitor?

În prezent, inteligența artificială (AI), automatizarea proceselor (RPA) și blockchain schimbă modul în care se realizau în ultimii ani diferitele procese. Asistăm la schimbarea către o economie în care munca oamenilor și a roboților fuzionează pentru crearea unor produse mai bune și a unor servicii mai eficiente, dezvoltându-se, astfel, o competitivitate la nivel global.

Conform estimărilor analiștilor de la Forrester, în 2018, lucrătorii digitali pe bază de RPA vor înlocui sau vor mări la 311 000 numărul posturilor din zona administrativă și la la 260.000 numărul posturilor din zona de vânzări. Ca rezultat, piața de software pentru RPA va rămâne într-o zonă fierbinte de dezvoltare, cu potențialul de a se dubla până la 1,6 miliarde USD până spre sfârșitul lui 2018 și la 2,9 miliarde USD până în 2021.

CITESTE SI:  Comisia Europeană lansează Observatorul și forumul UE privind tehnologia blockchain

În același timp, cei de la Hadoop preconizează că economiile potențiale pe care companiile le-ar realiza prin adoptarea RPA s-ar putea ridica la o valoare totală situată între 5 trilioane și 7 trilioane USD, până în 2025. Software-urile RPA vor putea să efectueze sarcini egale cu producția de 140 milioane FTI (raportul dintre numărul total al orelor plătite într-o perioadă, pentru un contract cu normă întreagă, și numărul de ore lucrate în această perioadă de luni până vineri) în același an.

Cel mai de succes caz din ultimii ani in Romania este start-up-ul de tehnologie UiPath, care a devenit sinonim la nivel global cu tehnologia de robotizarea proceselor sau, pe scurt, tehnologia RPA.

Automatizarea proceselor – RPA este un factor important în procesul de automatizare și de transformarea  afacerilor. 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână, un robot poate efectua sarcini manuale repetitive în orice fel de sistem de operare – fie că vorbim despre unul vechi de 40 de ani sau de cele mai noi tehnologii web. În acest fel, procesele companiilor devin mai ieftine pe termen lung, mai rapide și mai precise.

Inovația care contează

Mediul de afaceri a început să internalizeze procesele multor tehnologii pe care nu de mult le consideram disruptive. Inteligența artificială și automatizarea proceselor prin robotică sunt două dintre aceste tehnologii, care s-au extins în toate industriile. Proiectele RPA au început să devină uzuale în cadrul marilor companii, iar gradul de adopţie va creşte accelerat. 42% dintre cele mai mari companii din lume au deja un proiect RPA în derulare şi intenţionează să extindă aceste proiecte iar restul companiilor afirmă că vor demara un proiect RPA în următoarele 12 luni.

Primul eveniment din seria StartUp Advantage – Viitorul în automatizări – discuții libere și deschise cu UiPath Chief Robotics Officer și Global Success Manager, organizat de EY în colaborare cu Tech Hub, va avea loc miercuri, 23 mai 2018. Detalii si inregistrare aici.

Echipele globale de inovație EY lucrează la dezvoltarea soluțiilor din domeniul inteligenței artificiale, blockchain, robotică, securitate cibernetică și a sistemelor avansate de analiză a datelor.

In loc de concluzie

Automatizarea nu schimbă modul de lucru al instituțiilor, dar le ajută să își realizeze obiectivele în mod eficient și durabil. RPA accelerează procesele, reduce costurile și permite firmelor să își axeze angajații pe activități mai stimulative din punct de vedere cognitiv. Rezultat final este, astfel, o organizație mai inteligentă și mai capabilă să se adapteze rapid la cerințele industriei, reglementărilor și clienților.