BET
16917.79
0.23%
BET-TR
35102.36
0.23%
BET-FI
59614.16
-0.82%
BETPlus
2500.23
0.2%
BET-NG
1205.13
0.23%
BET-XT
1439.65
0.11%
BET-XT-TR
2953.53
0.11%
BET-BK
3109.11
0.08%
ROTX
37148.65
0.25%


România faţă în faţă cu Fondurile Europene pentru dezvoltări Blockchain

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Uniunea Europeana oferă finantare pentru dezvoltarea tehnologiei blockchain din 2013, urmand ca pana in 2020 sa aloce pana la 340 milioane de euro pentru aceasta tehnologie. Comisia Europeana incurajeaza aceasta noua paradigma si are ca obiectiv crearea unui mediu care sa dezvolte aceste noi modele de afaceri si iși propune sa dezvolte o abordare comuna si unitara privind tehnologia Blockchain pentru UE pe plan international.

Actiuni intense ale EU pentru sprijinirea Blockchain

Cea mai recenta initiativa in acest sens este crearea Blockchain Observatory and Forum, care va monitoriza evolutia tehnologiei blockchain si va actiona ca un hub in a promova actorii europeni și a consolida angajamentul european cu mai multi stakeholderi implicati in aceste activitati. Comisia recunoaste si incurajeaza potentialul inovator al acestei tehnologii. Inca din mai 2017, in raportul Digital Single Market, Comisia a recunoscut inovatiile bazate pe tehnologia blockchain ca avand potential enorm pentru administratiile publice, companii și societate in general si a accelerat programele de finantare Horizon 2020 in acest sens.

Pana in prezent, UE a alocat 83 de milioane de euro pentru finantarea proiectelor bazate pe blockchain și se estimeaza ca vor fi investite pana la 340 milioane euro in perioada 2018 – 2020. Obiectivul Comisiei Europene este de a explora potențialul blockchain pentru imbunatatirea serviciilor europene transfrontaliere (raportarea TVA, impozitare, raportari de mediu si financiare, vama, administrarea dosarelor medicale, raportarea studiilor clinice, inregistrarea medicamentelor, managementul identitatii etc).

Această crestere a utilizării bazate pe tehnologia blockchain arata o perspectiva interesanta asupra viitorului, confirmand ca Europa ar putea asista in curand la aparitia unei noi generații de servicii digitale, in care avem toata increderea ca si Romania poate juca un rol important.

Inovare prin blockchain

Blockchain este in acest moment cea mai disruptiva tehnologie distribuita, utilizata pentru efectuarea de tranzactii securizate, realizate in mod descentralizat. Desi aceasta tehnologie a fost introdusa odata cu bitcoin si este frecvent asociata cu monedele virtuale, in prezent este adoptata la scara din ce in ce mai larga de toate sectoarele industriale si se bucura de o popularizare in crestere fulminanta. Multe state membre UE au demarat initiative în acest sens, iar marii giganti IT ofera deja solutii Blockchain clientilor. Iata doar cateva exemple: IBM dezvolta un sistem de plati bazat pe blockchain, Amazon intentioneaza sa include blockchain in suita de aplicatii AWS, iar Microsoft ofera deja “Blockchain as a Service” pe platforma lor cloud, Azure.

Blockchain ia amploare si schimba regulile jocului

Pană in prezent, industria fondurilor cu capitalului de risc (venture capital) a investit in blockchain aproximativ 1,2 miliarde de euro, in mai mult de 1.100 de companii, dintre care 300 sunt europene. In plus, organisme de interes strategic la nivel global si European oferă finantari din ce in ce mari in aceasta tehnologie. Un studiu realizat la Universitatea Cambridge arata urmatoarea distributie de domenii care utilizeaza blockchain.

CITESTE SI:  Cum să Obții Mai Multe Like-uri pe Facebook: Strategii de Marketing și Impactul Financiar

 

Domeniul cel mai important ramane cel bancar si financiar – pentru transfer de bani in principal, insa se remarca o crestere semnificativa si in zona guvernamentala – pentru gestionarea identitătii cetatenilor, raportarea fiscala, gestionarea ajutorului pentru dezvoltare, vot electronic și conformitatea cu reglementarile, in domeniul asigurarilor – pentru automatizarea executarii contractelor si in domeniul asistentei medicale – pentru a urmari tranzactiile privind dosarele de sanatate ale pacientului și identificarea accesului.

Blockchain poate aduce imbunătătiri majore pentru industria europeana – de la start-up-uri la mari corporatii, administratii publice și cetateni. Pe langa optimizarea proceselor de business la nivel guvernamental si organizational, un alt efect care va schimba regulile jocului va fi aparitia unor noi modele distribuite de afaceri și de interactiune bazate pe schimburi directe de tip peer-to-peer fără a fi nevoie de platforme centralizate sau intermediari.

Cum face făță Romania provocarilor blockchain?

Romania deruleaza in prezent mai putin de 1% din proiectele blockchain la nivel European. La noi in tara exista 65 de proiecte in curs de dezvoltare, in timp ce la nivel european sunt peste 8.200 de proiecte active, iar in Statele Unite numarul acestora depaseste 9.500, dupa cum arata raportul Atomico – State of European Tech din 2017.

Chiar daca o parte dintre antreprenori au sesizat potentialul urias de inovare si atragere de fonduri, la nivel guvernamental nu exista nicio initiativa in acest sens, desi impactul ar fi major. Din acest punct de vedere, ar fi o sansă imensă de a ne alinia tendintelor UE si tarilor dezvoltate.

Exista un potential foarte mare ca prin adoptarea tehnologiilor blockchain sa putem depăsi neajunsurile aduse de structurile centralizate ale puterii, lipsa infrastructurii existente si birocrația din acest moment. Tehnologia Blockchain ar reduce riscul și fraudele, facilitand un control mult mai bun în ceea ce privește executarea politicii monetare și a impozitării.

In 2016, au aparut aproape 2000 de start-up-uri blockchain in tarile dezvoltate, remarcandu-se in mod special demersurile din Singapore, Dubai si Londra, unde organismele de reglementare incurajeaza inovația și concurează pentru suprematia financiara a lumii.

In Romania, programul Start-up Nation a finantat cateva initiative blockchain, interesul fiind in crestere din partea antreprenorilor. Organismele cu rol decizional la nivel de stat ar trebui sa dea tonul alinierii cu directivele europenele in aceasta directie si sa initieze la nivel de administrații adoptarea tehnologiei blockchain, pentru a fi parte activa in consolidarea la nivel european.

Autor: Alexandra Cernian – Doctor în Ingineria Sistemelor și Lector universitar la Facultatea de Automatică și Calculatoare (Universitatea Politehnică București)