
Top 10 statistici relevante în domeniul Fintech
De câțiva ani de zile, liderii mondiali în domeniul finanțelor au considerat și declarat „Fintech” ca fiind o forță disruptivă digitală care amenința că va aduce schimbări fără precedent industriei financiare.
Timpul se pare că și-a dovedit temerile… justificate de altfel, deoarece ultimul deceniu a înregistrat mai mult progres în tehnologia financiară decât în ultimii o sută de ani – și asta o spun statisticile, nu eu.
Companiile Fintech reprezintă cea mai rapidă creștere din lume iar instituțiile bancare sunt din ce în ce mai convinse de necesitatea de a investi în tehnologie. Bănci globale, cum ar fi Goldman Sachs, JP Morgan și CitiGroup sunt acum cei mai mari investitori in domeniul fintech din lume.
Totodata, în 2018 se evidențiază o creștere semnificativă în susținerea financiară a companiilor fintech de către fonduri de Venture Capital. Astfel, companiile fintech au obtinut în 2018 peste 52 mld.$ în capital de risc (aproape dublu față de anul trecut) și aproape 28 mld. de dolari de capital în ultimele 12 luni, ceea ce reprezintă o creștere de 366% (Sursa: Raportul Fintech 100 realizat de catre KPMG).
Sectorul tehnologiilor financiare se consolidează rapid, plățile globale fiind estimate să ajungă la venituri de 3 trilioane de dolari pe an până în 2023, pe măsură ce mai mulți oameni trec de la plăți cu numerar la plăți digitale pentru vânzările online și chiar și pentru cele din magazine, prognozează firma de consultanță McKinsey.
Ei caută să-și asigure viitorul inclusiv prin inovații în tehnologiile de criptare și blockchain, pe lângă soluțiile inovative de plăți, inteligență artificială și de machine learning.
Pentru a ilustra mai bine adevărata amploare a industriei fintech în creștere, am sumarizat mai jos cele mai relevante statistici indicate de mari companii de consultanță sau jucători importanți din domeniul tehnologiei.
Iată care sunt Top 10 statistici relevante din Fintech:
(1) 39 de Unicorni Fintech există în acest moment la nivel global
Piața fintech include 39 de unicorni finanțati de VC Funds, în valoare totala de 147,37 miliarde de dolari. În ultimele știri despre Fintech, al patrulea trimestru al anului 2018 a înregistrat 5 noi unicorni (Plaid, Brex, Monzo, DevotedHealth și Toss) – plus încă doi în prima lună din 2019 (N26 și Confluent). Evaluarea totală a cohortei în 2018 a fost amplificată de un an record pentru mega-runde de finanțare pentru unicornii existenți, inclusiv pentru Gusto și Robinhood (Sursa – CB Insights).
(2) Ant Financial este cea mai mare companie fintech din lume (de origine chineza) și o valoare de peste 60 de miliarde de dolari, oferind peste 10.000 de locuri de muncă în domeniul fintech.
(3) Piața Fintech din întreaga lume este estimată la valoarea de 4,7 trilioane $ si 12000 de companii (Goldman Sachs).
(4) 82% dintre bănci intenționează să sporească colaborarea cu companiile Fintech în următorii 3-5 ani
Dintre organizațiile financiare tradiționale, 82% declară că intenționează să sporească colaborarea cu companiile fintech în următorii 3-5 ani. Această reacție este răspunsul industriei bancare la amenințarea fintech.
Inovația este clar aspectul cheie al supraviețuirii pentru companiile financiare tradiționale, ceea ce înseamnă o creștere a investițiilor fintech în sectorul bancar. Totodata băncile tradiționale își dezvoltă din ce în ce mai mult propriile capabilități tehnologice, adoptând procese rapide de implementare bazate pe metodologia Agile (Sursa – PwC).
(5) Parteneriatul cu companiile Fintech a crescut în medie de la 32% în 2016 la 45% în 2019
Parteneriatul cu inovatorii va permite operatorilor tradiționali să externalizeze o parte din zona de R&D (cercetare-dezvoltare) și să aducă rapid soluții fintech pe piață. Start-up-urile Fintech beneficiază de aceste parteneriate pe măsură ce ei dezvoltă noi teorii și modele – iar pentru a le testa și a le valida, au nevoie de acces la baze de date de mari dimensiuni pe care băncile de obicei le au deja.
(6) 30% dintre clienți doresc creșterea utilizării serviciilor Fintech și 39% doresc continuarea colaborării cu o bancă
Aproximativ 30% dintre consumatori intenționează să-și intensifice utilizarea furnizorilor de servicii financiare netradiționale, însă 39% intenționează să continue să utilizeze exclusiv furnizorii tradiționali de servicii bancare.
Firmele Fintech vor continua să beneficieze de oportunități tot mai mari de a atrage clienți pe platformele lor, indicând creșterea ratelor de creștere a plăților fintech în următorii ani (Sursa: ICBA).
(7) 46% dintre consumatorii de astăzi folosesc canale digitale exclusiv pentru serviciile bancare personale
Îmbunătățirea serviciilor bancare online înseamnă că utilizatorii nu mai simt nevoia de a vizita locațiile fizice ale băncilor. În timp ce 62% dintre consumatorii chestionați au considerat că este încă important ca băncile să aibă sucursale locale, respondenții au declarat că frecvența vizitelor a scăzut de la „de câteva ori pe lună” la „de câteva ori pe an”. (Singularity University)
(8) 93% dintre organizații folosesc acum cel puțin un serviciu bazat pe Cloud
Pe scurt, cele mai utilizate servicii de cloud sunt: gazduire web (76%), gazduire email (56%), stocare cloud si partajare de fisiere (53%). În timp ce doar 35% dintre organizații utilizează backup și recuperare (recovery) online, acest tip de serviciu se așteaptă să înregistreze cea mai mare creștere în următoarele 12 luni – 23% (Spiceworks).
(9) 50% din clienții bancari la nivel global utilizează acum serviciile companiilor Fintech
Companiile Fintech câștigă în primul rând teren în rândul tinerilor, clienților cu experiență în tehnologie (tech-savvy) și clienților affluent (segment de clienti cu un grad ridicat de venituri – fiecare bancă setează propriul prag în ceea ce privește nivelul de venituri). Cercetarea a constatat, de asemenea, că 46% dintre clienți folosesc serviciile a cel puțin 3 furnizori fintech (sursa – Capgemini)
(10) 3 miliarde de utilizatori vor accesa serviciile bancare retail în următorii 2 ani de pe un smartphone, tabletă, PC sau smartwatch, cu 53% mai mult decât în 2017
Tendințele arată că utilizarea serviciilor bancare prin intermediul device-urilor smart va continua să crească pe măsură ce consumatorii optează din ce în ce mai mult pentru băncile care oferă confortul serviciilor digitale rapide, multi-canal. Acest lucru înseamnă că băncile trebuie să se concentreze pe oferirea unei experiențe digitale fără fricțiuni clienților, dacă vor să rămână lideri de piață (sursa – Juniper Research).
Top 10 companii Fintech în 2018:
(conform Raportului Fintech 100 realizat de catre KPMG si H2 Ventures, ce poate fi regăsit aici)
1. Ant Financial este cea mai mare platforma de plăți (terță parte) din lume.
2. JD Finance este o companie de tehnologie digitală, dedicată furnizării de servicii digitale, online și offline în jurul a trei puncte cheie: date (Big Data), utilizator și conectivitate, prin utilizarea noilor tehnologii precum Big Data, AI (inteligenta artificiala), cloud computing, Blockchain și IoT (Internet of Things).
3. Grab utilizează date și tehnologii pentru a îmbunătăți totul de la transport la plăți într-o regiune de peste 620 de milioane de persoane.
4. Du Xiaoman Financial oferă împrumuturi pe termen scurt și servicii de investiții.
5. SoFi oferă o gamă largă de împrumuturi și servicii de administrare a activelor în primul rând profesioniștilor aflati în stadiu incipient.
6. Oscar Health încearcă să se transforme radical asigurarea de sănătate cu ajutorul tehnologiei.
7. Nubank este o neo-bancă braziliană care a emis peste 5 milioane de carduri de credit și 2,5 milioane conturi de plăți digitale.
8. Robinhood este o platformă de brokeraj care permite clienților să cumpere și să vândă acțiuni listate în S.U.A. și EFT-uri cu comision zero.
9. Atom Bank este prima bancă de retail 100% digitală din Marea Britanie.
10. Lufax Holding este o companie de tranzacționare online a activelor financiare ce utilizează Big Data pentru analiza de risc.
În loc de concluzii…
Pe măsură ce ne apropiem de 2020 și privind înainte către viitor, soluțiile de tehnologie financiară vor deveni integrate în structura vieții moderne a umanității. Lumea așa cum o știam noi pâna recent se îndreaptă repede spre o epocă digitală care va perturba toate industriile, ducându-le în direcții complet noi care nici măcar nu ni le imaginam acum câțiva ani.
Totul se reinventează și se îndreaptă către simplificare de procese mai ales, prin adoptarea roboților, dar totodată apar job-uri noi de care nu am auzit până recent, aici am mai scris despre asta.
Statisticile din domeniul fintech arată că acele companii care doresc să rămână relevante trebuie să prioritizeze inovația sau să riscă să rămână în urmă.
Principalele tendințe vor continua să fie tehnologiile ce îmbunătățesc experiența utilizatorilor de telefoane mobile, inteligența artificială, blockchain și realitatea virtuală.
[ajax_load_more]