BET
16830.02
0.29%
BET-TR
34920.28
0.29%
BET-FI
60128.46
-0.21%
BETPlus
2483.75
0.29%
BET-NG
1209.66
0.34%
BET-XT
1435.89
0.24%
BET-XT-TR
2945.85
0.24%
BET-BK
3088.26
0.35%
ROTX
36969.45
0.25%



Top 10 Tehnologii utile în lupta cu Covid19

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Societatea se schimbă. Soluțiile oferite de noile tehnologii susțin inițiativele umane, empatice, voluntarii și sistemele publice intrate acum în stare de urgență.

Explicăm de ce fiecare dintre noi avem nevoie de tehnologie în viața de zi cu zi, indiferent de domeniul în care activăm, rolul și avantajele alfabetizării tehnologice și digitale, astăzi mai necesare ca oricând din pricina “distanțării sociale”.

Autor: Ioana Enache și Andreea Paul, INACO

Lumea întreagă a fost cuprinsă de izolare, de teamă, de nevoia unor soluții noi, în urma apariției noului virus COVID-19. Cu toate acestea, omenirea a supraviețuit de-a lungul timpului multor pandemii, dar cu prea multe pierderi de vieți umane, precum ciuma și gripa spaniolă, neavând avantajul tehnologic de care beneficiem în prezent.

Tehnologia este reală și este aici. Există o mulțime de modalități prin care ne putem folosi de ea pentru a trece mai ușor peste criza pandemiei COVID-19, cu care ne confruntăm în prezent, sau altele similare:

1. Sisteme de ventilare printate 3D – O soluție inovatoare care vine în sprijinul lanțurilor de aprovizionare industriale, care sunt afectate de limitările producției sunt imprimantele 3D. Acestea pot reface în doar câteva ore stocul sistemelor de ventilare.

tehnologii

Sursa foto: INACO

2. Biosenzorii – Ceea ce ne îngrijorează cel mai tare este posibilitatea ca o persoană infectată să se plimbe în continuare, răspândind virusul chiar înainte ca simptomele să apară. Un biosenzor introdus sub piele poate detecta infecția din timp. Dispozitivul include o moleculă special concepută care își schimbă culoarea atunci când corpul începe să lupte cu o infecție. Acesta poate trimite un semnal luminos prin piele, generând informații pe care purtătorul le poate trimite direct către medic pe telefonul mobil.

3. Telehealth – este o tehnologie care permite clinicienilor să comunice cu pacienții aflați în carantină la domiciliu, limitând expunerea și permițând îngrijirea neîntreruptă a acestora. În timpul apelului sunt oferite module de instruire online și sesiuni de pregătire.

4. Platforma Biofourmis Biovitals Sentinel – este folosită pentru identificarea timpurie a oricăror modificări fiziologice care indică deteriorarea stării de sănătate a pacientului. Sistemul funcționează astfel: un ceas purtat în permanență la mână, dotat cu senzori optici, de temperatură, frecvența cardiacă, unda pulsului, variabilitatea ritmului cardiac, ritmul de respirație etc., trimite toate aceste informații direct prin telefonul mobil sau calculator, către doctor.

5. Aplicația Alipay Health Code – prin intermediul telefonului mobil se ține evidența populației afectate de Covid-19, atribuind persoanelor fizice 3 tipuri de culori: verde, galben sau roșu, în funcție de stadiul în care se află și dacă le este permis în spațiile publice sau ar trebui să fie în carantină, acasă. Aplicația anunță utilizatorul dacă a intrat în contact cu un purtător al virusului.

CITESTE SI:  Revolut devine prima bancă din România care lansează eSIM

6. Dronele – din ce în ce mai multe familii vor fi nevoite să rămână în carantină, la domiciliu. În ajutorul lor vin dronelece pot livra medicamente și consumabile, eliminând orice contact uman. De asemenea, pot face desinfecția pe suprafețe uriașe de teren. Această criză a creat o oportunitate de a descoperi noi modalități de utilizare a dronei pentru a stopa răspândirea Covid-19 la nivel global.

7. Platforme on-line – Lumea nu se poate opri în loc și avem nevoie de alternative pentru lucrul de acasă. Platformele precum Team Drives Google, Microsoft Teams, ZOOM etc. permit oamenilor, echipelor, angajaților să lucreze de la distanță.

8. Roboții pentru dezinfecție – în urma unui traseu stabilit, aceștia pulverizează, dezinfectează și curăță în mod automat, eficient și cu precizie spațiul indicat. Metoda autonomă de sterilizare mobilă a suprafețelor exterioare și interioare compensează deficiența sterilizatorului tradițional.

9. Realitate augmentată – folosind o cameră cu senzor de adâncime și o cască VR putem vedea structura virusului SARS (Severe acute respiratory syndrome), neavând încă date complete de structură 3D pentru noile proteine ​​coronavirus și modul în care sistemul imunitar reacționează în contact cu el.

10. DeepMind Google – realizează studii generate de inteligența artificială despre coronavirus care ar putea ajuta cercetătorii să pună capăt focarului global. Sistemul folosește o tehnică de învățare automată cunoscută sub numele de „modelare liberă” pentru a ajuta la prezicerea unor structuri proteice atunci când nu sunt disponibile structuri similare de proteine. Procesul durează câteva luni, dar poate duce la înțelegerea modului de funcționare.

Cu gândul la comunitatea globală a oamenilor de știință care și-au adunat energiile și descoperirile pentru a crea un vaccin și soluții terapeutice anti – COVID, să ne îngrijim de înțelepciunea colectivă de care suntem fiecare dintre noi responsabili. Avertismentul lui Isaac Asimov este mai actual ca niciodată: „Cel mai trist lucru legat de viața din prezent este că știința acumulează cunoștințe mai rapid decât acumulează societatea înțelepciune.”

Sursa (inclusiv foto): INACO


[ajax_load_more]