BET
16890.32
0.36%
BET-TR
35045.4
0.36%
BET-FI
59922.8
-0.34%
BETPlus
2492.3
0.34%
BET-NG
1215.31
0.47%
BET-XT
1439.47
0.25%
BET-XT-TR
2953.2
0.25%
BET-BK
3089.13
0.03%
ROTX
37103.48
0.36%



Visa, Mastercard, Stripe și eBay au părăsit proiectul monedei digitale Libra, conceput de Facebook

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Proiectul monedei digitale Libra conceput de Facebook in parteneriat cu mai multe companii de talie mondială din domeniul e-commerce și al plaților electronice a suferit o lovitură importantă vineri. Patru procesatori de plată – Stripe, Visa, Mastercard și Mercado Pago impreună cu eBay – s-au retras din acordul Asociației Libra, creată pentru a dezvolta o moneda virtuală. Fosta filială a eBay, PayPal, a renunțat de asemenea la grup săptămâna trecută.

Momentul iesirii se pare nu este totuși o coincidență. Asociația Libra are programată luni prima sa întâlnire oficială în care membrilor li se va cere să își asume angajamente obligatorii in cadrul proiectului. Așadar, pentru aceia care nu erau incă pregătiți să continue, vineri a fost ultima zi pentru a ieși, precizează Techcrunch.com.

Miscarea poate fi considerată o lovitură pentru rețeaua de socializare care spera să crească numarul membrilor de la 27 de companii la peste 100 până la lansarea efectivă a rețelei în 2020. În schimb, numarul acestora a scăzut la 22 de companii.

Lovitura este cu atât mai semnificativă cu cât toate societățile de procesare a plăților care s-au înscris inițial s-au retras acum (singura excepție fiind compania olandeză de plată PayU, deținută de grupul sud-african Naspers care si-a reiterat sprijinul miercuri). Participarea lor ar fi fost benefică, deoarece Libra se confruntă cu mult scepticism din partea autorităților de reglementare.

Companii precum Visa și Mastercard au o experiență vastă în reglementările referitoare la plăți și ar fi putut ajuta Libra să navigheze printre aceste probleme. Dar ar fi avut, de asemenea, și cel mai mult de pierdut în urma confruntărilor cu autoritățile de reglementare.

CITESTE SI:  STUDIU Accenture: Inteligența Artificială Generativă ar putea crește productivitatea angajaților din domeniul bancar

De fapt, problema actualelor dar si viitoarelor monede virtuale este modul în care vor interacționa cu sistemul financiar convențional. Autoritățile își concentrează adesea eforturile de punere în aplicare a reglementărilor asupra intermediarilor care sprijină clienții să schimbe monedele convenționale cu criptomonedele.

Chiar și documentația oficială a monedei Libra este vagă, fără a descrie exact modul in care va funcționa, precizând doar că Asociația Libra va înființa o rețea de „revânzători autorizați” pentru a se asigura că clienții își pot schimba cu ușurință dolarii și euro contra „facebucks„.

De aceea, plecarea unor companii precum Visa, Mastercard și Stripe este dificilă.  Acestea ar fi fost de folos atât cu proiectarea unui sistem sigur și ușor de utilizat, cât și cu aprobarea din partea autorităților de reglementare. Plecarea lor înseamnă că Facebook va trebui să rezolve multe dintre aceste probleme pe cont propriu.

Nici susținătorii mult mai cunoscutelor Bitcoin sau Ethereum nu s-au declarat încântați de aparitia Libra, susținand ca monedele virtuale nu ar trebui controlate de o singură organizație ci ar trebui să se bazeze pe platforme blockchain descentralizate.


 

[ajax_load_more]