BET
14736.07
0.33%
BET-TR
30424.3
0.33%
BET-FI
57430.03
-1.44%
BETPlus
2187.65
0.3%
BET-NG
1077.71
0.41%
BET-XT
1270.41
0.25%
BET-XT-TR
2593.28
0.25%
BET-BK
2764.06
0.22%
ROTX
32811.66
0.18%


Plățile mobile în România: trecut, prezent şi viitor

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Reprezentantii mai multor societati de servicii financiare si electronice au participat in cadrul conferintei Plățile mobile în România: trecut, prezent şi viitor, organizat de Aukao companie norvegiană din domeniul tehnologiei financiare, unde au discutat despre oportunitatile si obstacolele cu care se confrunta societatile din domeniul telecomunicatiilor si bancile, care doresc să dezvolte servicii pe aceasta piață.

Conferinţa a avut ca temă piața plăților mobile în România, subiectele dezbătute în cadrul evenimentului fiind stadiul actual al segmentului de plăți cu telefonul mobil în România precum si obstacolele cu care se confruntă companiile din domeniul telecomunicațiilor, băncile și terții care își doresc să pătrundă în această piață.

Ca pionieri în domeniul plăților mobile în Europa de Nord, observăm un puternic potențial de creștere pe piața din România şi suntem încrezători că putem sprijini băncile din această țară în vederea pregătirii optime pentru transformarea digitală din industria financiară”, a declarat Daniel Döderlein, CEO, Auka.

Cu ocazia conferinţei, Auka a lansat raportul „Plățile mobile în România”, care oferă o analiză a influențelor și factorilor externi care pregătesc disponibilitatea pieței din România pentru plățile mobile și similaritățile celor mai de succes produse în regiunile în care acestea domină.

Printre cele mai importante rezultate ale studiului se evidentiază:

– Peste jumătate dintre reprezentanţii băncilor chestionați (55%) au declarat că au analizat oportunitățile de monetizare post-PSD2. În medie, 12% dintre aceștia au declarat, însă, că nu au analizat niciuna dintre oportunitățile de monetizare dar, în România, acest procent este mai mare, 16% dintre intervievaţi declarând că nu au evaluat posibilitățile de a valorifica această oportunitate.

CITESTE SI:  FORT S.A., companie de securitate cibernetică parte a Grupului Bittnet, se va lista pe piața AeRO în T1 2024

– Peste două treimi (35%) vor analiza posibilitatea de a obține servicii de tehnologie financiară și de a le consolida pentru a putea oferi noi servicii digitale atractive. România se clasifică, astfel, pe locul doi, după Cehia (unde 37% au declarat că vor adopta această strategie).

– Mai puțin de unul din cinci (19%) bancheri chestionați din România au indicat că au avut un program de implementare a plăților mobile în bancă pentru anul următor. În toate regiunile în care s-a desfășurat sondajul media pentru acest răspuns a fost de 22%.

– 65% dintre intervievaţi au declarat că nu sunt îngrijorați, la nivel personal, de efectele PSD2 asupra băncilor în care lucrează. Acesta a fost cel mai mare procent pentru eșantion; 58% dintre bancherii din restul Europei nu s-au declarat îngrijorați. Cu toate acestea, 37% au fost de opinie că locul lor de muncă ar trebui să se adapteze sau să se modifice semnificativ. Aceasta reprezintă a doua recunoaștere importantă a necesității de schimbare în cadrul regiunilor în care s-a desfășurat sondajul – în Estonia procentajul a fost cel mai ridicat.

Conferința a fost moderată de Răzvan Enache, Wall-Street.ro, cu participarea a 5 speakeri: Daniel Döderlein, CEO & fondator Auka; Ioana Pârvu, Alternative Channels Director, BRD; Irina Nicoleta Scarlat, Country Manager, Revolut; George Anghel, Director Executiv, A.P.E.R.O.; Kostas Tovil, Senior VP, Lending and e-Commerce Finance, TBI Bank.