BET
16853.26
0.14%
BET-TR
34968.51
0.14%
BET-FI
60057.83
-0.12%
BETPlus
2486.87
0.13%
BET-NG
1211.68
0.17%
BET-XT
1437.4
0.11%
BET-XT-TR
2948.94
0.1%
BET-BK
3086.54
-0.06%
ROTX
37027.43
0.16%



Transformarea Facebook-ului într-o bancă, o realitate tot mai prezentă

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Luna trecută Facebook a lansat Facebook Pay în SUA – un sistem unic de plată care e conectat cu toate entitățile de sub umbrela FB – Messenger, Instagram, WhatsApp și, desigur, Facebook în sine (pentru secțiuni precum Marketplace). Funcționalitatea e simplă – adaugi o metodă de plată o singură dată și va funcționa în oricare dintre aplicațiile Facebook pentru care o activezi.

Mai mult, Facebook afirmă că opțiunea Pay va funcționa doar pe Facebook/Messenger la început, dar după aceea va fi extinsă și la alte produse. Transferurile sunt trimise în orice chat folosind butonul $, care va fi adăugat în meniu. Între majoritatea cardurilor de debit se fac totuși instantaneu.

În opinia noastră, aceasta este o caracteristică revoluționară. Permite transferuri cu două clicuri între persoane – instantaneu și convenabil. Experiența aplicației chinezești WeChat a arătat că împărțirea unui cont, plata chiriei sau trimiterea unui cadou ar fi trebuit să fie posibile și în Messenger de mai mult timp,” se arată inte-un articol pe blogul fintech-ului Volt.

Transferurile de bani prin mesaje sunt o tendință care a ajuns acum și în România. Aplicația mobilă Volt este o confirmare a acestui lucru. În cadrul chat-ului Volt se pot efectua transferuri imediate între orice carduri de debit din România. Ba mai mult, până în prezent, Volt nu percepe niciun comision pentru aceste tranzacții.

În America de azi există multe servicii pentru transferuri de bani – Venmo, Square, PayPal etc. De asemenea, Google Pay și Apple Pay au lansat posibilitatea de a face transferuri între carduri pentru rezidenții SUA. Dar acest lucru nu împiedică giganții globali să pătrundă în sectorul financiar și să ofere platforme adiționale pentru astfel de servicii.

În România, deocamdată, singura alternativă la transferurile bancare peer-to-peer este aplicația mobilă Volt. Există câteva companii internaționale precum PaySend, TransferWise și altele, care permit utilizatorilor să transfere bani și de pe carduri românești, dar aceste servici sunt menite pentru a înlesni transferurile în străinatate.

Pentru tranzacțiile interne, mai ales cele care implică sume mici, aceste opțiuni nu sunt convenabile – comisioanele cerute sunt mari, iar utilizatorii trebuie să plătească și rata de schimb a monezii în care tranzacționează.

Facebook obține bani din serviciul Pay?

Transferurile prin Facebook Pay sunt gratuite astăzi în SUA. După cum a spus managerul de produse Facebook, Steve Davis, „Nu construim o afacere de plăți aici”, ci scopul integrării Facebook Pay este acela de a face Messenger-ul “mai util, mai expresiv și mai încântător”.

Facebook nu a anunțat încă momentul când Pay va fi extins și pe alte piețe.

CITESTE SI:  UNCHAIN Fintech Festival 2024: Where Finance Meets Future in the Heart of CEE

Este probabil ca acest lucru să se întâmple atunci când serviciul va fi testat suficient pe piața americană și doar după ce Facebook își va pregăti infrastructura de plată pentru a oferi transferuri necomisionate și în alte țări.

Dar, din moment ce Facebook în 2016 a primit o licență de la Banca Națională a Irlandei pentru emiterea de bani electronici și servicii de plată, putem spune că situația lor pe piața europeană a fost deja clarificată. Acum e doar o chestiune de timp.

Probabil pentru a da tuturor românilor posibilitatea de a face transferuri gratuite și instante, Facebook le va oferi utilizatorilor săi opțiunea de a crea bani electronici în contul lor. În cadrul acestui sistem, echivalarea banilor ar fi ușoară, simplă și gratuită. Dar pentru a reîncărca sau a retrage bani dintr-un cont Facebook, este probabil ca utilizatorii să se confrunte în continuare cu inconveniențe precum durata transferurilor și prezența comisioanelor.

În acest scenariu, ce condiții și restricții vor fi puse utilizatorilor Facebook de către Banca Națională a României?

Aici este oportun să amintim povestea Revolut, care solicită verificarea identității înainte de a permite efectuarea de tranzacții pentru toți utilizatorii lor. Și merită întrebat dacă românii vor dori să-și dea datele de pe cartea de identitate unei companii precum Facebook.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că transferarea banilor către Revolut este simplă și convenabilă. Dar scoaterea lor poate dura mai multe zile și implică folosirea unui cont IBAN, asta dacă folosești opțiunea gratuită.

Așadar, e clar că orice companie financiară vrea ca tu să-ți ții banii la ei câtă vreme le folosești serviciile.

Reamintim totuși că proiectul monedei digitale Libra conceput de Facebook in parteneriat cu mai multe companii de talie mondială din domeniul e-commerce și al plaților electronice a suferit o lovitură importantă in urmă cu două luni cînd patru procesatori de plată – Stripe, Visa, Mastercard și Mercado Pago impreună cu eBay – s-au retras din acordul Asociației Libra, creată pentru a dezvolta o moneda virtuală. Fosta filială a eBay, PayPal, a renunțat de asemenea la grup intre timp.

Lovitura este cu atât mai semnificativă cu cât toate societățile de procesare a plăților care s-au înscris inițial s-au retras acum (singura excepție fiind compania olandeză de plată PayU, deținută de grupul sud-african Naspers care si-a reiterat sprijinul). Participarea lor ar fi fost benefică, deoarece Libra se confruntă cu mult scepticism din partea autorităților de reglementare.

Articol preluat de pe blogul Volt Romania.


 

[ajax_load_more]