BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


Ghidul investitorului la bursă

Investitia la Bursa de Valori
Ce este Bursa de Valori?
Bursa de valori reprezintă o piață organizată si reglementată in care sunt vandute si cumparate instrumentele financiare (actiuni, obligatiuni, certificate) in functie de cerere si oferta. Piața bursieră, cunoscută și sub denumirea de piață de acțiuni, este una dintre componentele vitale ale economiei de piață, deoarece oferă companiilor acces la capital, în schimbul cedării unei parti din patrimoniu. Piața bursieră poate fi împărțită în două părți principale: piața primară și piața secundară.
Ce este piata primara si piata secundara?
Piața primară este locul în care emisiunile noi de actiuni sunt vândute prima data prin ofertele publice inițiale (IPO). Investitorii instituționali cumpără de obicei majoritatea acestor acțiuni de la băncile de investiții; valoarea companiei ce se listeaza și valoarea acțiunilor emise determină prețul de deschidere al acțiunilor. Toate tranzacțiile ulterioare se desfășoară apoi pe piața secundară, unde participanții, atât investitori instituționali, cât și investitori individuali pot cumpara sau vinde titlurile de valoare. Bursele de valori impun norme stricte, cerinte de listare si reglementari obligatorii pentru toate partile implicate, emitenti si intermediari, toate tranzactiile fiind inregistrate electronic.
Cum investesc la Bursa?
Primul pas este sa accesezi site-ul www.bvb.ro, sectiunea "Intermediari" si sa cauti lista cu brokerii autorizati sa tranzactioneze la Bursa de Valori Bucuresti. Dupa ce ai ales un broker, va trebui sa deschizi un cont de tranzactionare, care este asemanator unui cont curent bancar. In plus, va trebui sa-ti faci si profilul investitional raspunzand la un chestionar, cu ajutorul caruia iti vei identifica toleranta la risc. La final vei fi incadrat intr-unul din urmatorele profile de risc: defesiv, conservator, echilibrat, dinamic sau agresiv. Odata contractul semnat, va trebui sa alimentezi si contul cu suma minima sau suma pe care doresti s-o investesti.
Cum aleg actiunile in care investesc?
Atunci când vrei să cumperi acțiuni, este bine să analizezi companiile vizate. Îți recomandăm să discuți cu intermediarul/brokerul sau cu un consultant in investitii și/sau să citești materialele de analiză puse la dispoziție de intermediar care îți pot oferi o bună înțelegere asupra activităților societăților și a situației financiare a acestora. Informatii importante vei gasi pe site-urile intermediarilor și rapoartele de analiză puse la dispozitie de companii, ziare si reviste de specialitate, programe TV si altele.
Cum diversific portofoliul si cum stabilesc orizontului de timp?
Unul dintre cele mai importante aspecte de luat in considerare atunci investim la bursa este diversificarea portofoliului. Principiul "nu-ti tine toate oualele intr-un singur cos" se aplica cel mai bine pe piata de capital. Un prim pas in diversificare este construirea unui portofoliu echilibrat, prin achizitionarea unor actiuni din diferite sectoare de activitate. Apoi, stabilirea orizontului investitional pe termen scurt, mediu sau lung in functie de obiectivele proprii va conduce la echilibrare si mai buna a portofoliului. Spre exemplu, achizitia unui imobil peste 3-5 ani, va determina un plasament moderat-defensiv pe cand investitia cu acumulare pentru pensie va cuprinde actiuni mai riscante dar cu potential de crestere mai mare.
Cum plasez un ordin de tranzactionare?
Tranzactiile la Bursa se fac prin intermediul unui sistem de tranzactionare, al carui operator este chiar Bursa de Valori SA. Plasarea unui ordin de cumparare sau de vanzare se face prin intermediul unui broker la care ai deschis cont si care are acces la sistemul de tranzactionare. Un ordin plasat prin platforma online a intermediarului va trebui sa contina urmatoarele: numele companiei și simbol acesteia, numarul de actiuni ce vor fi cumparate, tipul de ordin si pretul actiunii, valabilitatea unui ordin si comisionul intermediarului.
Important de retinut
Investiția în acțiuni este o modalitate excelentă de a-ti imbunatati situatia financiara. De cele ai multe ori, actiunile sunt active financiare lichide, care pot fi transformate cu usurinta in cash. Mai mult de atat, spre deosebire de alte tipuri de active, pretul acestora este cunoscut zilnic de catre investitori. Un alt avantaj al actiunilor este acela ca permite o diversificare a investitiei, dand posibilitatea construirii unui portofoliu cu expunere pe mai multe sectoare economice, minimizând astfel eventualele pierderi, pe unul dintre sectoarele care poate înregistrează o evoluţie mai slabă într-o anumită perioadă. Nu in ultimul rand, trebuie stiut faptul ca investitia in actiuni poate aduce castiguri prin doua cai: creșterea prețului de piață si dividendele plătite acționarilor din profiturile înregistrate de companie.
Previous slide
Next slide