BET
16970.37
0.24%
BET-TR
35211.47
0.24%
BET-FI
60207.24
-0.81%
BETPlus
2503.34
0.22%
BET-NG
1222.56
0.45%
BET-XT
1446.9
0.11%
BET-XT-TR
2968.44
0.11%
BET-BK
3102.98
-0.04%
ROTX
37290.64
0.25%



10 ingrediente necesare ca să devii un Antreprenor „de Succes”

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Ai ceea ce este nevoie pentru a fi Antreprenor? Iată 10 ingrediente care chiar dacă nu le-ai descoperit încă, odată conştientizate, te vor defini ca şi Antreprenor „de succes”.

1. Pasiune și motivație

Deși există multe trăsături care definesc un antreprenor ca fiind unul „de succes”, cu siguranţă cele mai importante sunt pasiunea și motivația. Cum poti să afli dacă ai pasiunea si motivaţia necesară? Simplu, dacă raspunsul la una din întrebările de mai jos este DA, înseamnă că ai ceea ce trebuie pentru a deveni Antreprenor.

– Există ceva la care poți lucra mereu fără să te plictisești?
– Există ceva care te ține treaz noaptea, pentru că nu l-ai terminat încă?
– Există ceva ce ai construit și vrei să continui să îmbunătățesti?
– Există ceva ce iti place atât de mult încât să continui să o faci pentru tot restul vieții?
De la o idee pana la construirea și punerea în aplicare a unui prototip,  succesul este o funcție a pasiunii și determinării.

 

2. Nu te temi să îţi asumi riscuri

Întreprinzătorii sunt cei care acceptă riscuri, sunt gata să se scufunde în profunzimea unui viitor caracterizat de incertitudine. Dar nu toți cei care îşi asumă şi acceptă situaţii riscante pot deveni antreprenori de succes.

Atunci, ce diferență există intre un antreprenor de succes și restul în ceea ce privește riscul? Antreprenorii de succes sunt dispuși să își rişte timpul și banii pe „necunoscute”, dar păstrează, de asemenea, resurse, planuri și capacitatea energetică sau mentală necesară pentru a face față unei situații neprevăzute.

La evaluarea riscului, un întreprinzător de succes se va întreba: „Are acest risc valoarea carierei, timpului și banilor mei?” Și, „Ce voi face dacă această afacere nu se dovedeşte a fi rentabilă?”

3. Încredere în propria persoană, muncă și disciplină

Antreprenorii cred în ei înșiși, sunt încrezători și dedicați proiectului lor.

Focusul intens și credința în ideea lor pot fi interpretate greșit ca încăpățânare, dar este chiar această dorință de a lucra din greu, cea care le asigură succesul.

 

4. Adaptabilitate și flexibilitate

Fiind pasionat și dedicat este important, dar fiind inflexibil cu privire la nevoile clienților sau ale pieței va duce la eșec. Aminteşte-ţi, o aventură antreprenorială nu este doar să faci ceea ce crezi că este bine, ci să faci o afacere de succes din ea.

Antreprenorii care reușesc să accepte toate sugestiile de optimizare sau personalizare primite, îşi pot îmbunătăți oferta și pot satisface nevoile clienților.

5. Cunoașterea produselor și a pieței

Antreprenorii își cunosc produsul si piața. Majoritatea devin de succes pentru că dezvoltă sau creează ceva ce nu există deja sau care îmbunătăţesc semnificativ un produs existent, după ce l-au folosit si au fost frustraţi de modul în care acesta a funcționat.

CITESTE SI:  Agroserv Mariuța raportează vânzari de 80 de milioane de lei în 2023 și o pierdere netă

6. Gestionarea eficientă a banilor

Este nevoie de timp pentru ca orice afacere să devină profitabila. Până atunci, capitalul este limitat și trebuie utilizat cu înțelepciune. Antreprenorii de succes planifică obligațiile financiare actuale și viitoare și pun deoparte un fond de urgență.

Chiar și după ce a asigurat finanțarea sau dupa ce afacerea a devenit pe deplin operațională, un om de afaceri de succes menține un control bun al cash-flow-ului (fluxul de numerar), deoarece este cel mai important aspect al oricărei afaceri.

7. Abilități de planificare eficientă (nu supra-planificare)

Antreprenoriatul are în vedere construirea unei afaceri de la zero si gestionarea unor resurse limitate (timp, bani și relații personale), care necesită planificare. Totuși, încercarea de a planifica totul și de a avea o soluție pregătită pentru toate problemele posibile te poate împiedica să iei vreodată hotărârea de a face primul pas. Întreprinzătorii de succes au un plan de afaceri pus la punct, stabilit, dar totodată rămân capabili să facă față unor situaţii neprevăzute.

8. Conexiunile corecte

Mulți oameni raman in zona de confort alaturi de prieteni, colegi sau vecini si sunt bucuroși oricând să se plângă de încălzirea globală, de evolutia economiei sau de concurența neloială – dar acest lucru nu va îmbunătăți starea de fapt.

Pentru a găsi sfaturi valoroase antreprenorii de succes caută îndrumare de la mentori care au mai multă experienţă sau o reţea de networking bine pusă la punct. Dacă nu dispun de competențele tehnice sau de marketing necesare, aceștia găsesc pe cineva care le are si le deleagă, astfel încât să se poată concentra asupra creșterii afacerii.

9. Pregătiţi de Exit

Nu orice încercare va avea avea succes. Rata de eșec a întreprinderilor antreprenoriale este foarte mare (în Romania 1 din 2 start-up-uri se închide după primul an de la înfiinţare – citeste aici un articol legat de profilul StartUp-urilor româneşti în 2017 si descarcă si EBOOK-ul GRATUIT). Uneori, cea mai bună soluție este să renunţi și să încerci ceva nou în loc să continui să arunci banii într-o afacere defectuoasă. Mulți antreprenori renumiți nu au avut succes prima dată, dar au știut când să își reducă pierderile.

10. Abilitatea de a te întreba – dar nu prea mult

Te poți întreba adesea: sunt antreprenor? Chiar întrebarea te poate face să te îndoieşti de răspuns. Chiar dacă nu ai flerul lui Steve Jobs sau intuitia lui Elon Musk, dacă ai curajul să-ți pui întrebări intimidante cum ar fi – „Pot să fac asta?” „Vreau să fac asta?” – poţi fi un Antreprenor.


 

[ajax_load_more post_type=”post” button_label=”Mai multe articole”]