BET
16939.24
0.12%
BET-TR
35146.87
0.12%
BET-FI
60108.73
-0.37%
BETPlus
2502.51
0.07%
BET-NG
1207.27
-0.01%
BET-XT
1442.74
0.09%
BET-XT-TR
2959.88
0.09%
BET-BK
3105.83
-0.02%
ROTX
37185.15
0.12%


ARB: plafonarea dobânzilor va avea efecte negative asupra consumatorilor și economiei

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Asociația Română a Băncilor (ARB) și Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) au declarat ca plafonarea dobânzilor si limitarea valorii recuperabile a creanțelor cesionate și eliminarea caracterului de titlu executoriu al contractelor de credit va avea efecte negative asupra consumatorilor și economiei, se arata intr-un comunicat comun al celor doua institutii.

Reprezentanții sectorului bancar au solicitat Parlamentului extinderea cu 60 de zile a termenelor propuse inițial pentru dezbaterea aprofundată a impactului proiectelor de legi privind plafonarea dobânzilor și limitarea valorii recuperabile a creanțelor cesionate.

Comunitatea bancară este profund îngrijorată de consecințele preponderent negative, atât asupra consumatorilor cât și asupra economiei, ce ar fi generate de potențiala intrare în vigoare a celor trei inițiative legislative care se află în diferite stadii de dezbatere atât în Senat (eliminarea caracterului de titlu executoriu al contractelor de credit), cât și în Camera Deputaților (plafonarea dobânzilor și limitarea valorii recuperabile a creanțelor cesionate),” se mai arata in comunicat.

CITESTE SI:  Banca Centrală Europeană menține neschimbate ratele dobânzilor la facilitatea de credit și depozit

Posibilul impact al acestor propuneri legislative este relevat și de studiul de impact prezentat public astăzi de către KPMG Advisory la solicitarea ARB și CPBR.

Studiul KPMG relevă faptul că, atât impactul individual, cât și cel cumulat al celor trei propuneri legislative ar putea conduce la o încetinire a creșterii economice, o scădere a consumului și investițiilor, cât și la o diminuare a veniturilor la bugetul de stat, pe lângă alte efecte ce vor afecta consumatorii în mod direct și imediat.

Tot in studiu se mai arata ca propunerile legislative au implicații multiple atât la nivelul consumatorilor cât și la nivel
macroeconomic, ca urmare a impactului individual și agregat, principalele efecte cuprinse în studiul de impact fiind inăsprirea condițiilor de creditare / reducerea creditării, alterarea comportamentului la plată al consumatorilor, reducerea accesului la creditare al populației, creșterea creditelor neperformante ca urmare a creșterii duratei și costurilor de recuperare.

În cazul propunerilor legislative privind plafonarea dobânzilor și eliminarea caracterului de titlu executoriu al unui contract de credit, studiul KPMG arată că o potențială reducere a creditării populației cu 5% ca urmare a diminuării capacității instituțiilor de credit de a finanța sectorul privat este estimată să conducă la reducerea consumului cu 1,39%, a investițiilor cu 0,17% și a PIB cu 1,80%.

În cazul propunerii legislative privind limitarea valorii recuperabile a creanțelor cesionate, având în vedere potențialul de diminuare a capacității instituțiilor de credit de a finanța economia reală, o potențială reducere a creditării populației și a agenților economici cu 5%, conform estimărilor, poate să conducă la reducerea consumului cu 2,19%, a investițiilor cu 0,27% și a PIB cu 2,84%.

În schimb, reducerea ratei creditelor neperformante la un nivel de 3% ar putea genera pentru instituțiile de credit capital suplimentar de 6,3 miliarde lei, care ar putea susține un volum de credite suplimentar de 47 miliarde lei.

Informațiile care au stat la baza întocmirii acestui studiu sunt limitate la informații disponibile în mod public din surse oficiale.

Foto: Dreamstime